Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Έφυγε Για Το Τελευταίο Της Ταξίδι Η Mercedes Sosa

Μια εμβληματική φυσιογνωμία της μουσικής της Αργεντινής και της Νοτίου Αμερικής, η Mercedes «La Negra» Sosa, έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 74 ετών. Η οικογένειά της με μια λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστό το θάνατό της χτες το πρωί. Είχε προηγηθεί νοσηλεία 11 ημερών σε νοσοκομείο του Μπουένος Αϊρες για σοβαρά προβλήματα στα νεφρά. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε έντονα αυτά τα προβλήματα, ωστόσο, δεν έχανε ποτέ το χιούμορ και την αγάπη της για τη ζωή: «Είμαι τυχερή. Αλλά μου κόστισε πολύ να είμαι», είχε πει.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ψιθυρίσει τα τραγούδια της. Ιδιαίτερα στην Ισπανία, όπου έζησε εξόριστη στα χρόνια της τελευταίας (και πιο σκληρής) δικτατορίας του 1976.

Η Mercedes Sosa κατάφερε να κάνει γνωστούς σε όλη τη γη τους μοναδικούς ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Αργεντινής, αλλά και όλης της Νοτίου Αμερικής (chacareras, zambas, tango και milonga). Μεγάλη η προσφορά της και στο πολιτικό τραγούδι, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια τα χρόνια της δικτατορίας.

H ίδια στήριζε με θέρμη τους νεότερους καλλιτέχνες της πατρίδας της, ενώ ήταν πάντα πρόθυμη να τους «δανείζει» τα δικά της τραγούδια (ηχογράφησε συνολικά 40 άλμπουμ), ώστε το αργεντίνικο φολκόρ να φτάσει και στις νεότερες γενιές μέσα από πιο σύγχρονα ακούσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο της διπλό άλμπουμ με τίτλο Cantora, η Mercedes Sosa είδε να συνεργάζονται μαζί της ονόματα όπως η Σακίρα, ο Φίτο Πάες, ο διάσημος στην Αργεντινή Τσάρλι Γκαρσία, ο Χόρχε Ντρέξλερ, ο Ισπανός Χοακίν Σαβίνα και πολλοί ακόμα. Το άλμπουμ είναι υποψήφιο για τα Latin Grammys 2009.

Η σωρός της Mercedes Sosa θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Αργεντινή...

Με το video που ακολουθεί, όπου η εξαίρετη καλλιτέχνιδα ερμηνεύει το γνωστό της τραγούδι «Gracias A La Vida», της ευχόμαστε καλό ταξίδι...

2 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

Παρέμεινε αγωνίστρια και ακτιβίστρια μέχρι το τέλος της ζωής της και με μοχλό τη μουσική της πέρασε ''μηνύματα''στις δύσκολες εποχές της πατρίδας της.
Η Σοζα θα παραμείνει για πάντα μια καθαρή, γνήσια αντιπροσωπευτική φωνή ,μα όπως έδειξε και με τη ζωή της, σπουδαίος Άνθρωπος...πάνω απ'όλα κι αυτό την έκανε να ξεχωρίζει παγκοσμίως!

Diatton είπε...

Έτσι είναι Αλίκη! Τουλάχιστον, χαίρομαι που έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης...