Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Tιμητική Εκδήλωση Στη Σουηδία (29 Μαρτίου 2010)

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης κι ενθουσιασμού, εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής προσήλθαν στο χώρο της ελληνικής κοινότητας της Στοκχόλμης, προσκεκλημένοι του Συλλόγου Ποντίων «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης», για να τιμήσουν τους ελληνικής καταγωγής αλλά και Σουηδούς βουλευτές οι οποίοι προώθησαν ψήφισμα, που έγινε αποδεκτό απ' τη Σουηδική Βουλή στις 11.3.2010, το οποίο αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Aσσυρο/Χαλδαίων απ' τον οθωμανικό και κεμαλικό ρατσισμό την περίοδο 1914-1923.

Παρόντες στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης, ο β’ αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιάννης Αντωνιάδης κι ο εκπρόσωπος Τύπου της Π.Ο.Ε. δημοσιογράφος της EΡT 3 Γιώργος Γεωργιάδης. Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκε και χαιρέτισε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης» με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Φραγγίδη. Χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους απηύθυνε κι ο πρόεδρος της αδερφής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη Γιάννης Mπουρσανίδης.

Ειδικά, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης συνεχάρη από βάθος καρδιάς τους Έλληνες Ποντίους της Σουηδίας και ιδιαίτερα το σύλλογο «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης» καθώς κι όλους τους βουλευτές που υποστήριξαν στη Σουηδική Βουλή την απόφαση για την αναγνώριση, κάλεσε, μάλιστα, και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να μιμηθούν το παράδειγμα της δημοκρατικής Σουηδίας με απώτερο στόχο τη διεθνή και παγκόσμια καταδίκη της γενοκτονίας ως όρο συμφιλίωσης της Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος Ποντίων «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης» τίμησε τους εξής βουλευτές και πολιτευτές για την υποστήριξη τους στο δίκαιο αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού:

1. Fredrick Malm βουλευτή του κόμματος των Φιλελευθέρων που ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος μάλιστα πήρε κι αντίθετη θέση απ' την επίσημη γραμμή του κόμματός του που ήταν αρνητική.
2. Τον Ποντιακής καταγωγής βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος μάλιστα έχει αποδεχτεί σχετική πρόσκληση της Π.Ο.Ε. να είναι ο κεντρικός ομιλητής της παλλαϊκής εκδήλωσης μνήμης της 19ης Μαΐου 2010 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.
3. Ulla Hoffman πρώην πρόεδρο του Αριστερού κόμματος Σουηδίας.
4. Mats Pertoft βουλευτή Οικολόγων Πρασίνων Σουηδίας.
5. Τον πολιτευτή του Αριστερού κόμματος Ποντιακής καταγωγής Τάσο Σταφυλίδη.

Την εκδήλωση κάλυψε δημοσιογραφικά τηλεοπτικό συνεργείο της EΡT 3. Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης, στο περιθώριο της εκδήλωσης, κάλεσε τον πρόεδρο του συλλόγου «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης» Κώστα Φραγγίδη καθώς και άλλα μέλη του Σουηδικού κοινοβουλίου να παραστούν και να τιμήσουν την εκδήλωση μνήμης της 19ης Μαΐου 2010 στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη...