Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Σαν Σήμερα, Το 1915, Γεννήθηκε Ο Θρύλος Των Blues, Muddy Mississippi Waters!

Ξεχωριστή θέση στην ομάδα αυτών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μουσική του περασμένου αιώνα, κατέχει ο McKinley Morganfield, που έγινε γνωστός με το όνομα Muddy Mississippi Waters και πήρε το μπλουζ απ' το Μισισίπι, το μετέφερε στο Σικάγο κι από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρισματική καλλιτεχνική φυσιογνωμία, καταλαμβάνει τη 17η θέση στη λίστα με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών που άσκησαν τις περισσότερες επιδράσεις, μια λίστα την οποία έχει δημιουργήσει το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone.

Ο Muddy, που ήταν ο δεύτερος γιος του Ollie Morganfield και της Bertha Jones, οι οποίοι συνολικά απέκτησαν 12 παιδιά, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1915, στο Rolling Fork, μια μικρή πόλη του Μισισίπι, η οποία κατοικούνταν από μαύρους, εργάτες σε βαμβακοφυτείες του αμερικανικού Νότου. Ο θάνατος της μητέρας του, όταν αυτός ήταν μόλις 3 ετών, οδήγησε τον πατέρα του στο να τον αφήσει να ζήσει με τη γιαγιά του, Della Jones, στην πόλη Clarksdale.

Ο πατέρας του έπαιζε κιθάρα κι όλοι τριγύρω του ασχολούνταν καθημερινά με τη μουσική. Ετσι κι ο Muddy έμαθε μικρός να παίζει φυσαρμόνικα και σύντομα έγινε μέρος της μουσικής σκηνής της πόλης, αφού όταν δεν δούλευε στις βαμβακοφυτείες, ψάρευε στα ποτάμια της περιοχής βουτηγμένος σε λασπωμένα νερά και πουλούσε την πραμάτεια του σε διάφορους νυχτερινούς χώρους, όπου και παρέμενε, όταν ξεπουλούσε, για να παρακολουθήσει τη μουσική που έπαιζαν. Γι' αυτό πήρε άλλωστε και το πασίγνωστο παρατσούκλι με το οποίο έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο.

Στα 15 του χρόνια απέκτησε την πρώτη του κιθάρα. Μαθήματα του έκανε ο Scott Bohanna, ο οποίος ήταν δυο χρόνια μεγαλύτερός του. Δυο χρόνια αργότερα είχε τη δική του μικρή μπάντα, μέλος της οποίας ήταν και ο βιολιστής Son Simms.

Στις αρχές της δεκαετίας του '30 είχε ήδη γνωρίσει αρκετά γνωστά ονόματα απ' το χώρο του μπλουζ, όπως οι Charley Patton, Willie Brown, Robert Johnson και Son House, που έπαιζαν στην περιοχή του Μισισίπι. Σε μια περίοδο μάλιστα που ο Son House έπαιζε για 4 εβδομάδες στο Clarksdale, ο Muddy Waters πήγαινε και τον παρακολουθούσε κάθε βράδυ. Ολοι αυτοί βοήθησαν τον νεαρό μουσικό να διαμορφώσει τη δική του άποψη για τα μπλουζ.

Το 1935 παρατάει τη δουλειά του στη φυτεία κι ασχολείται αποκλειστικά με τη μουσική. Αυτοί που τον βλέπουν να παίζει κάθε Σάββατο, σύντομα ξεχωρίζουν τη φωνή του και το χαρακτηριστικό παίξιμο της κιθάρας του και το 1940 αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα.

Οι μουσικολόγοι John Work και Alan Lomax, που είχαν πάει στο Clarksdale για να αναζητήσουν τον Robert Johnson, ο οποίος όμως δεν ζούσε πια, θα ηχογραφήσουν τη φωνή του σε δίσκο για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1941. Έτσι, αποκτώντας αυτοπεποίθηση ο νεαρός Muddy, θ' αρχίσει να κάνει περιοδείες για πρώτη φορά μακριά απ' το Μισισίπι. Η μουσική που ακουγόταν εκείνη την εποχή ήταν η τζαζ και ονόματα όπως οι Glenn Miller, Art Tatum και Benny Goodman κυριαρχούσαν παντού, ενώ το Μισισίπι κι οι κάτοικοί του παρέμεναν πιστοί μόνο στα μπλουζ.

Ο Muddy Waters το 1943 θ' αποφασίσει να πάει να δοκιμάσει την τύχη του στο Σικάγο. Στην αρχή τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα γι' αυτόν. Θα εργασθεί σε χαρτοβιομηχανία και στη συνέχεια ως οδηγός φορτηγών, αλλά ο θείος του, με τον οποίο συγκατοικούσε, θα του αγοράσει την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα και θα τον παρουσιάσει σε διάφορα κλαμπ της πόλης, όπου και θα γνωρίσει μουσικούς των μπλουζ, όπως οι Sonny Boy Williamson, Big Bill Broonzy και Eddie Boyd. Ολοι θα του δώσουν σημαντικές συμβουλές, τις οποίες θα αξιοποιήσει στη συνέχεια.

Εκείνη την περίοδο, που το κοινό παρακολουθούσε μουσικούς όπως ο Nat King Cole κι ο Billy Eckstine, ο Muddy Waters έκανε συνέχεια εμφανίσεις σε μικρούς χώρους, συνήθως ταβέρνες και μικρά κλαμπ, όπου παρουσίαζε τα μπλουζ με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, με συνέπεια σύντομα όλοι να μιλούν για τον κιθαρίστα απ' το Μισισίπι που έπαιζε τα μπλουζ όπως κανένας άλλος.

Το 1947 είναι η χρονιά που θα ηχογραφήσει το πρώτο του εμπορικό άλμπουμ για την εταιρεία Okeh, η οποία όμως δεν θα το κυκλοφορήσει στην εποχή του αλλά αρκετά χρόνια αργότερα, όταν πια είχε γίνει διάσημος. Στη συνέχεια, ο μεγάλος πιανίστας του Blues Sunnyland Slim, διακρίνοντας το ταλέντο του, τον παρουσιάζει στη δισκογραφική εταιρεία Aristocrats, ιδιοκτήτες της οποίας ήταν τα αδέλφια Phil και Leonard Chess, οι δημιουργοί της εταιρείας Chess (η ιστορία της έγινε και ταινία με τον τίτλο Cadillac Records, με τον Jeffrey Wright στον ρόλο του Muddy Waters).

Ο Muddy Waters θα ηχογραφήσει τα πρώτα του πετυχημένα τραγούδια στις αρχές της δεκαετίας του '50 και οι πρώτες του επιτυχίες θα είναι τα Louisiana Blues, Long Distance Call και She Moves Me. Θα ακολουθήσει το Rollin' Stone, το τραγούδι που όχι μόνο θα επηρεάσει κιθαρίστες όπως ο Jimi Hendrix, αλλά από αυτό θα πάρουν και τ' όνομά τους οι Rolling Stones. Αυτός που το διάλεξε ήταν ο Brian Jones, φανατικός φίλος της μουσικής του. Οι Rolling Stones θα ηχογραφήσουν, για τη δεύτερη πλευρά στο πρώτο τους σινγκλ, το Ι Want Το Be Loved. Το Mannish Boy θα προκαλέσει πραγματική επανάσταση και σχεδόν θα διαμορφώσει τη ΡΟΚ, ενώ ο Mick Jagger στις πρώτες εμφανίσεις του με την μπάντα του Alexis Corner θα τραγουδήσει το Hoochie Coochie Man. Το Rolling Stone θα εμπνεύσει επίσης τον Bob Dylan να γράψει το Like Α Rolling Stone, που με τη σειρά του θα οδηγήσει στη δημιουργία του μουσικού περιοδικού Rolling Stone. Ο Muddy Waters ήταν αυτός που βοήθησε τον Chuck Berry να αποκτήσει το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο.

Μέχρι τον θάνατό του (30 Απριλίου 1983), θα ηχογραφήσει πολλούς δίσκους που θα δώσουν υλικό για διασκευές σε δεκάδες ονόματα απ' τον χώρο του ροκ. Εκτός απ' τους Rolling Stones και τον Hendrix, θαυμαστές του Muddy Waters έχουν δηλώσει κατά καιρούς αναρίθμητα groups και πάμπολλοι καλλιτέχνες όπως Elvis Presley, Rod Stewart, Animals, Led Zeppelin, The Band, που τον προσκάλεσαν μάλιστα και στο Last Waltz, την αποχαιρετιστήρια εκδήλωσή τους.

Μπορεί άλλοι καλλιτέχνες να έχουν τις περισσότερες πωλήσεις στο χώρο των μπλουζ, όπως (άδικα) ο B. B. King, ή να έχουν γίνει θρύλοι, όπως ο Robert Johnson, ή να λατρεύτηκαν λόγω των άπειρων εκφραστικών - μέχρι μαγείας - ικανοτήτων τους, όπως ο John Lee Hooker, κανείς όμως δεν έχει επηρεάσει τη μουσική ευρύτερα όσο ο Muddy Waters, ο οποίος, παράλληλα, θεωρείται κι ο πατέρας του βρετανικού μπλουζ, που έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του '60...

Το μέγιστο καλλιτέχνη απολαμβάνουμε στο τραγούδι του που έχει τίτλο "Long Distance Call" (από μια ζωντανή εμφάνισή του το 1968). Το τραγούδι σε όλη τη διάρκειά του είναι φανταστικό αλλά ειδικά το τέλος του είναι απόλυτα μαντιγουοτερσικό!

14 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση με τη λεπτομερή περιγραφή της ζωής του Muddy. Τώρα θα τον ακούω μ'άλλη αίσθηση :))))
Απ' τον Muddy and ton Hooker ποτέ δε μου φτάνει ν'ακούσω ένα τραγούδι :))και στο τέλος κλείνω πάντα την ακρόαση με τ'αγαπημένα μου ......

Diatton είπε...

Τι να σου πω βρε Αλίκη, εγώ τα έχω χαμένα με αυτόν τον άνθρωπο! Είδες, είναι 17ος στη λίστα των καλλιτεχνών που έχουν ασκήσει τις περισσότερες επιδράσεις, αν και κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι πιο ψηλά.

Σκέφτομαι καμιά φορά, έτσι, σαν όνειρο, αν ζούσε κι έρχονταν Ελλάδα για μια συναυλία. Το ότι θα πήγαινα, αυτό θα ήταν το πλέον σίγουρο! Το πώς θα 'φευγα όμως, αυτό θα ήταν το πρόβλημα! Μάλλον, με ασθενοφόρο...

Alice Iocco είπε...

αχαχαχαχαααα φαντάζεσαι να τον έκανε παρέα στη σκηνή κι ο Hookerakos ???
Καλά θα έπερνα μαζί μου και δυό τρεις για να με στηρίζουν αχαχαχαχαα είναι το μόνο σίγουρο ...

Diatton είπε...

Ε, ναι, εσύ το έκανες μεγαλύτερο το πρόβλημα! Ειδικά μετά από τέτοια συγκίνηση, ειλικρινά, δεν ξέρω καν αν θα επέστρεφα. Σωματικά, ναι, αλλά θα μου είχαν πάρει το μαυλό αυτοί οι δύοι γίγαντες!

Μια που το κουβεντιάζουμε, έχω ένα βίντεο που για λίγα λεπτά εμφανίζονται μαζί οι δυο τους αλλά δεν είναι καλή η εικόνα και προβληματίζομαι να το ανεβάσω... Έστω, θα δούμε, όλα εν καιρώ...

PaulCook είπε...

Πραγματικα μ'αρεσει παρα πολυ ο Muddy και τα αλητικα Blues & Boogie τραγουδια του..πολυ μεγαλος τι να λεμε τωρα...χρωστανε πολλοι "ροκ" καλλιτεχνες και κιθαριστες πολλα σε αυτον......
Χρονια Πολλα και να εισαι παντα καλα φιλε σου ευχομαι..!!

Alice Iocco είπε...

'Εχω δει μόνο σ'αυτό το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=yLhP_DWdUC0 να τραγουδάνε μαζί, αν εσύ έχεις κάτι διαφορετικό γιατί δε τ'ανεβάζεις? Φίλε μου ας είναι μαζί και τι μας νιάζει για τις λεπτομέρειες ?
αχαχαχαχχαααα κόλλημα σου λέω...τστστστσσ...

Diatton είπε...

Ανταποδίδω τις ευχές φίλε Δημήτρη! Ελπίζω να πέρασες καλά αυτές τις μέρες και σου εύχομαι πάντα να περνάς καλά!

Όσο για το μεγάλο Muddy, είναι ογκόλιθος, το αφιέρωμα που του έκανα είναι πολύ μικρό, αλλά και τι άλλο να έκανα, αλλιώς θα έπρεπε να ανεβάζω γι' αυτόν μέχρι το τέλος του χρόνου!

Diatton είπε...

Σε παραδέχομαι Αλίκη, αυτό εννοούσα πριν. Δεν είναι τόσο κακή η εικόνα, αυτό που δε μου αρέσει είναι ότι πρώτα πάει η εικόνα και μετά ο ήχος. Δεν είναι καλό το αποτέλεσμα έτσι...

Πρόκειται πάντως για απόσπασμα από συναυλία των Foghat που ως DVD κυκλοφορεί στο ebay. Έχω ένα φίλο που συναλλάσσεται πολλά χρόνια με το site αυτό, ίσως θα πρεπε να του πω μια στιγμή να το χτυπήσει και να το αγοράσει για λογαριασμό μου...

arrwstia7 είπε...

απλά ένας απο τους κορυφαίους καλλιτέχνες των Blues.

Εάν ερχόταν πάντος, θα ζήταγα απο το ΕΚΑΒ να στήσει κινητή μονάδα έξω απο τον χώρο της συναυλίας, διότι το ασθενοφόρο δεν θα με προλάβαινε...

Απλά μαγικός.... (πολύ καλή εκτέλεση..μπράβο)

Diatton είπε...

Από πριν μια βδομάδα εγώ θα είχα κλείσει την εντατική ενός νοσοκομείου για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο! Δε βγαίνεις όρθιος από τέτοιες συναυλίες...

Kostas Bluesman είπε...

The GODFATHER OF THE BLUES, όπως τον αποκαλεί ο μεγάλος BB KING....

Diatton είπε...

Καλωσορίζω το φίλο Κώστα στην ιστοσελίδα μου. Πραγματικά, αξεπέραστη μορφή ο Muddy Waters! Έπαιξε τα Blues με ένα μοναδικό τρόπο που δε μπορεί να προσεγγίσει κανένα άλλο γήινο όν, όσα χρόνια κι αν περάσουν!

Καλή σου μέρα φίλε μου και σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου... Θα χαιρόμουν πολύ να σε ξανάβλεπα εδώ...

Olga είπε...

Lightened up my morning : Your blog is good 'for breakfast' ;)

Diatton είπε...

Many thanks for your words, dear Olga! Muddy Waters was a true legend! We see such a fabulous person one per century!