Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Senegal: Cheikh Lo - M' Beddemi

Ο Cheikh N'Digel Lo θεωρείται Σενεγαλέζος μουσικός αν κι έχει γεννηθεί στην πόλη Bobo Dioulasso της Burkina Faso (η παλιά Άνω Βόλτα).

Ο πατέρας του ήταν κοσμηματοπώλης και το σπίτι τους ήταν πάντα γεμάτο κόσμο. Ο Cheikh Lo λέει πως ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο ίδιος είναι ανοιχτός σα χαρακτήρας, κάτι που αντανακλά άμεσα και στη μουσική του. Από πολύ μικρή ηλικία, μάλιστα, έπαιζε drums και τραγουδούσε. Ξεκίνησε με την "Orchestre Volta Jazz", ένα σχήμα που εκτός απ' την παράδοση της Άνω Βόλτα, έπαιζε και μουσική απ' την Κούβα και το Κονγκό.

To 1978 ο Lo έφυγε στη Σενεγάλη, για να συνεχίσει και να αναπτύξει τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Το 1985 αγόρασε την πρώτη του κιθάρα κι άρχισε να συνθέτει δικά του τραγούδια. Η ίδια χρονιά τον βρίσκει να μετέχει ως κιθαρίστας σ' ένα γκρουπ με μουσικούς απ' τη Γαλλία και την Ακτή Ελεφαντοστού. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε δυο χρόνια μετά να ηχογραφήσει για πρώτη φορά στο Παρίσι (το 1987).

"M' Beddemi" είναι ο τίτλος του audio που θα ακούσουμε σήμερα απ' τον Cheikh Lo. Με τον καλλιτέχνη αυτό θα συνεχίσουμε στην επόμενη και τελευταία ανάρτηση...