Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Σοκ Και Δέος Στη Γουινέα Απ' Τις Εν Ψυχρώ Δολοφονίες Της Χούντας

Σοκ και δέος έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η εν ψυχρώ δολοφονία 157 διαδηλωτών απ' τις στρατιωτικές δυνάμεις της χούντας στη Γουινέα. Το μακελειό σημειώθηκε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν την περασμένη Δευτέρα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ο αρχηγός της χούντας λοχαγός Μούσα Καμαρά σκοπεύει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις τουλάχιστον 157 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απ' τα πυρά της στρατιωτικής χούντας, όμως η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες υποστηρίζοντας ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 57.
Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι μεθυσμένοι στρατιώτες βίαζαν γυναίκες στους δρόμους και πυροβολούσαν άοπλους πολίτες.
Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν και την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη ο δικτάτορας λοχαγός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων τονίζοντας ότι οι «ταραχοποιοί» θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.
«Απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις οποιωνδήποτε ατόμων, μέχρι νεωτέρας διαταγής. Ζητώ από τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους πολιτικούς, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα Μέσα Ενημέρωσης να απέχουν από δηλώσεις και δραστηριότητες που ενδέχεται να οδηγήσουν στη διατάραξη της δημόσιας τάξης», ανακοίνωσε ο αρχηγός της χούντας.
Παράλληλα κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος και διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και βιαιοπραγίες στρατιωτών.
Ο δικτάτορας λοχαγός ανέβηκε στην εξουσία το 2008 μετά από ένα αιματηρό πραξικόπημα και υποσχέθηκε να παραιτηθεί αφού πρώτα αποκαταστήσει τη δημοκρατία.
Ωστόσο, πρόσφατα δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του και κήρυξε εκλογές τον Ιανουάριο του 2010...

2 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

Σοκ και για μας που διαβάζουμε μόνο σχετικά μ'αυτό.
Εγώ ακούω μόνο για συσκέψεις ΕΕ, συσκέψεις Γαλλίας για να πάρει μέτρα, και μετά πάλι συσκέψεις επί συσκέψεων...
Μα που είναι ο παγκόσμιος αποκαταστάτης της δημοκρατίας ????
Αααα sorry , η Γουινέα βρίσκεται στη Δ.Αφρική , ναι ...σωστά ...

Diatton είπε...

Ε, ναι, έτσι είναι! Δυστυχώς την Αφρική κι όλες τις φτωχές κι αδύναμες χώρες τις έχουν αφήσει στις τύχες τους...