Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ο Louisiana Red, Ο Ζωντανός Θρύλος Του Blues Και Πάλι Στην Ελλάδα!

Αυτά είναι νέα! Ο Louisiana Red, πιστός κάθε χρόνο απ' το 1987 στο ραντεβού του με τους Έλληνες φίλους του Blues, βρίσκεται ήδη στη χώρα μας και θα εμφανιστεί μαζί με τους Blues Wire στο Block33 της Θεσσαλονίκης, στις 18 Απριλίου! Προέρχεται από σερί συναυλιών (Λάρισα, Κατερίνη και πάλι Θεσσαλονίκη).

Αποτελεί ζωντανό θρύλο του Blues κι εμβληματική φυσιογνωμία του σε παγκόσμιο επίπεδο! Περιοδεύει ασταμάτητα όλο το χρόνο από ήπειρο σε ήπειρο, τραγουδώντας βιώματα δικά του αλλά και ομότεχνών του, και παίζοντας με δεκάδες μπάντες και μουσικούς. Ήδη στη χώρα μας υπάρχει ένα άλμπουμ του με τον Στέλιο Βαμβακάρη και ένα με τον Ζωρζ Πιλαλί, ενώ η συμμετοχή του στην παρουσίαση των Blue Evenings στο Μέγαρο Μουσικής το Δεκέμβριο του 1996 ήταν συγκλονιστική.

Η μουσική του δραστηριότητα αρχίζει τη δεκαετία του '40, όταν πιτσιρικάς (το πραγματικό του όνομα είναι Iverson Minter) παίζει φυσαρμόνικα και κιθάρα στους δρόμους για πενταροδεκάρες. Το 1948 γνωρίζει τον Muddy Waters ο οποίος γοητεύεται απ' τον πεισματάρη δεκαεξάχρονο ορφανό και του μαθαίνει όλα όσα ξέρει, περιθάλποντας τον σαν το πνευματικό του παιδί. Σήμερα, ο Louisiana Red θεωρείται ότι είναι απ' τους ελάχιστους μουσικούς στα δεδομένα της μαύρης μουσικής, που παίζει σλάιντ κιθάρα, όπως ακριβώς κι ο Muddy.

Καταλυτικές υπήρξαν επίσης κι οι συνεργασίες του με τον John Lee Hooker και τον Jimmy Reed. Στη δεκαετία του '50 αρχίζει να ηχογραφεί με το ψευδώνυμο «Crying Red» ή «Playboy Fuller». Στη συνέχεια υιοθετεί το «Louisiana Red», είτε λόγω της Ινδιάνικης καταγωγής του, είτε εξαιτίας της σοσιαλιστικής του ιδεολογίας και δράσης στο κίνημα των Black Muslims και του Rev.Ike, στις αρχές της δεκαετίας του '60. Ακολουθούν φεστιβάλ και περιοδείες με τους Albert King, Johnny Winter, Rory Gallagher, Eric Burdon, με τον οποίο και συμπρωταγωνιστεί στην ταινία "Comeback" κι η τελική δικαίωση με το βραβείο «W.C.Handy» σαν ο καλύτερος παραδοσιακός καλλιτέχνης του Blues!

Τον 78χρονο θρύλο του Blues, που τιμά τη χώρα μας με την παρουσία του για άλλη μια φορά, τον απολαμβάνουμε στο video που ακολουθεί. Είναι από Live που έδωσε τον Φλεβάρη του 2009 στην Ολλανδία (έχοντας ως backing group τους Bluesblasters). To τραγούδι είναι το πασίγνωστο «Johnny B. Goode» που ανήκει στον Chuck Berry.


Ο Louisiana Red ήταν 77 ετών όταν έδωσε αυτό το Live. Θαυμάστε τον ειδικά στο διάστημα των λεπτών 3.50 ως 5.10 (μόλις έκατσε στην καρέκλα)! Ελάχιστοι σημαντικοί κι αξιόλογοι καλλιτέχνες σ' ολόκληρο τον κόσμο είναι τόσο ενεργητικοί σε τέτοια ηλικία όπως είναι αυτός ο μύθος!!!

8 σχόλια:

PaulCook είπε...

Μιας και αυριο δεν θα γινουν αναρτησεις να σου ευχηθω απο τωρα ενα ευχαριστο και ξεκουραστο Σαββατοκυριακο φιλε Διαττων..!!

Diatton είπε...

Ναι, δεν έχουν προγραμματιστεί να γίνουν αναρτήσεις για αύριο (εκτός απροόπτου, βέβαια)...

Δέχομαι τις ευχές σου για ένα καλό Σαββατοκύριακο και στις ανταποδίδω φίλε μου (θα περάσω κι απ' το blog σου, να στις δώσω κι από κει)...

Μαριανα είπε...

Ο Louisiana Red έρχεται πολύ συχνά στα Γιάννενα λόγω της φιλίας του με έναν μουσικό και μαγαζάτορα εδώ (Γιώργο Γάκη) και είναι αρκετές και οι φορές που τον έχουμε επισκεφτεί! Αξίζει σίγουρα...

καλά να περάσεις διαδικτυακέ μου φίλε τις δύο μέρες που έρχονται! :)

Diatton είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτό που μου είπες για το Louisiana Red! Εγώ το θρύλο αυτό τον βλέπω απ' το 1987 που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Σ' ευχαριστώ που πέρασες και σου εύχομαι και σένα ένα πολύ καλό κι ευχάριστο Σαββατοκύριακο!

Alice Iocco είπε...

Δυστυχώς δεν θα τον απολαύσω ζωντανά, ούτε καν θα συναντηθούμε στον δρόμο ¨)))),εκείνος θα ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη κι εγώ θα κατεβαίνω Αθήνα ¨)))
Σπουδαίος bluesman βεβαίως !
Καλό Σαββατοκύριακο και καλά να περνάτε όλοι!

Diatton είπε...

Αλίκη, ευχαριστώ για το σχόλιο, καλά να περάσεις το Σαββατοκύριακο!

Olga είπε...

That's impressive for a person his age, really!

Diatton είπε...

He has been coming to Greece every year in spring since 1987. So i have been watching him since this time. I do love him! He is a myth!

Have a nice weekend Olga... Just read a book, listen some music or watch a movie trying to forget the problem of your leg!