Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Tomatito - Bulerias (Flamenco III)

Το Φλαμένκο δημιουργήθηκε απ' τις ίδιες κοινωνικές δυνάμεις που δημιούργησαν το αμερικάνικο Μπλουζ και το ελληνικό Ρεμπέτικο, δηλαδή τους απόκληρους και κοινωνικά καταπιεσμένους.

Οι στίχοι των τραγουδιών του έχουν να κάνουν με περιγραφή αρνητικών καταστάσεων όπως λύπη, καταπίεση, φτώχεια, έρωτας χωρίς ανταπόκριση, χωρισμός, φυλακή, βία, καταφυγή σε ψυχότροπες ουσίες και θάνατος. Λόγω αυτής της θεματολογίας, το Φλαμένκο δεν ήταν πάντα αποδεκτό απ' τη συντηρητική άρχουσα τάξη, ακριβώς, όπως το Μπλουζ και το Ρεμπέτικο, που προαναφέραμε...

Στο τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας, βλέπουμε τον κιθαρίστα Tomatito, σ' ένα Live πριν 29 χρόνια. Ο ρυθμός που δίνουν τα (συνεχή) παλαμάκια είναι το κάτι άλλο! Το πάθος είναι κυρίαρχο πάντα...8 σχόλια:

Μαριανα είπε...

Απίστευτο πάθος και ρυθμός... θέλω να αποκρυπτογραφήσω πώς δημιουργούν αυτόν τον ρυθμό με τα χέρια, κάθε πότε σταματάνε;;

Όπως επισήμανες, απόρροια περιθωριακών ατόμων οι κουλτούρες αυτές: το ρεμπέτικο, το μπλουζ και το φάντο (Πορτογαλία) όπως και το φλαμένκο.

Diatton είπε...

Τα παλαμάκια στο Φλαμένκο είναι ξεχωριστό όργανο, όπως η κιθάρα. Και φυσικά παίζουν το ρόλο τους. Όπως και τα επιφωνήματα (με κυρίαρχο το "Όλε") προκαλούν τον τραγουδιστή και τον κιθαρίστα να συνεχίζει ώστε να κορυφώνεται η ένταση! Το Φλαμένκο είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία γι' αυτό και το λατρεύω όπως και το Blues και το Fado, που πολύ σωστά κι εσύ παρατήρησες (και που κι αυτό το έχω αναρτήσει).

Καλό σου απόγευμα αγαπητή μου φίλη. Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου..

arrwstia7 είπε...

Φοβερό πάθος. Πολύ ωραίο.

Γεια σου MultiCultural φιλε μου :)

Diatton είπε...

Προηγουμένως εξήγησα το ρόλο που παίζουν τα παλαμάκια και τα επιφωνήματα (με κυρίαρχο το "Όλε") στο Φλαμένκο. Τον ίδιο ρόλο παίζουν και σε μένα τα σχόλιά σου αγαπητέ Δημήτρη (και φυσικά και των άλλων αγαπητών φίλων)...

Όλοι εσείς με ενθαρρύνετε να συνεχίσω ώστε να "κορυφώνεται" η ένταση προς όφελος όλων...

VASILIKI είπε...

Πολύ όμορφα και ρυθμικά τα παλαμάκια, το "όλε", αλλά και ο κιθαρίστας φυσικά στο live αυτό, πριν 29 χρόνια, είναι φανταστικός!

Θαυμάσιο αφιέρωμα Διάττων.
Καλό βράδυ.

Diatton είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε αγαπητή Βασιλική. Ομολογουμένως το Flamenco είναι δύσκολο μουσικό είδος...

Olga είπε...

Lovely. Can hear all the evening long...

Diatton είπε...

The same for me dear Olga! It's so nice for me to hear that you like my music!