Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Οι Έλληνες Της Αυστρίας (Μέρος 2ο)

Η Σημαντική Παρουσία Των Νικόλαου Και Στέργιου Δούμπα

Η κεντρική είσοδος του περίφημου Μεγάρου Μουσικής στο κέντρο της Βιέννης, που είναι έδρα της Φιλαρμονικής της Βιέννης, βρίσκεται στην οδό Νικόλαου Δούμπα. Το διάσημο ανά τον κόσμο επιβλητικό χρυσοποίκιλτο Μέγαρο ανήκει στο Σωματείο των Φίλων Μουσικής της Βιέννης, το περιώνυμο Μουσικφεράϊν. Το Μέγαρο αυτό αποτελεί απώτερο όνειρο κάθε κλασικού καλλιτέχνη παγκοσμίου κύρους, προκειμένου να περιληφθεί στους βασικούς συντελεστές των μοναδικής σημασίας μουσικών εκδηλώσεων της Αυστριακής πρωτεύουσας, που γίνονται σ’ αυτό.

Ο τάφος του Νικόλαου Δούμπα (εικονίζεται στη δεύτερη φωτογραφία), βρίσκεται σε άκρως τιμητική θέση στο κεντρικό Νεκροταφείο της Βιέννης, έχοντας αριστερά τους τάφους των μεγάλων μουσουργών Μπραμς και Στράους, ενώ εκεί κοντά αναπαύονται κι άλλοι διάσημοι μουσικοί, όπως οι Μόζαρτ, Μπετόβεν κτλ.

Η Αυστριακή πόλη Τάτεντορφ έχει ανακηρύξει τον Νικόλαο Δούμπα μεγάλο ευεργέτη, έχει αναγείρει μνημείο προς τιμή του σε κεντρική της πλατεία, η οποία φέρει το όνομά του, κι έχει δώσει επίσης το όνομά του σε δρόμο καθώς και σε πάρκο. Ήδη όμως μέχρι τώρα έχουν γραφτεί αρκετά, οπότε πρέπει στο σημείο αυτό να δούμε ποιος ήταν ο Νικόλαος Δούμπας...

Το Σωματείο Φίλων της Μουσικής της Βιέννης, το περίφημο Μουσικφεράϊν, ιδρύθηκε το 1812. Αυτό το καλλιεπέστατο Μέγαρο Μουσικής ανεγέρθηκε (κοντά στο 1870), με την οικονομική στήριξη του Αυτοκράτορα κι άλλων προσωπικοτήτων της Αυστρίας, με σχέδια του πολύ γνωστού ανά την Ευρώπη Δανού μεγάλου Αρχιτέκτονα Θεοφίλου Φον Χάνσεν καθώς και με την προσωπική επιμέλεια του Αντιπροέδρου του Μουσικφεράϊν Νικολάου Δούμπα, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά με τις οικονομικές του χορηγίες, όπως άλλωστε κι ο πατέρας του Στέργιος Δούμπας.

Άρα λοιπόν ο Νικόλαος Δούμπας (1830 - 1900) ήταν γιος του Στέργιου Δούμπα (1794 - 1870) που ήταν κι οι δυο τους πλούσιοι έμποροι, δωρητές κι ευεργέτες. Στην Ελλάδα ο Νικόλαος Δούμπας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, ενώ στην Αυστρία το όνομά του ακόμα γνωρίζει τιμητικές διακρίσεις...

5 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

εεε αυτό πάλι δε το γνώριζα, κι αποτελεί για άλλη μιά φορά απόδειξη ότι οι έλληνες είναι πανταχού παρόντες ¨))) και τιμώνται κυρίως απ'τους άλλους όλοι όσοι άφησαν έργο κι ιστορία και όχι απ'τους εντός Ελλάδος!( αυτό δε το είπα όχι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ιδιαίτερα, μα γενικότερα αυτό ισχύει )

Ελένη Μπέη είπε...

Αξιοθαύμαστο!

Διάττων είπε...

@ Αλίκη

Εύστοχο το σχόλιό σου για άλλη μια φορά. Να δούμε τώρα στη συνέχεια του ταξιδιού μας που αλλού θα βρούμε Έλληνες...

@ Νερένια

Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου...
Καλό σου μεσημέρι εύχομαι...

Unknown είπε...

Olá Amigo Tudo Bem Eim Segui Lá Meu Blog Blz Www.noticiasdesena.blogspot.com Vou Segui o Seu Aqui Não Vai Esquece De Segui o Meu Eim Ate Mais Abraços.

Διάττων είπε...

Noticias De Sena

Thanks for the comment. i just also sent you a comment in your blog...