Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Μίκης Θεοδωράκης - Του Μικρού Βοριά

Έτσι, για να μην ξεχνάμε τους ήχους και τις μελωδίες της χώρας μας...

Ακούμε το τραγούδι ενός ανθρώπου που αποτελεί μια απ' τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην Ελληνική Ιστορία! Ως καλλιτέχνης, η φήμη του επάξια ταξιδεύει απ' άκρη σ' άκρη μεταξύ των ορίων αυτού του πλανήτη! Ως πολιτευόμενος όμως ελέγχεται καθόλα! Ενώ πολέμησε την ανθελληνική δεξιά παράταξη, και μάλιστα έμπρακτα, σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές πραγματοποίησε κοινή πορεία μαζί της! Είναι γνωστό ότι στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του συνεργάστηκε και με τα δυο μεγάλα κόμματα της δεξιάς (ΠΑΣΟΚ, και Νέα Δημοκρατία)!

Εμείς όμως, απ' αυτό το δισυπόστατο, ας κρατήσουμε την πρώτη πλευρά. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το καταπληκτικό τραγούδι της σημερινής ανάρτησης. Ας αφεθούμε στη μαγεία του!...



7 σχόλια:

Mike είπε...

O Θεοδωράκης είναι ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕ ΟΛΑ!
Νομίζω είναι λάθος να θεωρούνται λάθος οι πολιτικές του απόψεις. Όσο και ψάξουμε να βρούμε ποιο κόμμα είναι σήμερα δεξιό, ποιο σοσιαλιστικό και ποιο αριστερό, δεν θα το βρούμε! Έχουμε "μπερδευτεί" κυριολεκτικά. Εκτός κι αν δεχτούμε ως σωστό το : "Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις" !

Alice Iocco είπε...

Χαίρομαι που δεν σ'επιρέασαν οι πολιτικές δηλώσεις των τελευταίων χρόνων του μεγάλου Μίκη και τον τιμάς μ'αυτό το αριστουργηματικό κομμάτι του .
Πολλοί έλληνες έχουν επιρεαστεί και δεν αναγνωρίζουν το έργο και την προσφορά του στην Ελλάδα, μέσω της μουσικής που έχει γράψει.
'Εχω ψάξει κι έχω βρει τις απαντήσεις που έχει δώσει ο ίδιος για τις πολιτικές επιλογές του, σε κάθε φάση της ζωής του και τις έκανα ανάρτηση στο website μου και στις σελίδες που του έχω αφιερώσει. Ο καθένας από κει μπορεί να κρίνει κι η δική μου άποψη ήταν ,είναι και θα παραμείνει ανυπερέαστη από τις πολιτικές του επιλογές.
Συγκεκριμένα γιαυτόν, ακόμη κι άν διαφωνώ για τον τρόπο που επέλεξε να κινηθεί στη ζωή ,βλέπω μόνο τον ογκόλιθο μουσικής παρακαθήκης που αφήνει στη χώρα μας .Τη φτωχή χώρα μας από κάθε άποψη .....Αυτό μόνο μου φτάνει για να πω ότι είναι ΜΕΓΑΣ και σέβομαι τις επιλογές του ...

evelina είπε...

Και είναι αστέρευτη πηγή μελωδίας η χώρα μας .Ο Μίκης Θεοδωράκης σαν καλλιτέχνης ΜΕΓΑΣ , σαν πολιτικός είναι μια ιστορία που πονάει ,την αφήνουμε στην άκρη όμως αυτή …Σε κάποιο σημείο θα διαφωνήσω με τον φίλο Μιχάλη ,αλλά και σε κάποιο άλλο θα συμφωνήσω . Το θέμα εδώ είναι ο καλλιτέχνης .Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και η μουσική του Θεοδωράκη έχουν κάνει θαύματα .Ένα από τα καλύτερα μουσικά κομμάτια του .Πρώτη εκτέλεση με την Μαρία Φαραντούρη και μετά η Ντόρα Γιαννακοπούλου ,http://www.youtube.com/watch?v=WDeASQTebQ4&feature=player_embedded# ,ακολουθούν πολλοί άλλοι ,αλλά αυτέ οι δύο για μένα είναι και οι καλύτερες ωνές και εκτελέσεις…Καλή σου μέρα

Diatton είπε...

Φίλε Μιχάλη, ως καλοπροαίρετο το σχόλιό σου το δέχομαι ευπρόσδεκτα... Εγώ, ωστόσο, εμμένω στην άποψή μου (άλλωστε, στην αντίθετη περίπτωση, δε θα τολμούσα να τη δημοσιεύσω). Και θα το πω πιο απλά, πέρα απ' τις ονομασίες και τους τίτλους που εσύ εστιάζεις. Ποτέ δε συνεργάζεσαι με πολιτικούς σχηματισμούς που έχουν αποδεδειγμένα καταστρέψει τη χώρα μας!

Χαίρομαι όμως που συμφωνούμε στην τεράστια καλλιτεχνική του αξία! Μα δεν είναι δυνατό να κάνουμε κάτι άλλο. Όποιος ισχυριστεί εδώ κάτι διαφορετικό, τότε ο άνθρωπος αυτός θα στερείται σύνεσης, λογικής και νοημοσύνης!

Καλό σου μεσημέρι...

Diatton είπε...

@ Αγαπητή Αλίκη και

@ Αγαπητή Εβελίνα

Χαίρομαι που σας έχω μαζί μου σ' αυτές τις αναρτήσεις, που για μένα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς τολμώ να πω κάτι διαφορετικό...

Σας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ...

Olga είπε...

This sound very Greek - like a spring in Greece? :)

Diatton είπε...

You may say that dear Olga...