Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Zimbabwe: Oliver Mtukudzi - Ndakuvara

Προικισμένος με μια χαρισματική και μελωδική φωνή, και με μια ικανότητα να γράφει τραγούδια μέσα απ' την καθημερινή ζωή, θεωρείται - εδώ κι αρκετά χρόνια πλέον - μια απ' τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες στην παγκόσμια σκηνή! Για το λόγο αυτό έχει κερδίσει ένα αφοσιωμένο κοινό σ' όλη την Αφρική αλλά και ακόμα πιο πέρα.

Τραγουδάει στην εθνική γλώσσα της πατρίδας του, καθώς επίσης στην τοπική "Ndebele", και φυσικά στα αγγλικά. Μπορεί κι αναμειγνύει στοιχεία από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, δίνοντας έτσι στη μουσική του μια ξεχωριστή τεχνοτροπία, ένα στυλ που είναι ευρύτερα γνωστό ως "Tuku Music". Έχει λάβει μέρος σε αρκετές περιοδείες, οι σημαντικότερες εκ των οποίων, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, και μάλιστα μπροστά σε μεγάλα ακρωατήρια!

Αντίθετα απ' τον Mapfumo, ο Mtukudzi απέχει απ' το να ασκεί άμεσα κριτική στην αυταρχική κυβέρνηση του πρόεδρου Robert Mugabe, ίσως επειδή ο ίδιος ζει ακόμα στη Ζιμπάμπουε. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθούν δυο τραγούδια του, το "Ndakuvara" (το ακούμε στο video που ακολουθεί) το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναφέρεται στην κρατική βία που ασκεί το κόμμα του Mugabe και το "Wasakara" ("You Are Getting Old" στα αγγλικά), το οποίο οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας του το χρησιμοποίησαν ενάντια στον Mugabe, ως άμεσο αίτημα να αποσυρθεί... συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση...