Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σπουδαία Αφιερώματα Του Δήμου Στο Ίλιον Αττικής

Αφιέρωμα Στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη του Δήμου Ιλίου, πραγματοποιήθηκε απ' το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" τετραήμερο αφιέρωμα στο σπουδαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα και δημοσιογράφο Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Το τριήμερο απ' τις 3 ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2010, η θεατρική ομάδα του Δήμου Ιλίου παρουσίασε στο Θέατρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" το πολύ γνωστό έργο του "Παραμύθι Χωρίς Όνομα", ενώ τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου ανέβηκε στον ίδιο χώρο η θεατρική παράσταση "Η Αυλή Των Θαυμάτων".

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ένας απ' τους πλέον αξιόλογους Έλληνες δημιουργούς, μάς έχει κληροδοτήσει μερικά απ' τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων "Η Έβδομη Μέρα Της Δημιουργίας", "Η Ηλικία Της Νύχτας", "Η Γειτονιά Των Αγγέλων", "Η Αποικία Των Τιμωρημένων", "Το Μεγάλο Μας Τσίρκο", "Ο Εχθρός Λαός", "Πρόσωπα Για Βιολί Και Ορχήστρα" κ.α. τα οποία έχουν μεταφρασθεί κι έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στο κλείσιμο του αφιερώματος προς τιμήν του, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην κόρη του, κα Κατερίνα Καμπανέλλη.

Αφιέρωμα Στο Νίκο Ξυλούρη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη, διοργανώθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010, στο Θέατρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" μια ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα μουσικό κι ερμηνευτή Νίκο Ξυλούρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων απ' το θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολές με αποσπάσματα απ' τη ζωή του και ν' απολαύσουν τα τραγούδια του ερμηνευμένα απ' το Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Νίκος Ξυλούρης, ο "Αρχάγγελος Της Κρήτης", υπήρξε μια απ' τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας, με πολύ αξιόλογη συνεισφορά στα μουσικά δρώμενα της εποχής του και υψηλής αισθητικής έργο που αποτελεί παρακαταθήκη για την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Πρόκειται για ένα καλλιτέχνη που τ' όνομά του έχει ξεφύγει απ' τα στενά όρια της Κρήτης, ακόμα και της Ελλάδας, κι έχει συνδεθεί με την έννοια του αγώνα και της επανάστασης, αφού σε ιδιαίτερα ταραγμένες εποχές για τη χώρα έστελνε με τα τραγούδια ηχηρά μηνύματα αγάπης και λευτεριάς και ξεσήκωνε τους Έλληνες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η κα Ουρανία Ξυλούρη, η γυναίκα που συντρόφευσε το σπουδαίο αυτό Έλληνα καλλιτέχνη, στην οποία απονομήθηκε τιμητική πλακέτα.

ΣΧΟΛΙΟ: Σπουδαία αφερώματα απ' το Δήμο Ιλίου. Ευελπιστούμε στη συνέχειά τους...

5 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

Πραγματικά σπουδαία τ'αφιερώματα σ'αυτούς τους δύο τεράστιους καλλιτέχνες και πολύ καλή δουλειά απ'τον Δήμο.
Αυτό είναι πολύ ευχάριστο και παρήγορο ,να βλέπεις ανθρώπους να τιμούν τα μεγάλα κεφάλαια του πολιτισμού μας και να δουλεύουν γιαυτό...Μπράβο τους !

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.

Μαριανα είπε...

Γεια σου Διάττων,
Πέρασα να δω τι κάνεις, μιας και τον μισό μήνα που πέρασε ήμουν ιδιαίτερα απασχολημένη. Να είσαι καλά...

evelina είπε...

εδώ και 10 μέρες έχω πρόβλημα δεν μπορούσα ούτε ανάρτηση να κανω ούτε σχόλιο. Αλλα τώρα δεν θα μπορούσα να μη σχολιάσω αυτό το αφιέρωμα σε αυτούς τους ξεχωριστούς καλλιτέχνες ,Μια πρωτοβουλία που πρέπει να βρει αρκετούς μιμητές...Καλό μήνα φίλε μου

Διάττων είπε...

Καλό μήνα στους φίλους μου (έστω και με μια μικρή καθυστέρηση) κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα σχόλιά τους. Όσο για το Δήμο Ιλίου, του αξίζουν συγχαρητήρια για τις επιλογές του...