Κατακαλόκαιρο! Εδώ και καιρό, το θερμόμετρο, καθημερινά φλερτάρει με τους 40 βαθμούς κι ο ανθρώπινος νους - εξορισμού - προσπαθεί να απομακρύνει τις κακές κι επώδυνες σκέψεις και να τις αντικαταστήσει με ότι πιο χαλαρό. Είναι, βλέπετε, η εποχή...
Χωρίς να θέλω να αποκλείσω την ύπαρξη κατάλληλων συνθηκών και μες στο χειμώνα, θεωρώ πως το καλοκαίρι παραμένει η κλασσική περίοδος για ταξίδια και διακοπές. Η παρούσα ιστοσελίδα, αποσκοπώντας στο καλύτερο που αναζητούν πάντα οι αναγνώστες, και για την καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους, κατεβαίνει στα νοτιότερα της χώρας, στο νησί της πανέμορφης Κρήτης! Η πρότασή που ακολουθεί είναι ιδανική κι έχει όνομα... Σητεία...
Η Σητεία, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, του ανατολικότερου των βορείων παραλίων της Κρήτης, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά χαμηλού λόφου. Έχει 8.900 κατοίκους και διοικητικά υπάγεται στο νομό Λασιθίου. Εκτιμάται ως μια ευχάριστη παραλιακή περιοχή που ακόμα και σήμερα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ηρεμία και την ησυχία αλλοτινών χρόνων. Το τοπίο εδώ είναι πιο ήμερο, οι κορυφογραμμές στον ορίζοντα διαγράφονται ομαλά και τα βουνά δεν ξεπερνούν τα 800 μ. ύψος. Η παραλία, με ψιλή λευκή άμμο που καταλήγει σε γαλάζια ήρεμα νερά, αποτελεί μόνιμη πρόκληση για κολύμπι.
Είναι η κωμόπολη που διαφέρει, ξεχωρίζει! Ο "διαφθορέας" τουρισμός την έχει αφήσει συγκριτικά ανέπαφη. Αποτελεί το μοναδικό μέρος στην Κρήτη όπου οι Ελληνες τουρίστες είναι περισσότεροι απ' τους ξένους. Οι Στειακοί το ξέρουν και το απολαμβάνουν. Πρόσχαροι, γλεντζέδες, φιλικοί έχουν συλλάβει το νόημα της εφήμερης ζωής. Η πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι τόπος ονειρικός, ιδεώδης για ηρεμία και διακοπές σε κατάσταση νιρβάνα (όσοι ψάχνουν για περισσότερη ένταση πηγαίνουν δυτικώτερα)...
Μικρή Ιστορική Αναδρομή
Η πόλη πιθανώς ταυτίζεται με την κλασική και ελληνιστική Ητεία ή Ήτιδα, ή Σηταία, πιθανολογούμενη πατρίδα του Μύσωνα, ενός απ' τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Κατά το Μεσαίωνα, αποτελούσε σημαντικό εμπορικό λιμάνι του Βυζαντίου. Κατά την Ενετοκρατία, ενσωματώθηκε στο Βενετικό Regno Di Candia, κι είχε χαρακτηρισθεί "maximum statum et lumen ejiusdem insulae" (μέγιστος σταθμός αλλά και φως του νησιού). Για να σταθεροποιήσουν την κυριαρχία τους, οι Βενετοί έκτισαν σε διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας της επαρχίας πολλά φρούρια που σωζονται και σήμερα (π.χ. Καζάρμα).
Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 1508 κι από επιδρομή πειρατών το 1538. Το 1651, οι Βενετοί κατέστρεψαν την πόλη για να μην την παραδόσουν στους Οθωμανούς. Η Σητεία ξαναχτίστηκε το 1870 ως Αβνιέ (απ' το όνομα του Τούρκου Πασά Αβνή), μια ονομασία που όμως τελικά δεν επικράτησε.
Πολιτισμός - Μουσεία, Θέατρο
Αρχαιολογικό Μουσείο. Στεγάζεται (απ' το 1984) σ' ένα σύγχρονο μοντέρνο κτίριο, κι είναι το τρίτο σε μέγεθος μουσείο της Κρήτης. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τα καταπληκτικά δείγματα της ακμής και του πολιτισμού της αρχαίας πόλης. Εκθέτονται ευρήματα με μια εντυπωσιακά κατατοπιστική διάταξη, η οποία βοηθά πολύ τον επισκέπτη στην περιήγήση του.
Συγκεκριμένα, στις τριάντα προθήκες του μουσείου περιλαμβάνονται εκθέματα απ' το 3500 π.Χ. μέχρι τα 500 μ.Χ. που προέρχονται απ' την ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Το μουσείο χωρίζεται σε πέντε ενότητες, που αναφέρονται σε αντίστοιχες χρονολογικές περιόδους. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Α που βρέθηκαν στο αρχειοφυλάκιο της Ζάκρου, θαυμάσια ειδώλια, μια συλλογή αγγείων, ένα σταφυλοπιεστήριο νεοανακτορικής περιόδου κι ένας ελληνιστικός μύλος για άλεση σιτηρών. Μοναδικό είναι το χρυσελεφάντινο ανδρικό ειδώλιο που βρέθηκε στη θέση Ρουσσόλακκος κοντά στο Παλαίκαστρο.
Καζάρμα. Το φρούριο του κάστρου, ή Καζάρμα (Casa Di Arma - εικονίζεται αριστερά), αποτελούσε το στρατώνα της φρουράς ή το διοικητήριο κατά την Ενετοκρατία, ένα δηλαδή απ' τα οικοδομήματα της Μεσαιωνικής Σητείας η οποία περιβαλλόταν με τείχος. Η οχύρωση της πόλης κι η Καζάρμα χρονολογούνται στην ύστερη βυζαντινή περίοδο. Οι πειρατικές όμως επιδρομές, οι συχνές επαναστάσεις των κατοίκων κατά τη διάρκεια της ενετικής κατοχής, ακόμα κι οι σεισμοί, επέφεραν αλλεπάλληλες καταστροφές στα τείχη και στην Καζάρμα, μέχρι που οι ίδιοι οι Ενετοί αναγκάστηκαν να τα καταστρέψουν με σκοπό να τα επιδιορθώσουν, πράγμα που δεν έγινε τελικά.
Στην περίοδο της τουρκικής κατοχής τα περιμετρικά τείχη φαίνεται ότι δεν ξαναχτίστηκαν, αλλά η Καζάρμα αναστηλώθηκε και σήμερα διακρίνονται οι τουρκικές προσθήκες (τα φυλάκια του φρουρίου πάνω στις επάλξεις). Στις μέρες μας, γενικά η Καζάρμα έχει αναστηλωθεί, κι είναι ανοικτή στο κοινό προσφέροντας πανοραμική θέα στον κόλπο και την πόλη της Σητείας. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κορνάρεια), όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, εκθέσεις εικαστικών τεχνών κ.λπ.
Λαογραφικό Μουσείο. Οργανώθηκε και λειτουργεί με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου "Βιτσέντζος Κορνάρος". Τα εκθέματα, που ανήκουν στον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου, συμπεριλαμβάνουν κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, τοπικές ενδυμασίες, οικοσκευές, εικόνες κι άλλα είδη.
Εκθετήριο - Μουσείο τοπικών προϊόντων. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί με την ευθύνη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας κι αποσκοπεί στην προβολή των τοπικών προϊόντων, την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Κυρίαρχα προϊόντα είναι το ελαιόλαδο "Σητεία", ο τοπικός "Οίνος Σητείας", κι η τσικουδιά "Βαρβάκι".
Θέατρο. Η Σητεία, όντας η γενέτειρα του ποιητή Βιντσέντζου Κορνάρου (έγραψε τον περίφημο "Ερωτόκριτο"), διαθέτει Θέατρο που λειτουργεί στο ανακαινισμένο τείχος της πόλης όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Παραλίες Της Περιοχής
Από Σητεία μέχρι Μακρύ Γιαλό η άγρια Κρητική φύση παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο! Μυστικές παραλίες και διαδρομές από άλλον πλανήτη... Ήλιος, σκόνη, πέτρα και θάλασσα... Η μοναδική παραλία που είχε πρόβλημα καθαρότητας, στην ανατολική πλευρά της πόλης μέχρι τον "Πετρά", την έχουν φροντίσει πλέον οι ντόπιοι. Με ντουζιέρες και ψιλή άμμο μαζεύει πολύ νεαρόκοσμο. Συνεχίζοντας την περιπλάνησή μας, περνάμε απ' το γνωστό "Διόνυσο" και το πασίγνωστο φοινικόδασος. Οι ντόπιοι προτιμούν και την "Ερημούπολη". Στις ταμπέλες η περιοχή αναφέρεται ως "Ιτανος", λόγω της αρχαίας πόλης που είναι βυθισμένη στη θάλασσα και διακρίνεται σε μικρό βάθος.
Προχωρώντας νότια, συναντάμε τη μεσαιωνική "Μονή Τοπλού" (εικονίζεται στη διπλανή φωτογραφία) στην ιδιοκτησία της οποίας είναι η γύρω τεράστια έκταση. Χάρη στο πείσμα των μοναχών η έκταση αυτή δεν έχει "πειραχτεί" πολύ. Επίσης βλέπουμε το "Παλαίκαστρο" και την παραλία του τη "Χιόνα", τον "Κουρεμένο" και το "Ρουσόλακο". Όλα είναι πανέμορφα και καθαρά. Ακολουθεί η "Κάτω Ζάκρος" γνωστή απ' το Μινωικό ανάκτορο αλλά και τις ψαροταβέρνες της. Στον "Ξηρόκαμπο", μετά από επίμονη διαδρομή, διακρίνεται μια ωραία παραλία με κατάλευκη άμμο, ησυχία κι αρωματικά κρινάκια στους αμμόλοφους.
Σε όσους προκύψει, μετά το μπάνιο, διάθεση για βαρκάδα (και γιατί να μην προκύψει, άλλωστε), σε απόσταση αναπνοής απ' το ακρωτήριο Γούδουρας, βρίσκεται το "Κουφονήσι", έρημο σήμερα, με Μινωικά ερείπια, αμμόλοφους και καταπληκτικές παραλίες. Για την μεταφορά σας, ο οργανωμένος τρόπος είναι τα καραβάκια που κάνουν ημερήσιες διαδρομές από Μακρύ Γιαλό ή αλλοιώς απευθυνθείτε σε κάποιο καΐκι απ' το Γούδουρα...
Αυτά για τις παραλίες. Φυσικά δε λείπουν τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα διάφορα μπαρ...
Μετάβαση - Συνδέσεις
Η Σητεία επικοινωνεί με τον Πειραιά ακτοπλοϊκώς με τα επιβατηγά "Βιτσέντζος Κορνάρος" και "Ιεράπετρα". Παράλληλα, συνδέεται με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, καθώς και με την Καβάλα. Απ' το 1984 απέκτησε κι αεροδρόμιο που απέχει 10' λεπτά απ' το κέντρο της πόλης. Τακτικές πτήσεις γίνονται από και προς Αθήνα, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Άκτιο και Ηράκλειο. Η οδική πρόσβαση στη Σητεία πραγματοποιείται από δύο κεντρικούς άξονες. Ο νότιος οδηγεί απ' την Ιεράπετρα διασχίζοντας την επαρχία Σητείας απ' το Λιβυκό προς το Κρητικό πέλαγος, ενώ ο βόρειος οδικός άξονας συνδέει τη Σητεία με την πρωτεύουσα του νομού, Άγιο Νικόλαο...
Και μια άλλη πρόταση. Στις 25 Ιουλίου (σε 2 μέρες), θα εμφανιστεί στον "Κουρσάρο" της κρητικής κωμόπολης ο γνωστός Έλληνας τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης. Αν προλαβαίνετε, συνδυάστε το!
4 σχόλια:
Γεια σου καλέ μου συνμπλόγκερ,
μετά από μια απουσία για διακοπές επέστρεψα και όπως βλέπεις έριξα μια ματιά σε ό,τι έχεις γράψει όσο έλειπα.
Θα σε προσκαλούσα να ανεβάσεις το συγκεκριμένο σου άρθρο για την Σητεία στο travelforum. Είναι πολύ όμορφα γραμμένο και χρήσιμο!
εδώ είναι το λινκ:
http://travelforum.gr
Καλό μεσημέρι!
Αγαπητή Μαριάνα... Για το φόρουμ που μου λες, είδα πως πρέπει πρώτα να γίνω μέλος κι εγώ δε θέλω να γίνομαι μέλος από δω κι από κει σε διάφορα sites, όσο καλά κι αν είναι αυτά. Θεωρώ πως είναι δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς όλα (όπου είναι γραμμένος), είναι κάπως χαοτικό...
Σ' ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια καθώς και για όλες σου τις επισκέψεις. Αν είχες λίγο χρόνο, θα σου πρότεινα να πας κι εδώ http://diattonsworld.blogspot.com/2010/07/blog-post_24.html
Εύχομαι να πέρασες ευχάριστα στις διακοπές σου... Καλό θα ήταν να μην τις εξάντλησες όλες, αλλά να κράτησες λίγες μέρες και για το υπόλοιπο του έτους...
Να'σαι καλά Διάττων,
κατανοώ αυτό που λες και η ειλικρίνειά σου με έκανε να αισθανθώ καλά.
Οι διακοπές ήταν πολύ ωραίες και το διάβασμα που ακολουθεί επίσης!
Ε, απ' τις διακοπές θα πήρες δυνάμεις για να το ρίξεις στο διάβασμα...
Καλό σου βράδυ αγαπητή Μαριάνα...
Δημοσίευση σχολίου