Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Φυτώριο Φιλελλήνων Η Ουκρανία!

Είναι γνωστό ότι στην Ουκρανία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Στα δεκατρία χρόνια ύπαρξής της, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ) έκανε σημαντική δουλειά για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μόνο το 2008, περίπου 6.000 άτομα παρακολουθήσαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε 100 σχολεία της Ουκρανίας.

Μεγάλη προσοχή αποδίδεται στην προετοιμασία του διδακτικού προσωπικού. Σήμερα, τα ελληνικά διδάσκονται από 120 δασκάλους, για τους οποίους διεξάγονται (με φροντίδα του ΟΕΣΟ) κάθε χρόνο πανουκρανικά εκπαιδευτικά σεμινάρια με συμμετοχή καθηγητών απ' την Ελλάδα. Η Ελλάδα, πάλι, δίνει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολουθεί από κοντά όλες αυτές τις δραστηριότητες. Για παράδειγμα, έτσι εξοπλίστηκαν με σύγχρονη επίπλωση, υπολογιστές, φωτοτυπικά μηχανήματα, μαγνητόφωνα κι άλλο υλικό, τα 18 σχολεία της περιοχής του Ντονέτσκ, όπου τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Εκτός απ' το ΟΕΣΟ (κι αυτό πρέπει να σημειωθεί), άλλος ένας αρωγός παρόμοιων τέτοιων προσπαθειών είναι και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Ο Κωνσταντίν Μπαλαμπάνοφ, ο οποίος είναι πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστήμιου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης (ΚΠΑΣΜ) και Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, κάνει λόγο για «εθνική πνευματική αναγέννηση», μία αναγέννηση που ευνοήθηκε, όπως τονίζει, από την πολιτική του ουκρανικού κράτους για τις εθνικές μειονότητες αλλά και την οικονομική και ηθική υποστήριξη της Ελλάδας. «Πριν από την ίδρυση του πανεπιστημίου, κανείς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης δε γνώριζε την ελληνική γλώσσα, σήμερα όμως, είναι μια απ' τις πόλεις της Ευρώπης όπου μπορεί να ακούσει κανείς να ομιλούν σωστά ελληνικά όχι μόνο Έλληνες ομογενείς, αλλά και Ουκρανοί, Ρώσοι και εκπρόσωποι άλλων εθνικοτήτων», λέει ο κ. Μπαλαμπάνωφ.

Το ΚΠΑΣΜ, με 6 σχολές και 17 τμήματα, στα οποία φοιτούν πάνω από 4.000 φοιτητές, ελληνικής και μη καταγωγής, αναμφίβολα λειτουργεί ως «φυτώριο φιλελλήνων». Είναι το μόνο στην Ευρώπη, όπου πάνω από 700 σπουδαστές, κατά την πενταετή φοίτησή τους, διδάσκονται επιτυχώς την ελληνική γλώσσα. «Κύριος σκοπός του πανεπιστημίου μας είναι η προετοιμασία υψηλού επιπέδου επιστημόνων», τονίζει ο κ. Μπαλαμπάνοφ. Και συνεχίζει: «Τα ελληνικά διδάσκονται πλέον σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας και στη πλειοψηφία τους από αποφοίτους του πανεπιστημίου μας. Δικά μας παιδιά επιτυχώς διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, σε σχολεία και γυμνάσια, εργάζονται σε διπλωματικές αντιπροσωπείες και κοινές εμπορικές εταιρίες της Ουκρανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Πάνω από 500 απόφοιτοι μας εργάζονται ή συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Στο πανεπιστήμιο λειτουργεί και η Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας, μοναδική στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου τα τελευταία τρία ακαδημαϊκά έτη γράφτηκαν 230 φοιτητές. Άλλο ένα «κόσμημα» του ΚΠΑΣΜ είναι η βιβλιοθήκη του, η οποία ξεκίνησε το 2006, διαθέτει μέχρι στιγμής 14.000 τίτλους συνολικά και συμβάλλει κι αυτή στην ανάπτυξη της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εγκαινιάστηκε πρόσφατα και το Ερευνητικό Ίδρυμα Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας.

Επίσης, εδώ και οκτώ χρόνια, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας, διεξάγεται η Πανουκρανική Φοιτητική Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας, ενώ απ' την περσινή χρονιά ξεκίνησε κι ο Πανουκρανικός Φοιτητικός Διαγωνισμός διατριβών στο χώρο των ελληνικών σπουδών...

Κι ο κατάλογος του ελληνικού στοιχείου φαντάζει ατέλειωτος στην Ουκρανία! Πραγματικό στολίδι όχι μόνο για την περιοχή της Μαριούπολης, αλλά για την Ουκρανία ολόκληρη, αποτελεί το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο (ΙΔΚ) της Μαριούπολης, που υλοποιήθηκε χάρη στη γενναία χορηγία του επιχειρηματία Αντώνη Δούδου. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα Διαγνωστικά Κέντρα στην Ουκρανία που θα παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη όχι μόνο στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της περιοχής αλλά και στους Ουκρανούς που κατοικουν εκεί. Το κέντρο διαθέτει πλήρη διαγνωστικά εργαστήρια όλων των ειδικοτήτων, με σύγχρονα μηχανήματα (απ' το Ίδρυμα Νιάρχου), ενώ το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, υιοθέτησε το ΙΔΚ, προκειμένου να το στηρίζει με προγράμματα εκπαίδευσης γιατρών, τηλεϊατρικής κι αποστολές ιατρικού υλικού.

Και να συνοψίσουμε σε ποια χώρα αναφερόμαστε. Μιλάμε για μια χώρα όπου το ελληνικό στοιχείο αριθμεί κοντά στα 300.000 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων ζουν στη Μαριούπολη! Κάτι παραπάνω από έντονο λοιπόν το ελληνικό χρώμα εδώ στην Ουκρανία!

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Έλληνες Στη Λευκορωσία

Η ελληνική παρουσία στη Λευκορωσία είναι υπαρκτή αλλά δεν είναι μεγάλη αν λάβει κανείς υπόψη τον πληθυσμό της χώρας, 10.000.000 κάτοικοι, περίπου. Οι ομογενείς υπολογίζονται γύρω στους 4.000 και ζουν, κυρίως, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Μινσκ. Υπάρχει, ωστόσο, σύλλογος Λευκορώσων πολιτών ελληνικής καταγωγής με την επωνυμία «Πελοπόννησος». Ο σύλλογος αυτός καταχωρήθηκε επίσημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Λευκορωσίας στις 25.03.1998.

Πέρα όμως απ' την ελληνική παρουσία στη χώρα αυτή, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ειπωθεί, οι σχέσεις των δυο χωρών, σε πολιτικό επίπεδο, παρουσιάζουν μια ιδιομορφία.

Με την ανεξαρτητοποίηση της Λευκορωσίας το 1991 (μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης), η Ελλάδα συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα αυτή το 1993 και διατηρούσε Πρεσβεία στο Μινσκ μέχρι το τέλος του 2003, οπότε έπαψε η λειτουργία της. Έκτοτε, η Ελλάδα εκπροσωπείται στη Λευκορωσία με παράλληλη διαπίστευση απ' την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα. Όσο αφορά τη διακοπή της λειτουργίας της Εληνικής Πρεσβείας στη Λευκορωσία, αρκεί να επισημανθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διέρχονται δια του πλαισίου σχέσεων της Λευκορωσίας με την Ευρωπαική Ένωση. Έτσι, από το 2003 εφαρμόζεται απόφαση της Ε.Ε. για την απαγόρευση χορήγησης άδειας εισόδου σε Λευκορώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και στον ίδιο το Λευκορώσο Πρόεδρο Alexander Lukashenko. Δεν πρόκειται, βέβαια, για ηγέτη αλλά για δικτάτορα, καθώς στο παρελθόν, έχει επαινέσει τον Hitler (όποιος θέλει, μπορεί να διαβάσει εδώ). Απ' τον Οκτώβρη όμως του 2008 υπάρχει μια αναστολή των κυρώσεων αυτών, στα πλαίσια μιας προσπάθειας επανεξέτασης του καθεστώτος της Λευκορωσίας απ' την Ευρωπαική Ένωση.

Κι ένα τελευταίο αξιοσημείωτο μεταξύ των δυο χωρών. Το 2005 το τραγούδι που εκπροσώπησε τη Λευκορωσία στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, το έγραψαν δυο Έλληνες (ο Νίκος Τερζής τη μουσική κι ο Νεκτάριος Τυράκης τους στίχους).

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Έλληνες Στις Χώρες Της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Το 1991 έγινε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η διάσπαση της άλλοτε κραταιάς υπερδύναμης. Οι Έλληνες που ζούσαν εκεί, όπως ήταν φυσικό, μοιράστηκαν (αλλού περισσότεροι κι αλλού λιγότεροι) στα διάφορα κράτη που προέκυψαν απ' την ιστορική αυτή διάσπαση. Ας πάρουμε λοιπόν ξεχωριστά μερικές απ' τις χώρες που δημιουργήθηκαν κι ας δούμε το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει τώρα.

Γεωργία

Το ομογενειακό στοιχείο στη Γεωργία αριθμεί σήμερα κοντά στα 20.000 άτομα. Υπάρχει μια συρρίκνωση η οποία οφείλεται στο μεγάλο κύμα παλιννόστησης των τελευταίων ετών προς την Ελλάδα, όπως επίσης και στη μετανάστευση προς τη Ρωσία. Οι ομογενείς έχουν ιδρύσει την Ένωση Ελλήνων Γεωργίας. Λειτουργεί «Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο» κι εκδίδεται η εφημερίδα «Ελληνική Διασπορά». Στα σχολεία 12 περιοχών της χώρας, αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, υπάρχει πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ενώ στο ίδιο Πανεπιστήμιο, δραστηριοποιείται ένας σημαντικός πολιτιστικός φορέας ελληνικού ενδιαφέροντος, το Ινστιτούτο Κλασσικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, που διοργάνωσε το 2004 διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Φιλελληνικές Ημέρες».

Μολδαβία

Κατά την εποχή του μεσοπολέμου, στην Μολδαβία διαβιούσαν άνω των 25.000 Ελλήνων. Ωστόσο, πολύ λίγοι απ΄τους παλαιούς ομογενείς έχουν παραμείνει εκεί. Οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει την χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με κύρια κατεύθυνση την επιστροφή στην Ελλάδα. Σήμερα ο αριθμός των ομογενών που διαβιούν στην Μολδαβία κυμαίνεται κοντά στα 4.000 άτομα (στην πλειοψηφία τους είναι ρωσόφωνοι). Έχουν ιδρύσει το Σύλλογο Ελληνικού Πολιτισμού «Ελευθερία», καθώς και την Ένωση Νέων Ελληνικής Καταγωγής «Παρθενών».

Στην Μολδαβία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση παρέχεται σε τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Μολδαβίας. Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας, στο Κισινάου, λειτουργεί απ' το 1998, Τμήμα Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, που υπάγεται στην Έδρα της Κλασικής Φιλολογίας. Επίσης, η ελληνική διδάσκεται σε ένα σχολείο Γενικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε τμήματα που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα, ενώ αποστέλλεται εκπαιδευτικό υλικό και χορηγούνται υποτροφίες από Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ιδρύματα.

Αρμενία

Το μέγεθος της ομογένειας στην Αρμενία ανέρχεται σήμερα σε 1800 άτομα περίπου. Η αριθμητική συρρίκνωση την ομογενειακής παρουσίας σε σχέση με παλαιότερους χρόνους οφείλεται κυρίως στη επιστροφή στην Ελλάδα αλλά και τη μετανάστευση προς τις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι μεγαλύτερες κοινότητες είναι αυτές του Ερεβάν και του Αλαβερντί.

Το ενδιαφέρον των Αρμενίων για τον ελληνικό πολιτισμό είναι έντονο. Πραγματοποιούνται μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας στην Ελληνική Βιβλιοθήκη του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν.

Λετονία

Εδώ υπάρχουν περίπου 400 Έλληνες, η πλειοψηφία των οποίων ζουν στην Ρεζέκνε, στην Νταουγκάβπιλς, την Γιελγκάβα και τη Ρίγα. Το 1999 η Ελληνική Κοινότητα της Λετονίας δημιούργησε τον οργανισμό «Πατρίδα».

Λιθουανία

Οι Έλληνες της Λιθουανίας υπολογίζονται περίπου στα 250 άτομα. Έχουν ιδρύσει το «Σύλλογο Ελλήνων Λιθουανίας». Επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους λειτουργεί Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας. Στο εν λόγω τμήμα, λειτουργεί μη θεσμοθετημένο τμήμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας (υπό μορφή συμπληρωματικών ωρών διδασκαλίας). Ακόμα, υπάρχει το «Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο» με βασική δραστηριότητα την διδασκαλία κι εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας (πρόγραμμα τριετούς διάρκειας).

Εσθονία

Στη μικρή αυτή χώρα των 1.400.000 κατοίκων διαβιούν κοντά στους 50 Έλληνες. Παρ' όλ' αυτά, στην πρωτεύουσα (Tallinn) λειτουργεί εκπαιδευτική μονάδα με τμήμα ελληνικής γλώσσας.

Ρωσία Λευκορωσία Ουκρανία

Για τη Ρωσία, που είναι και το μεγαλύτερο κράτος που προήλθε απ' τη διάσπαση αυτή, χρειάζεται ειδική αναφορά, κι αυτό θα γίνει, μάλλον, με ξεχωριστή ανάρτηση στο μέλλον. Αντίθετα, για τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, έχουν γίνει ξεχωριστές αναρτήσεις και θα παρουσιαστούν αύριο και μεθαύριο, αντίστοιχα...

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Επιστολή Προς Τον Πρόεδρο Της Χώρας Που Διαχειρίζεται Τις Τύχες Των Λαών

Με μια άκρως εντυπωσιακή κίνηση, 220 ακαδημαϊκοί απ' όλο τον κόσμο και μέλη των πλέον φημισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, απέστειλαν προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μακροσκελή επιστολή ζητώντας να εξασκήσει όλη της την επιρροή προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για να σταματήσει η παραχάραξη της ιστορίας. Εκτός των ελληνικών ιδρυμάτων που είναι απολύτως φυσικό, οι επιφανείς ακαδημαϊκοί αντιπροσωπεύουν και πανεπιστήμια από την Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Αυστρία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και τις ΗΠΑ. Ας σημειωθεί λοιπόν πως οι υπογραφές δεν είναι μόνο Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκών, αλλά πραγματικά το θέμα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.


Για την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι σαφές πως ο «Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, δεν ήταν Σλάβος, καθώς οι Σλάβοι και η γλώσσα τους κατέφθασαν στην περιοχή 1000 χρόνια αργότερα».

Στην επιστολή τους λοιπόν οι ακαδημαϊκοί απαντάνε σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το θέμα και φυσικά καταλήγουν πως «δεν είναι δυνατόν μια χώρα, με τη βοήθεια των ίδιων των ΗΠΑ, να παραχαράσει ιστορικά δεδομένα με σκοπό να δημιουργήσει την δική της ταυτότητα». Έτσι καλούν την Ουάσιγκτον να διορθώσει τα «λάθη» της προηγούμενης κυβέρνησης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Μάλιστα, για το όλο αυτό θέμα, έχει δημιουργηθεί μια ειδική ιστοσελίδα, όπου μπορεί να μπαίνει ο καθένας και να βλέπει τις υπογραφές που αυξάνονται ολοένα, μέρα με τη μέρα...

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Λήμνος, Η Καλλονή Του Βόρειου Αιγαίου

Αν την επισκεφθείτε, θα δείτε πολύ πράσινο, καθώς και ρεματιές που έγιναν ροζ απ' τις ανθισμένες πικροδάφνες. Θα δείτε πολλές παραλίες, μικρές και μεγάλες, φανερές ή κρυφές, καθώς και θαλασσινές σπηλιές και πετρώματα σε υπέροχα σχέδια. Θα δείτε όμορφες μικρές πολιτείες και χωριά με φιλόξενους ανθρώπους. Θα δείτε ένα τόπο με ιστορία κι ένα τοπίο που έχει το χάρισμα να γαληνεύει την ψυχή σας.

H Λήμνος βρίσκεται στο κέντρο του Βορείου Aιγαίου και είναι το 8ο σε μέγεθος νησί της Eλλάδας με ακτογραμμή 260 χλμ., έκταση 477 τετρ. χλμ., 17.500 κατοίκους (κι αρκετούς στρατιώτες). Είναι τέτοιο το πολυσχιδές ανάγλυφο του νησιού που σχηματίζει μεγάλους κόλπους αλλά και όρμους και ορμίσκους και άπειρες παραλίες. Για να χαρείτε τη Λήμνο πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μεταφορικό μέσο. Oι δρόμοι είναι καλοί, βατοί, χωρίς γκρεμούς κι οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες. Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου είναι άσφαλτος. Στη Λήμνο αξίζει να επισκεφθείτε:

Mύρινα

Tο καράβι φθάνει στη Mύρινα, την πρωτεύουσα του νησιού απ' όπου παίρνετε και την πρώτη «γεύση» από αυτό. Mια όμορφη μικρή πολιτεία με δίπατα κυρίως οικήματα, αλλά και πολλά νεοκλασικά. Πλάι απ' το λιμάνι υπάρχει το λιμανάκι των ψαράδων με βάρκες και καΐκια. Παντού μπορείτε ν' απολαύσετε καλό φαγητό και ουζάκι. Aκριβώς πάνω απ' το λιμάνι δεσπόζει το κάστρο της Mύρινας. Χτισμένο απ' τους Βυζαντινούς το 1186, είναι εντυπωσιακό κάστρο, όμως ακόμα εντυπωσιακότερα είναι τα 100 περίπου ελάφια (πλατώνια) που ζουν και κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο κάστρο και για τη διατροφή τους φροντίζει ο Δήμος Μύρινας. O βράχος που βρίσκεται στο Kάστρο χωρίζει την παραλία της Mύρινας σε δύο γιαλούς, τον Pωμαίικο και τον Tούρκικο (πήρε το όνομά του απ' την τούρκικη συνοικία που υπήρχε στο παρελθόν). H Mύρινα, ως κέντρο της Λήμνου, είναι και το μέρος με τις πιο πολλές ταβέρνες όπως και κέντρο της νυχτερινής διασκέδασης στο νησί.

Mούδρος

Είναι το εμπορικό κέντρο της ανατολικής Λήμνου και το καλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου! Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξένησε 500 πλοία των συμμάχων και 30.000 άνδρες. Σήμερα, βέβαια, φιλοξενεί ψαράδικα και κότερα, αλλά δεν έχει τη «ζωή» που έχει η Mύρινα.

Άλλα Αξιοθέατα

Eκτός απ' το Kάστρο της Mύρινας υπάρχουν κάποια ελάχιστα ερείπια απ' το φρούριο του Kότζινου που κάποτε ήταν μια καστροπολιτεία. Λίγο έξω από τη Μύρινα βρίσκεται η ιαματική πηγή των Θέρμων. Το νερό βγαίνει από τα 1.200 μ. σε θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου. Είναι ιαματικό αλλά και πόσιμο. Στα ανατολικά του νησιού υπάρχει η Aλυκή που είναι γεμάτη φοινικόπτερα (φλαμίγκο) κι άλλα σπάνια άγρια πουλιά! Βορείως της Aλυκής βρίσκεται το Ιερό των Kαβείρων κι ακριβώς από κάτω η σπηλιά του Φιλοκτήτη. Στον κόλπο που είναι το Kαβείριο, ακριβώς απέναντι βρίσκεται η αρχαία πόλη Hφαιστεία. Στην περιοχή Γομάτι, άλλο ένα δείγμα άγριας ζωής στη Λήμνο, θα δείτε αγριοκούνελα μέρα μεσημέρι! Φυσικά να επισκεφθείτε το φαράγγι του Kατσαΐτη και τους καταρράκτες του. Μην ξεχάσετε και την Πολιόχνη, τη λεγόμενη αρχαιότερη πολιτεία της Ευρώπης, στα NA του νησιού.

Παραλίες

Υπάρχουν πολλές καλές παραλίες. Kοντά στην Mύρινα είναι ο Pωμαίικος Γιαλός κι η συνέχειά του προς Βορρά είναι τα Pηχά Nερά. H παραλία στο Πλατύ είναι η πιο τουριστική παραλία και βρίσκεται Νότια της Μύρινας. Η πιο ωραία παραλία του νησιού (απέραντη αμμουδιά και πολύ καθαρά νερά) θεωρείται η παραλία του Θάνου, κάτω απ' το ομώνυμο χωριό. Καλή κι η παραλία της Nεφτίνας, μια μικρή ακρογιαλιά κάτω απ' το Ιερό των Καβείρων (αρκεί βέβαια να μη φυσάει). Στο βόρειο μέρος βρίσκονται, επίσης, οι παραλίες Γομάτι, Αγιος Ερμόλαος, Κότσινας και Πλάκα. Μεγάλες παραλίες στο Νότο είναι αυτή του Nεβγάτη κάτω απ' το χωριό Kοντιάς και Κέρος κάτω απ' το χωριό Καλλιόπη (μεταξύ Αλυκής και Χορταρολίμνης).

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ικαρία, "Η Νωχελική"

H Iκαρία έχει έκταση 267 τετρ. χλμ. και περίπου 7.000 κατοίκους. H ψηλότερή της κορυφή είναι το Φαρδύ, με υψόμετρο 1.041 μ. και διοικητικά είναι επαρχία του νομού Σάμου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλο το νησί είναι αξιοθέατο, με την έννοια πως δεν υπάρχει μέρος που να μην κρύβει έστω και κάτι που να αξίζει τον κόπο, μια μικρή παραλία, ένα φυσικό τοπίο, ένα γραφικό δρομάκι ή κάποιο παλιό αρχοντικό. Ακόμα, θα αγαπήσετε το νησί για τους ανθρώπους του, αλλά και για το κόκκινο δυνατό κρασί του!

Έχετε πολλά να δείτε στην Ικαρία, γι' αυτό όταν πάτε, φροντίστε να έχετε χρόνο. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι:

Ο Άγιος Κύρηκος. Στο νησί θα σας καλωσορίσει μια επιγραφή στο λιμάνι του Aγίου Kήρυκου. Είναι ένα απ' τα δύο λιμάνια της Iκαρίας, το μεγαλύτερο, και πρωτεύουσα του νησιού με 2.000 κατοίκους. Μια όμορφη μικρή πόλη, ιδίως πίσω απ' τον παραλιακό της δρόμο, όπου θα βρείτε και πολλές καφετέριες, μπαράκια κι εστιατόρια για να απολαύσετε ό,τι τραβά η ψυχή σας.

Ο Eύδηλος, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι της Iκαρίας. Αν και μικρότερος απ' τον Αγιο Κήρυκο, είναι αρκετά πιο γραφικός. Διαθέτει καλή παραλία.

Ο Αρμενιστής, το πιο τουριστικό μέρος του νησιού, με δύο όμορφες παραλίες, τη Mεσαχτή και το Λιβάδι, οργανωμένες πλαζ με αμμουδιά. Συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση του νησιού και προσφέρει σε πολύ κοντινή απόσταση ένα από τα ομορφότερα σημεία που μπορεί να βρει κανείς σε νησί, την παραλία του Να, με το ναό της Αρτέμιδος να "βουτά" στη θάλασσα και τα δέντρα να κατεβαίνουν ως τα κύματα.

Το Γιαλισκάρι, ένα μικρό ψαροχώρι κοντά στον Αρμενιστή που φημίζεται για το φρέσκο του ψάρι.

Τα Θερμά, όπου βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές του νησιού. Λένε πως εκεί οφείλεται η νωχελικότητα των κατοίκων του. Αξίζει λοιπόν να επιχειρήσετε μια λουτροθεραπεία.

Ο Xριστός Pαχών, το πιο γραφικό ίσως ορεινό χωριό του νησιού. Bρίσκεται στην περιοχή Pάχες. Eκεί θα ζήσετε μια εναλλακτική πρόταση ζωής! Aν φτάσετε εκεί στις 12 το μεσημέρι, θα δείτε ένα χωριό-φάντασμα, όπου τα πάντα είναι κλειστά και κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Aντίθετα, κατά τις 11 και μισή το βράδυ, θα δείτε όλα τα μαγαζιά ανοιχτά, απ' τα ψιλικατζίδικα ως τα μίνι μάρκετ! Eκεί βρίσκεται και ο διάσημος self service φούρνος, τον οποίο ο ιδιοκτήτης του ανοίγει και... φεύγει. Εντυπωσιακό, αλλά αληθές, ουδέποτε έγινε κλοπή!

Η Mονή Mούντε. Tο μόνο βέβαιο γι' αυτό το μοναστήρι είναι πως είναι πολύ παλιό. Aν κι η επιγραφή στην είσοδό του αναφέρει ότι κτίστηκε στα 1460, κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος αν αυτή είναι η πραγματική χρονολογία της ανέγερσής του. Eκτός του αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η ίδια η Mονή, αξίζει να την δείτε από κοντά για τη θαυμάσια τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, αλλά και γιατί η διαδρομή που θα κάνετε μέχρι να φτάσετε εκεί, είναι απολαυστική.

Τα Φράγματα. Το Μικρό και το Μεγάλο Φράγμα στο εσωτερικό της Ικαρίας. Και τα δύο είναι κοντά στο Χριστό, προσβάσιμα από βατούς χωματόδρομους. Για το Μεγάλο Φράγμα, ακολουθείτε πορεία προς το Πέζι. Για το Μικρό Φράγμα, ακολουθείτε τον δρόμο προς Καστανιές και τη Μονή Μουντέ. Σε αυτό το δεύτερο, μπορείτε να πλησιάσετε το νερό, να χαζέψετε τις πάπιες, τις χήνες και τις αμέτρητες θαλάσσιες χελώνες, που κολυμπούν στα νερά ή απλώς, να καθίσετε στην καντίνα που βρίσκεται εκεί.

Τα Μουσεία Της Ικαρίας. Το Αρχαιολογικό στο χωριό Κάμπος, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό στον Άγιο Κήρυκο και το Λαογραφικό στο χωριό Βρακάδες.

Προτεινόμενες παραλίες. Η Ικαρία έχει πολλές διαφορετικές καταπληκτικές παραλίες που φωλιάζουν σε γραφικούς όρμους ή που απλώνονται σε μήκος χιλιόμετρων. Μερικές είναι περικυκλωμένες από εντυπωσιακά βράχια, κι άλλες αναμειγνύονται με τα δροσερά νερά μικρών ποταμών. Όλες έχουν κρυσταλλένια νερά, στο χρώμα του σμαραγδιού ή βαθύ γαλάζιο. Οι πιο σημαντικές παραλίες του νησιού είναι: Αρμενιστής, Εύδηλος, Κάμπος, Καραβόσταμο, Κυπαρίσσι, Λιβάδι, Μεσαχτή, Μηλιωπό, Νας, Πριόνι...

Πως να πάτε στο νησί:

Mε πλοίο απ' τον Πειραιά, το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες και υπάρχει τουλάχιστον ένα δρομολόγιο καθημερινά. Με το γρήγορο «Αίολος», που φεύγει 5 φορές την εβδομάδα, θα φτάσετε περίπου σε 4μισι ώρες...(τηλ. Λιμεναρχείου: 210-42.26.001-3). Mε αεροπλάνο το ταξίδι διαρκεί 50 λεπτά (τηλ. O.A.: 210-96.66.666)...

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ένας Παρθενώνας Στα Έγκατα Του Σαντιάγο Στη Χιλή

Μια μικρή ακρόπολη στα... έγκατα του Σαντιάγο της Χιλής. Δεκάξι εκμαγεία, 50 κιλών το καθένα, της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα και μια μακέτα της Ακρόπολης, κοσμούν έναν απ' τους πιο σύγχρονους σταθμούς του μετρό, στο Σαντιάγο. Ο σταθμός φέρει το όνομα "Metro Grecia" και, καθημερινά, περίπου 22.000 επιβάτες έχουν πλέον την ευκαιρία να δουν και να ταξιδέψουν σ' ένα απ' τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του ελληνικού πολιτισμού.

Στο Σαντιάγο, περισσότεροι από 600 δρόμοι έχουν ελληνικά ονόματα, εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία, τη φιλοσοφία και τη μυθολογία. Πιο γνωστός δρόμος είναι η λεωφόρος Grecia, όπου υπάρχει κι ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Στην ίδια λεωφόρο βρίσκεται κι ο σταθμός του μετρό "Grecia", όπου πριν λίγες μέρες, έγινε η επίσημη παρουσίαση της δωρεάς του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.

Η τελετή εγκαινίων έγινε παρουσία της Χιλιανής υπουργού Πολιτισμού Παουλίνας Ουρούτια, του υφυπουργού Εξωτερικών της Χιλής Ρόμπερτ Βαν Κλαβερέν, του προέδρου της εταιρείας του μετρό στο Σαντιάγο Κλεμέντε Πέρεζ, και της πρεσβευτού της Ελλάδας στη Χιλή Χρυσούλας Καρυκοπούλου, η οποία εκπροσώπησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς των Χιλιανών Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών, τονίζοντας τη σπουδαιότητα τη σύσφιγξης των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η πρεσβευτής της Ελλάδας δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα φιλελληνικά αισθήματα που διέπουν το χιλιανό λαό και την υποστήριξή του στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα με τη σύσταση σχετικής Επιτροπής το 2004 και αντίστοιχα ψηφίσματα της χιλιανής Γερουσίας το 2004 και του χιλιανού κοινοβουλίου το 2006.

Ο πρόεδρος του μετρό του Σαντιάγο Κλεμέντε Πέρεζ, τόνισε τη σημασία της δωρεάς σ' ένα χώρο όπου διακινούνται καθημερινά 22.000 άτομα, τα οποία θα έχουν πρόσβαση σ' ένα απ' τα σπουδαιότερα έργα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χώρος ο οποίος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης με τον ελληνικό πολιτισμό, χώρος που θα είναι ανοικτός και σ΄ εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά με τη συμμετοχή του, ο ελληνικής καταγωγής Χιλιανός μουσικός Αλέξανδρος Τεφαρίκης, με ελληνικά παραδοσιακά κομμάτια σε μπουζούκι. Ακολούθησε κοκτέιλ με ελληνικά εδέσματα...

Για την ιστορία να πούμε ότι η Ελλάδα διατηρεί απ' το 1992 Πρεσβεία στο Σαντιάγο καθώς και Επίτιμο Προξενείο στην Αντοφαγάστα.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στη Χιλή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Λειτουργούν τρία κέντρα ελληνικών σπουδών, τα δύο στα πανεπιστήμια του Σαντιάγο «Universidad de Chile» και «Universidad Metropolitana» και το τρίτο στο Πανεπιστήμιο του Βαλπαραίσο «Universidad de Playa Ancha». Ειδικά αυτό του Πανεπιστημίου της Χιλής (Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών) παρουσιάζει πολύ αξιόλογο εκδοτικό έργο και θεωρείται το πιο σημαντικό του είδους σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Στη Χιλή δραστηριοποιείται μια μικρή (λιγότεροι από 5.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς), αλλά γεμάτη δυναμισμό ελληνική ομογένεια. Oι Έλληνες της Χιλής, παρά την απόσταση που τους χωρίζει από τη γενέτειρά τους, διατηρούν τους συναισθηματικούς δεσμούς με την πατρίδα. Οι περισσότεροι συμμετέχουν ενεργά στους κατά τόπους συλλόγους (Σαντιάγο, Βαλπαραίσο, Λα Σερένα, Κοκίμπο και Αντοφαγάστα) ενώ σημαντικό πόλο συσπείρωσης αποτελεί και ο Ιερός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, οργανώνει κάθε χρόνο προγράμματα φιλοξενίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Ελλάδα, ελληνικής καταγωγής παιδιά, νέοι και άτομα τρίτης ηλικίας.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Οι Έλληνες Των Άνδεων

Άνδεις είναι μια τεράστια οροσειρά που καταλαμβάνει όλη την ακτογραμμή της δυτικής πλευράς της Νοτίου Αμερικής και διασχίζει εφτά χώρες! Τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, το Εκουαδόρ, το Περού, τη Βολιβία, την Αργεντινή και τη Χιλή. Σ' όλες αυτές τις χώρες ζουν Έλληνες. Ας πάρουμε λοιπόν κάθε μια απ' αυτές τις χώρες ξεχωριστά για να δούμε το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει...

Βενεζουέλα

Η χώρα μας εκπροσωπείται διπλωματικώς στη Βενεζουέλα απ' την Ελληνική Πρεσβεία στο Καράκας.

Η ελληνική ομογένεια στη Βενεζουέλα αριθμεί 1.148 μέλη, τα οποία ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο. Οι οργανωμένες, αλλά μικρές, Ελληνικές Κοινότητες βρίσκονται στο Καράκας και στη Βαλένσια, όπου, από δύο Έλληνες εκπαιδευτικούς, διδάσκεται κυρίως η ελληνική γλώσσα, η ιστορία κι ο πολιτισμός.

Κολομβία

Η χώρα μας εκπροσωπείται διπλωματικώς στην Κολομβία, μέσω παράλληλης διαπίστευσης, απ' την ελληνική Πρεσβεία στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Η ελληνική ομογένεια στην Κολομβία περιορίζεται σε 29 άτομα. Δεν είναι μόνο η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών που κρατά αυτόν τον αριθμό μικρό, αλλά είναι, κυρίως, το πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας που ταλανίζει την Κολομβία επί δεκαετίες, το οποίο συνίσταται στη δράση πλήθους παράνομων, ένοπλων, ένστολων και καλά οργανωμένων ομάδων καθώς και στην έξαρση των απαγωγών και του εμπορίου ναρκωτικών.

Στην πρωτεύουσα Μπογκοτά υπήρχε πολιτιστικός σύλλογος με τίτλο "Φιλελληνική Δόξα" (Doxa Philo-Helenica). Επρόκειτο για μια ομάδα, κυρίως ακαδημαϊκών, που προσπαθούσαν να διαδώσουν τις ελληνικές πολιτιστικές ιδέες με διοργάνωση διαλέξεων, δημοσίων συζητήσεων και απαγγελιών έργων Ελλήνων ποιητών. Ο Σύλλογος όμως, έχει πλέον αδρανήσει. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι, ότι στη Μπογκοτά υπάρχει ιδιωτική ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Εκουαδόρ

Η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικώς στον Ισημερινό, μέσω παράλληλης διαπίστευσης απ' την Πρεσβεία μας στη Λίμα του Περού.

Στον Ισημερινό η ελληνική παροικία αριθμεί περίπου 50 άτομα εγκατεστημένα κυρίως στην πρωτεύουσα Κίτο και στο Γκουαγιακίλ. Στο λιμάνι του Γκουαγιακίλ υπάρχει σημαντική κίνηση ελληνικών πλοίων και δραστηριοποιείται ελληνική εταιρία πρακτόρευσης και εφοδιασμού.

Περού

Η Ελλάδα ξεκίνησε διπλωματικές σχέσεις με το Περού το 1966 και τις διατηρούσε με διαπίστευση στην Πρεσβεία Βραζιλίας μέχρι το 1992 που λειτούργησε η Πρεσβεία στη Λίμα.

Η INTRALOT Ελλάδος πραγματοποίησε τα τελευταία έτη επενδύσεις άνω των 70 εκατομ. δολλαρίων για την εξαγορά ενός δικτύου τυχερών παιγνιδιών ευρείας λαϊκής κατανάλωσης στο Περού. Επίσης η Sunlight της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ ανέλαβε την προμήθεια μπαταριών υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό (2004). Μικρή, αλλά ενθαρρυντική, είναι η παρουσία ελληνικών προϊόντων διατροφής καθώς και ελαιόλαδου σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων.

Παράλληλα, υπάρχουν κι οι διάφορες εκδηλώσεις όπου κυρίαρχο είναι το πολιτιστικό στοιχείο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στη Λίμα (2003) έκθεση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη με την συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, η οποία είχε μεγάλη απήχηση (10.000 επισκέπτες). Επιπλέον, η Πρεσβεία διοργανώνει διάφορες εκθέσεις, π.χ. Φωτογραφίας με θέματα την ελιά και ελληνικά τοπία, Χαρακτικής με θέματα απ' την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Κεραμικής με θέματα απ' την ελληνική μυθολογία, καθώς και βραδιές Ελληνικής Ποίησης και Κινηματογράφου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του ετήσιου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Μήνα με ελληνικές ταινίες και εκθέσεις.

Η ομογένεια του Περού, περίπου 350 άτομα, είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη Λίμα και περιλαμβάνει πολλούς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, όπου οι περισσότεροι ανήκουν στη δεύτερη και τρίτη γενιά. Υπάρχει Ελληνική Κοινότητα στη Λίμα, η οποία δραστηριοποιείται για τη συγκέντρωση όλων των Ελλήνων και τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Τέλος, από θρησκευτικής πλευράς, στη Λίμα υπάρχει Ορθόδοξος Ναός.

Βολιβία

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στη Βολιβία με παράλληλη διαπίστευση απ' την ελληνική Πρεσβεία στο Μπουένος Άϊρες. Στη Santa Cruz λειτουργεί άμισθο ελληνικό Προξενείο.

Η Βολιβία δεν υπήρξε ποτέ πόλος έλξης μεταναστών απ' την Ελλάδα (κυρίως λόγω της απόστασης αλλά και του χαμηλού βιοτικού επιπέδου της χώρας), οι ελάχιστοι δε που επέλεξαν να εγκατασταθούν στη χώρα αυτή, έφθασαν μεταξύ των ετών 1920 και 1925 προερχόμενοι απ' τη Μικρά Ασία.

Σήμερα σε όλη τη Βολιβία είναι εγκατεστημένοι περίπου 180 ομογενείς (πάνω από 20 οικογένειες), με τους περισσότερους συγκεντρωμένους στη συγκριτικά περισσότερο αναπτυγμένη πόλη Santa Cruz και ευρισκόμενους σήμερα σε οικονομική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται μέτρια έως καλή. Μολονότι στην πλειοψηφία τους δεν μιλούν πλέον ελληνικά, προσπαθούν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, να διατηρήσουν τα ελληνικά ήθη κι έθιμα.

Αργεντινή

Η χώρα μας εκπροσωπείται στην Αργεντινή απ' την Ελληνική Πρεσβεία στο Μπουένος Άϊρες.

Σε πολιτιστικό επίπεδο, σήμερα, σε αρκετά Πανεπιστήμια της χώρας, διδάσκεται η Ελληνική Κλασική Γραμματεία στο πλαίσιο των μαθημάτων διδασκαλίας Κλασικής Φιλολογίας, ενώ στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άϊρες λειτουργεί Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών. Θα πρέπει, επίσης, να υπογραμμισθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται απ' το Instituto Griego De Cultura και η αδιάκοπη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η οποία προσελκύει άνω του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών. Τον Απρίλιο 2005 η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου σε κοινό «Ευρωπαϊκό Περίπτερο» στα πλαίσια τετραμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία.

Συστηματική μεταναστευτική κίνηση ομογενών μας προς την περιοχή καταγράφεται από τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα, με μεγαλύτερο όγκο μεταναστών εγκαθιστάμενο στην Αργεντινή στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Πολλοί πάντως από τους απογόνους τους, αν και αναμφισβήτητα ελληνικής καταγωγής, παραμένουν και σήμερα χωρίς ελληνική υπηκοότητα. Το μεταναστευτικό ρεύμα διήρκεσε με αυξομειώσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ενώ στις μέρες μας, υπάρχουν περιπτώσεις επαναπατρισμού.

Στην Αργεντινή σήμερα (αν κι οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων δεν υπερβαίνουν τα 5.000 άτομα) υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 25.000 Ομογενείς μας, (ωστόσο πηγές της ελληνορθόδοξης εκκλησίας ανεβάζουν τον αριθμό, μαζί με τους ελληνικής καταγωγής, σε 60.000). Η πλειοψηφία των ομογενών διαμένει στο Μπουένος Άϊρες (υπάρχουν 3 ελληνικές κοινότητες) κι οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα.

Χιλή

Στη χώρα αυτή θ' αναφερθούμε ειδικά, στην επόμενη ανάρτηση...

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Κινέζοι Μαθαίνουν Ελληνικά

Λατρεύουν τον Όμηρο, γνωρίζουν για την αρχαία Ελλάδα και θέλουν να μάθουν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Είναι Κινέζοι φοιτητές που τώρα, πλέον, μιλούν ελληνικά και χορεύουν συρτάκι. Οι περισσότεροι φιλοδοξούν να γίνουν διπλωμάτες ή στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και να εργαστούν στην Ελλάδα. Άλλοι, πάλι, θα γίνουν διερμηνείς ή ακόμα και πανεπιστημιακοί καθηγητές της ελληνικής γλώσσας.

«Οι φοιτητές αυτοί θ' αποτελέσουν τη γέφυρα που θα εδραιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα, στα επόμενα χρόνια» λέει η κ. Ματούλα Δουβαρτζίδου-Μαχαίρα, ομογενής, που άφησε την οικογένειά της στη Μελβούρνη (εκεί γεννήθηκε) για να πραγματώσει το όραμα της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.

H λέκτορας της ιστορικής αυτής διείσδυσης της ελληνομάθειας στην Κίνα, η εκπαιδευτικός και κοινωνιολόγος κ. Ματούλα Δουβαρτζίδου-Μαχαίρα, διαθέτει πολύχρονη πείρα στη διδασκαλία της Ελληνικής, έχει συγγράψει βιβλία για την Ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα και συμμετέχει ενεργά στην επιστημονική ομάδα του Προγράμματος «Παιδεία Ομογενών» του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μετά από ένα χρόνο παραμονής της στο Πεκίνο, η κ. Δουβαρτζίδου λέει ότι βασικός στυλοβάτης της στη δύσκολη αυτή επιλογή υπήρξε ο ζήλος και το ήθος των 18 φοιτητών της. Προσθέτει δε, ότι «είναι ανάγκη η Ελλάδα να αγκαλιάσει αυτούς τους φοιτητές. Να δώσει προτεραιότητα στα παιδιά μη ελληνικής καταγωγής που ενδιατρίβουν στις ελληνικές σπουδές».

Στο πρώτο έτος (η φοίτηση είναι τετραετής) την ελληνική γλώσσα διδάσκονταν 18 φοιτήτριες και φοιτητές οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν από την λέκτορά τους να τους «βαπτίσει» με ελληνικά ονόματα. «Θεωρώ τους φοιτητές αυτούς φίλους και… παιδιά μου» λέει η κ. Δουβαρτζίδου. «Είναι ο Τάσος (αρχηγός της τάξης), η Αντωνία, η Σωτηρία, η Αλίκη, ο Πέτρος, ο Γιώργος, ο Γιάννης, ο Μανώλης, ο Μιχάλης, ο Λουκάς, η Κρυστάλλω κι άλλοι» λέει η εκπαιδευτικός και προσθέτει: «Τα μαθήματά μας δεν περιορίζονται μόνο μέσα στην τάξη. Τους μαθαίνω ελληνικούς χορούς, όλους τους χορούς, παραδοσιακούς και λαϊκούς. Χορεύουν από συρτάκι, μέχρι καλαματιανό. Ακούνε κι ελληνικά τραγούδια. Επίσης, τρώνε ελληνικά και μαθαίνουν την ελληνική κουζίνα. Ακόμα και να μαγειρεύουν. Μέχρι και κόκκινα αβγά βάψαμε το Πάσχα. Ακόμα κι οι ήχοι κλήσης των κινητών τους είναι ελληνικά τραγούδια».

Και συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό σε μια χώρα με μια επίσης μακραίωνη κουλτούρα. Να μπολιαστούν με τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και στη συνέχεια να εξελιχθούν σε πολλαπλασιαστές του ελληνικού πολιτισμού και σε πρεσβευτές της παιδείας μας, ώστε μέσα απ' τη μαγιά αυτή να ξεπηδήσουν φιλέλληνες και ελληνολάτρες, που θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα».

Η ίδια τονίζει ότι οι φοιτητές της γνώριζαν πολλά για την αρχαία Ελλάδα αλλά όχι και για τη σύγχρονη. «Αισθάνονται πως έχουμε μια κοινή, πανάρχαια ιστορία» λέει. Και συνεχίζει: «Οι Κινέζοι ξέρουν πως υπάρχει μια μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα, την έμαθαν κάπως καλύτερα με τους Ολυμπιακούς αλλά για την σύγχρονη Ελλάδα δεν ξέρουν πολλά. Πάντως, όπου σταθώ και όπου βρεθώ, όταν μαθαίνουν πως είμαι ελληνικής καταγωγής ζητούν να μάθουν για την Ελλάδα». Η ίδια δεν διστάζει ν' ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις τους και να πηγαίνει στα σπίτιά τους ή να γνωρίζει μέρη της Κίνας μαζί τους. Μάλιστα, επισημαίνει: «Ο ζήλος των μαθητών μου να μάθουν ελληνικά είναι τόσο μεγάλος, κι απ' την άλλη, ο σεβασμός τους είναι τόσο ειλικρινής, που όλ' αυτά με γοητεύουν και θα μου έφταναν να μείνω στο Πεκίνο».

Από ελληνικής πλευράς, η μόνη ουσιαστική στήριξη που δέχθηκε το πανεπιστημιακό τμήμα «Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» του Πεκίνου προέρχεται από ελληνικά πανεπιστήμια που έσπευσαν να συμβάλλουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα, πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα τέσσερις από τους φοιτητές της, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι φοιτητές, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, δήλωσαν γοητευμένοι με την Ελλάδα και τους Έλληνες. «Βρήκαν αυτό που περίμεναν, γιατί τους είχα δώσει μια ρεαλιστική εικόνα για τη σύγχρονη Ελλάδα», συμπληρώνει η κ. Δουβαρτζίδου...

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Αμοργός, Η Ανατολή Των Κυκλάδων

Νησί βραχώδες, άγριο κι επιβλητικό. Bαθιά νερά που παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου. Διαδρομές που κινούνται ψηλά με μόνιμη θέα στη θάλασσα. Το «αμοργιανό μου πέραμα», εδώ, στην ανατολική άκρη των Κυκλάδων, είναι πολυτραγουδισμένο...

Μέρη και παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε:

Χώρα. Απλώς κουκλίστικη. Βρίσκεται ψηλά, σ' ένα απ' τα στενότερα σημεία της Αμοργού, περίπου στη μέση του νησιού, κατάλευκη, καθαρή, περιποιημένη, κρυμμένη ή πιο σωστά προστατευμένη απ' τον κυκλαδίτικο αέρα (απαραίτητο το μπουφάν τα βράδια). Όντως, είναι αθέατη απ' τη θάλασσα, για το φόβο των πειρατών, που τα αρχαία χρόνια ήταν η μάστιγα για τα νησιά. Η όμορφη Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της, τα καλόγουστα σπίτια και τα μαγαζιά της, τα στενά της δρομάκια στολισμένα με γλάστρες και λουλούδια, κι οι πολλές εκκλησιές της, τής προσδίδουν αφάνταστη ομορφιά! Επισκεφτείτε το Βενετσιάνικο Κάστρο του 13ου αιώνα, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην αγκαλιά του βράχου και το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Γαβρά. Σήμα κατατεθέν η κορυφογραμμή του διπλανού λόφου με τους ανεμόμυλους.

Παναγία Χοζοβιώτισσα. Απ' τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα, βλέπει ανατολικά και είναι κρεμασμένη πολύ ψηλά στο βράχο. Ανεβείτε τα σκαλιά (φυσικά, όχι με τον πολύ ήλιο) και θαυμάστε την υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Eδώ κοντά βρίσκεται κι η Αγία Αννα. Η παραλία της, περιορισμένη σε μέγεθος, μπορεί να φιλοξενήσει μόνον όσους καταφθάσουν πρώτοι και πιάσουν θέση. Αλλιώς, υπάρχουν και τα λεία βράχια παραπλεύρως.

Κατάπολα. Είναι το ένα απ' τα δύο λιμάνια του νησιού και το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων. Τυπικό κυκλαδίτικο χωριό, με επαρκή τουριστική υποδομή και σε μικρή απόσταση απ' τη Χώρα. Κοντά του βρίσκονται δυο συνοικισμοί, το Ξυλοκερατίδι και το Ραχίδι. Διαθέτει οργανωμένες αλλά και μη κοντινές παραλίες, όπως Αγιος Παντελεήμονας, Πλάκες, Κάτω Ακρωτήρι, Μαλτέζι, Φοινικιές, Άγιοι Σαράντα. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας της Καταπολιανής, όπου στην αρχαιότητα στην ίδια θέση ήταν χτισμένος ο Ναός του Απόλλωνα.

Αιγιάλη. Το δεύτερο λιμάνι του νησιού σε απόσταση 20 - 25 χιλιομέτρων απ' τα Κατάπολα. Γνωστό για τη μέχρι πρωίας νυχτερινή ζωή του. Εδώ μπορείτε να κολυμπήσετε στην ομώνυμη πολυσύχναστη κι οργανωμένη παραλία, αλλά και να επιλέξετε κι απ' τις κοντινές παραλίες Ψιλή Αμμο, Χόχλακα, Λεβρωσσό και Φωκιότρυπα.

Λαγκάδα, Θολάρια. 2 πολύ γραφικά ορεινά χωριά κοντά στην Αιγιάλη. Απ' τη Λαγκάδα περπατήστε 15 λεπτά ώς την Παναγία Πανοχωριανή, 20 λεπτά ώς την εκκλησία του Γέρου Σταυρού και μία ώρα ώς το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στα Θολάρια, πάλι, ανακαλύψτε τον τετράγωνο πύργο που ονομάζεται Βίγλα κι απολαύστε τα χρώματα της δύσης σε συνδυασμό με το περίφημο γαλακτομπούρεκο που σερβίρει ο Νικόλας. Μοναδικό! Μαζί με τα χωριά Λαγκάδα και Θολάρια, ο Ποταμός, είναι το τρίτο της σειράς των χωριών που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά της Αιγιάλης.

Όρμος. Είναι το τέταρτο χωριό κοντά στην Αιγιάλη, αλλά αυτό είναι κτισμένο κοντά στη θάλασσα και διαθέτει πολύ καλή παραλία.

Κάτω Μεριά. Πρόκειται για το ΝΔ τμήμα του νησιού που είναι και το λιγότερο γνωστό. Θεωρείται όαση ηρεμίας και ομορφιάς. Εδώ, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων απ' τη Χώρα, θα συναντήσετε τους πρώτους οικισμούς Καμάρι και Βρούτση, έπειτα το Καστρί, την αρχαία ακρόπολη της Αρκεσίνης, την ίδια την Αρκεσίνη με τον αρχαίο πύργο της Αγίας Τριάδας και την Κολοφάνα με την εκκλησία της Παναγίας του Πολίτη. Eπίσης, θα κολυμπήσετε στη θαυμάσια παραλία του Μούρου, αλλά και στη μόνη οργανωμένη παραλία της Καλοταρίτισσας. Στην Κάτω Μεριά βρίσκεται, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου στις 26 Ιουλίου φιλοξενεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού! Στην Κάτω Μεριά, τέλος, κι όπως θα σας φέρει ο δρόμος, θα παρατηρήσετε, απέναντι, μικρά και μικρότερα νησιά δίνοντας την αίσθηση του Αρχιπελάγους.

Γραμβούσα. Νησάκι που βρίσκεται απέναντι απ' την Κάτω Μεριά και μπορείτε να το επισκεφτείτε απ' παραλία της Καλοταρίτισσας με καΐκι. Αξίζει, καθώς διαθέτει την καταπληκτική ομώνυμη παραλία.

Νικουριά. Ακατοίκητο νησάκι, ακριβώς απέναντι απ' την παραλία του Αγίου Παύλου, μεταξύ Χώρας και Αιγιάλης. Διαθέτει δύο παραλίες...

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Μήλος, Τ' Όμορφο Κυκλαδονήσι!

Βρισκόμαστε ήδη στην πιο ζεστή εποχή του χρόνου, κι αν κάποιοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές, οι περισσότεροι όμως τώρα ετοιμάζονται. Γι' αυτό και πιστεύω, πως μια σειρά αναρτήσεων με προτάσεις καλοκαιρινών αποδράσεων θα συμβάλλει στο να διαμορφωθούν καλύτερα οι όποιες επιλογές.

Πρώτος σταθμός στην προσπάθεια αυτή, η Μήλος. Είναι το νησί των μαγικών αντιθέσεων. Το ετερόκλητο των τοπίων της αλλά κι η ομορφιά που εκπέμπει απ' άκρη σ' άκρη, είναι τα στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Μέρη που αξίζει να δείτε:

Αδάμαντας. Είναι το κεντρικό λιμάνι της Μήλου. Υπάρχουν τα πάντα, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα καφετέριες με εκπληκτικά πρωινά. Εάν σας αρέσει να είστε στο κέντρο, τότε είναι το ιδανικό μέρος για σας.

Τριοβάσσαλος. Βρίσκεται στο δρόμο πρός τη Πλάκα. Εδώ θα βρείτε τράπεζες και φθηνότερα σούπερ μάρκετ απ' ότι στον Αδάμαντα. Δωμάτια υπάρχουν αρκετά τα οποία συνδυάζουν παραδοσιακή αρχιτεκτονική και φθηνές τιμές.

Απολλώνια. Είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου το οποίο συνδέει τη Μήλο με τη Κίμωλο μέσω τοπικού φέρρυ. Κι εδώ υπάρχει πληρότητα σε όλα. Έχει ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, με το γνωστότερο και παλιότερο, το club 8 μποφώρ. Ιδανικό για οικογένειες και ανθρώπους που τους αρέσουν παραδοσιακά σπιτάκια.

Πλάκα (Χώρα). Είναι η πρωτεύουσα της Μήλου. Εάν σας αρέσει η απεριόριστη θέα από ψηλά και τα παραδοσιακά σπίτια, τότε επιλέξτε τη Πλάκα για τη διαμονή σας. Στα ατού της Πλάκας, είναι τα πολύ καλά εστιατόρια και τα καταπληκτικά καφέ με την καταπληκτική θέα. Μάλιστα, στο ψηλότερο σημείο της που είναι και το ψηλότερο σημέιο του νησιού, μπορείτε να απολαύσετε όμορφα ηλιοβασιλέματα, συγκρίσιμα με αυτά της Σαντορίνης.

Τρυπητή. Είναι ένα μικρό χωριουδάκι δίπλα στη Πλάκα με περίφημη θέα στον κόλπο της Μήλου. Στα θετικά, η θέα και τα παραδοσιακά εστιατόρια, όπως η Μεθυσμένη Πολιτεία.

Πάχαινα. Είναι κοντά στη θάλασσα με μία πανέμορφη παραλία. Προτιμήστε να μείνετε εδώ εάν θέλετε δωμάτιο με θέα τη θάλλασσα.

Μανδράκια. Είναι το ιδανικότερο μέρος για τους επισκέπτες που αγαπούν το απέραντο γαλάζιο. Ένα μικρό ψαροχώρι με δύο καταπληκτικές ταβέρνες, λίγα και καλά δωμάτια, και απέραντη θέα στο Αιγαίο. Η παραλία ιδανική για μπάνιο.

Μύτακας. Ένα μικρό ήσυχο μέρος για τη διαμονή σας δίπλα στη θάλλασσα.

Εμπορειός. Εάν είστε πραγματικός φυσιολάτρης, ο ξενώνας και η ταβερνίτσα, σάς είναι αρκετά. Ένας κήπος με πάπιες, κατσίκες και τοπικές καλιέργειες είναι μοναδικές. Εάν θέλετε πραγματικά διαφορετικές διακοπές, ελάτε στον Εμπορειό, το τοπίο θα σας κερδίσει.

Παλαιοχώρι. Το Παλαιοχώρι είναι το ιδανικό μέρος για οικογένειες που αναζητούν μεγάλες παραλίες, δύο βήματα απο το χώρο διαμονής τους. Στα επιπλέον του οι παραδοσιακές ταβέρνες με τα φρέσκα ψάρια που ψαρεύονται απο ντόπιους ψαράδες κάθε μέρα.

Αγία Κυριακή. Εάν σας αρέσουν τα θαλλάσια σπόρ, τότε πέσατε διάνα. Σην Αγία Κυριακή υπάρχουν όλα τα σπόρ κι ένα καταπληκτικό μπαράκι με μουσική απ' το πρωί ως το βράδυ.

Ζεφύρια. Στο δρόμο προς την Αγ.Κυριακή και το Παλαιοχώρι περνάτε από τα Ζεφύρια, ένα ήσυχο χωριό με μια εκπληκτική εκκλησία στη χάρη της Παναγίας. Το δεκαπενταύγουστο μη χάσετε το μεγάλο πανηγύρι που γίνεται στη χάρη Της.

Προβατάς. Ο Προβατάς είναι ιδανικός για οικογένειακες διακοπές, με μια υπέροχη αμμουδιά δίπλα σας κι απέραντη θέα απ' το μπαλκόνι σας. Στον Προβατά υπάρχουν και παραδοσιακές ταβερνίτσες με πολύ καλό φαγητό. Στο Προβατά επίσης μη χάσετε και την Ανατολή του Φεγγαριού τον Αύγουστο και τον Ιούλιο.

Κήπος. Ένα μικρό χωριουδάκι μετά τον Προβατά, χωρίς ταβέρνες αλλά με απόλυτη ησυχία και θέα. Ιδανικό εάν σας αρέσει η αστρονομία, καθώς, μακριά απο τα φώτα, μπορείτε να δείτε πολλούς αστερισμούς τις καλοκαιρινές νύχτες.

Άλλα Αξιοσημείωτα:

Τα Θειορυχεία. Είναι παλιά ορυχεία δίπλα στη θάλασσα. Τα εκπληκτικά χρώματα με έντονο το πορτοκαλί και το κίτρινο, θα σας μαγέψουν, δέν είναι τυχαίο, μάλιστα, που αρκετοί έχουν ονομάσει το νησί ως "Νησί Των Χρωμάτων" μόνο και μόνο απ' αυτή την παραλία.

Κατακόμβες. Είναι το σημείο στο οποίο βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου από ένα άγγλο στρατιώτη.

Τα Μουσεία Της Μήλου. Αρχαιολογικό (τηλ. 2287021620), Λαογραφικό (τηλ. 2287021292), Εκκλησιαστικό (τηλ. 2287023956) και Μεταλλευτικό (τηλ. 2287022481).

Προτεινόμενες Παραλίες. Αγία Κυριακή, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Κωνσταντίνος, Αλογομάντρα, Αλυκές, Αχιβαδολίμνη, Βούδια, Εμπουριός, Φιρίπλακα, Γέροντας, Μανδράκια, Παλαιοχώρι, Προβατάς, Σαρακίνικο, Τριάδες, Τσιγκράδο.

Ο Γύρος Του Νησιού. Μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού όπου τα καραβάκια θα σας επιτρέψουν να βουτήξετε στο Κλέφτικο, το μέρος στο οποίο οι Πειρατές παλιά έκρυβαν τα πλοία τους απ' τις τοπικές αρχές...

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Οι Έλληνες Του Βελγίου

Αν γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, θα δούμε πως υπήρξαν τρία ρεύματα μετανάστευσης των συμπατριωτών μας προς τη χώρα αυτή:

Πρώτο Ρεύμα: Οι πρώτοι μετανάστες ήταν κυρίως Έλληνες της Μικράς Ασίας. Ήταν λίγες εκατοντάδες ενώ μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 πολλαπλασιάστηκαν καθώς πολλοί Μικρασιάτες κατέφυγαν εκεί.

Δεύτερο Ρεύμα: Οι μετανάστες του ρεύματος αυτού ήταν επίσης λίγοι και ήρθαν περίπου το 1954-55 και άρχισαν να εργάζονται ως ανθρακωρύχοι. Μετά την επίσημη συμφωνία Ελλάδας-Βελγίου το 1957 για αποστολή εργατικού δυναμικού στα ορυχεία και τη βιομηχανία του Βελγίου, περισσότεροι Έλληνες κατέφθασαν εκεί, αναζητώντας εργασία. Άμεση συνέπεια αυτού ήταν να δημιουργηθεί μία πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στο Βέλγιο.

Τρίτο Ρεύμα: Ως διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βρυξέλλες αποτελούν τόπο εργασίας για πολλούς Έλληνες, υπαλλήλους της Ε.Ε., οι οποίοι, από το 1981 και έπειτα, προστέθηκαν στους οικονομικούς μετανάστες των προηγούμενων δεκαετιών.

Σήμερα, το Βέλγιο, που είναι το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τόπο διαμονής για 35.000 Έλληνες, περίπου. Υπάρχουν εφτά κοινότητες ελλήνων ομογενών στις εξής πόλεις: Αμβέρσα, Βρυξέλλες, Λιέγη, Σαρλερουά, Σεν Πολ... Διοργανώνονται συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις με αντικείμενο την Ελλάδα, όπως συναυλίες, προβολές ταινιών κι εκθέσεις. Παράλληλα, τη μόνιμη ελληνική πολιτιστική παρουσία καλύπτουν φορείς όπως το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι, το Ελληνικό Θέατρο Βελγίου, το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών και Αμβέρσας, καθώς και μεμονωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες...

Μια και ο λόγος για το Βέλγιο, να το πούμε κι αυτό. Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικαστική πρόταση έρχεται απ' το ελληνικό Αμιγές Σχολείο του Schaerbeek. Μαθητές όλων των ηλικιών, απ' το δημοτικό μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, εκθέτουν έργα τους στις 13 και 14 Ιουνίου, στο γνωστό εκθεσιακό χώρο της γκαλερί «Theorema», στις Βρυξέλλες (Rue Berkmans 39, 1060 Bruxelles). Τα έντονα χαρούμενα χρώματα, διαλεγμένα απ' τους νεαρούς «καλλιτέχνες», αναδεικνύουν τη ζωγραφική έμπνευση των μαθητών κι αποτυπώνουν το δικό τους στίγμα στην ομαδική αυτή προσπάθεια. Ένα μεγάλο μπράβο σ' όλα τα παιδιά αλλά και στον υπεύθυνο καθηγητή καλλιτεχνικών κ. Χρήστο Μοσκοφίδη για την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία!

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Η Ελληνική Κοινότητα Της Πράγας Στην Τσεχία

Εξήντα χρόνια πριν, όταν η Ελλάδα μετρούσε τις πληγές του Εμφυλίου Πολέμου, που μόλις είχε ρίξει αυλαία, μια ομάδα πολιτικών, κυρίως, προσφύγων, ξεκινούσε για ένα μακρύ ταξίδι, χιλιόμετρα μακριά, προς την τότε Τσεχοσλοβακία. Οι πρόσφυγες αυτοί, αφού εγκαταστάθηκαν εκεί, άρχισαν να "χτίζουν" τη νέα τους ζωή, οργανώνοντας τις πρώτες άτυπες ελληνικές κοινότητες, που ενσωματώθηκαν με ταχείς ρυθμούς στις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα, μετά το 1989, οι Έλληνες απέκτησαν status εθνικής μειονότητας στην Τσεχία, που αποτελεί πλέον μια δεύτερη πατρίδα γι' αυτούς.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, οι Έλληνες της Τσεχίας (υπολογίζονται σε 3.500 άτομα) καλύπτουν όλα τα κοινωνικά στρώματα της τσεχικής κοινωνίας και έχουν συναίσθηση της εθνικής τους ιδιαιτερότητας, την οποία εξακολουθούν να καλλιεργούν με διάφορες εκδηλώσεις. Έχουν, μάλιστα, οργανωθεί επίσημα σε 14 κοινότητες, εκ των οποίων οι 13 λειτουργούν υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, ενώ αυτή της Πράγας, που ιδρύθηκε το 1991, έχει δικό της, ανεξάρτητο Καταστατικό.

Στην Πράγα διαβιούν περί τους 1.000 Έλληνες, από τους οποίους οι 700-800 είναι πιστοί στις διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της κοινότητας που αφορούν την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, αλλά και τη διατήρηση κι ενίσχυση των δεσμών με τον τσέχικο λαό.

"Είμαστε μια μικρή κοινότητα, αλλά αρκετά
δραστήρια" λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας, Τασούλα Ζησάκη - Healey, σύμφωνα με την οποία η συμβίωση Ελλήνων και Τσέχων στο ίδιο περιβάλλον είναι καθ' όλα αρμονική. "Ο κόσμος μας λειτουργεί και στα δύο περιβάλλοντα. Τα μέλη της κοινότητας μιλούν άπταιστα τσέχικα και αισθάνονται άνετα και στους δύο πολιτισμούς, ακολουθώντας τα ήθη κι έθιμα και τις παραδόσεις και των δύο λαών. Δεν έχουμε προβλήματα. Δουλεύουμε πολύ αρμονικά με τους Τσέχους. Το υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας υποστηρίζει οικονομικά το περιοδικό μας, ο Δήμος της Πράγας υποστηρίζει το χορευτικό μας, την έκδοση βιβλίων και ό,τι άλλο θέλουμε" αναφέρει η κ. Ζησάκη.

Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας

"Κλειδί" στην όλη προσπάθεια αποτελούν τα μαθήματα των ελληνικών, μια και η γλώσσα αποτελεί το συνδετικό κρίκο κάθε λαού, όπου κι αν αυτός βρίσκεται. Όπως εξηγεί η κ. Ζησάκη, μαθήματα ελληνικών γίνονται στο Σπίτι των Μειονοτήτων και μεταξύ των μαθητών είναι κι αρκετοί Τσέχοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Το Περιοδικό "Καλημέρα"

Εκτός των μαθημάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, μια άλλη σημαντική δράση της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας, είναι η έκδοση του περιοδικού "Καλημέρα", που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια ζωής και μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό περιοδικό στην ελληνική γλώσσα, στη χώρα αυτή. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε το Νοέμβριο του 1999, κι είχε αρχικά 16 σελίδες. Σήμερα, υπό την ευθύνη της ίδιας της κ. Ζησάκη, το περιοδικό έφτασε τις 32 σελίδες και τα περίπου 40 τεύχη και εκδίδεται με την οικονομική βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας και των αναγνωστών του.

Το περιοδικό ενημερώνει τους αναγνώστες του για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας και εν γένει των Ελλήνων της Τσεχίας, φέρνει στο φως ιστορικά στοιχεία για τον εκεί ελληνισμό, φιλοξενεί συνεντεύξεις με Έλληνες που ζουν στην Τσεχία και αλλού, ενώ από τις σελίδες του δεν λείπουν και τα άρθρα σχετικά με την ιστορία της Ελλάδας, τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και την ελληνική κουζίνα!

Χορευτικό Συγκρότημα "Ακρόπολις"

Η εκμάθηση ελληνικών και η έκδοση του περιοδικού «Καλημέρα» δεν είναι, ωστόσο, οι μόνες δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας. Περίοπτη θέση σ' αυτήν κατέχει το συγκρότημα "Ακρόπολις", που ιδρύθηκε το 1993, αρχικά ως χορωδία, ενώ στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο χορό. Αριθμεί 26 μέλη και το "μενού" του περιλαμβάνει χορούς από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Κάθε χρόνο συμμετέχει στο Φεστιβάλ Πράγας, σε άλλες, επίσης, γιορτές ανά την Τσεχία, αλλά και σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ, δίνοντας έτσι τη δική του "ελληνική νότα" στις εκδηλώσεις αυτές...

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Πράγας αλλά και η ύπαρξη, στην ίδια πόλη, της "Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη" (ελληνοτσεχικός φορέας με πολιστικές εκδηλώσεις)...

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Η Ελληνική Κοινότητα Του Ράτινγκεν. Οι Έλληνες Της Γερμανίας.

Ξεκίνησαν πριν από σαράντα χρόνια για να βρουν μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία κι εγκαταστάθηκαν στο Ράτινγκεν. Σιγά σιγά άρχισαν να οργανώνονται και πρώτη μέριμνά τους ήταν να μάθουν ελληνικά τα παιδιά τους, ώστε αυτά, να διατηρήσουν το μοναδικό, αθάνατο κι ένδοξο ελληνικό πνεύμα μέσα στο μυαλό και την καρδιά τους.

Σήμερα οι Έλληνες του Ράτινγκεν έχουν μια οργανωμένη κοινότητα που αριθμεί 1.500 άτομα και βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Ντίσελντορφ όπου κατοικούν άλλοι 19.000 Έλληνες. Έχουν καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία και πρόκειται να αποκτήσουν και τη μόνιμη στέγη τους, το ελληνικό σπίτι.

Πρόσφατα, μάλιστα, η κοινότητα διοργάνωσε εκδήλωση για την ενίσχυση της όλης προσπάθειας. Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τα καλά νέα κάνουν λόγο πλέον για την ανέγερση του νέου ελληνικού σπιτιού του Ράτινγκεν. Το κόστος του υπολογίζεται σε 330.000 ευρώ, από το οποίο τις 220.000 θα προσφέρει ο Δήμος του Ράτινγκεν! Οι τοπικές γερμανικές αρχές βοηθούν πολύ την ελληνική κοινότητα που ήταν η πρώτη απ' τις εθνικότητες που εγκαταστάθηκαν και οργανώθηκαν στην περιοχή. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί Γερμανοί φιλέλληνες οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την κοινότητα. Τριάντα μάλιστα από αυτούς έχουν εγγραφεί ως επίσημα μέλη και είκοσι συμμετέχουν στις χορευτικές ομάδες.

Έλληνες και Γερμανοί χορεύουν μαζί παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στις γιορτές που διοργανώνονται, όπως η γιορτή κρασιού που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν όλα τα ελληνικά κρασιά, η ελληνική κουζίνα, η μουσική και ο πολιτισμός της Ελλάδας ενώ το ενδιαφέρον των επισκεπτών απ' όλη τη Γερμανία ήταν μεγάλο. Τόσο μεγάλο, μάλιστα, που η κοινότητα σκέφτεται να καθιερώσει τη γιορτή αυτή και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Επόμενος στόχος, μετά τη δημιουργία του ελληνικού σπιτιού στο Ράτινγκεν, είναι η οργάνωση της νεολαίας που αποτελεί το 30% του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής. Με τη λέξη οργάνωση, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο να μπορεί ο κάθε νέος να συναντιέται με άλλα άτομα, να επικοινωνεί μέσω Internet, και γενικά, να ψυχαγωγείται. Άλλωστε, οι νέοι είναι το μέλλον της κοινότητας, αυτοί πρέπει να κρατήσουν ενεργή τη φλόγα της πατρίδας, να διατηρήσουν την Ελλάδα μέσα τους, και να μην ξεφύγουν απ' την ελληνική ιδέα.

Αυτά όσο αφορά την ελληνική κοινότητα στο Ράτινγκεν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και σε ποια χώρα βρισκόμαστε. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η ταμπέλα «Griechisches Restaurant» (ελληνικό εστιατόριο) εμφανίζεται τουλάχιστον 8.000 φορές, σε διάφορες παραλλαγές. Ναι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν πάνω από 8.000 ελληνικά εστιατόρια στη Γερμανία! Το ελληνικό ελαιόλαδο κι η φέτα έχουν την τιμητική τους, αλλά κι άλλα ελληνικά προιόντα χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στη χώρα αυτή, όπως το μέλι, η τσιπούρα, το λαβράκι, το ούζο... Γεγονός πάντως είναι, και πρέπει να σημειωθεί, πως τα ελληνικά εστιατόρια, τα τελευταία χρόνια βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται σημαντικά.

Αλλά κι εδώ υπάρχει εξήγηση, κι εδώ υπάρχει το «αιώνιο ελληνικό στοιχείο». Μόνο τα 600 απ' τα 8.000 αυτά και πλέον εστιατόρια είναι υψηλού επιπέδου κι ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις των Γερμανών για καλή γαστρονομία κι εξυπηρέτηση. Τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται «μέτρια» ως «κακά», με χαμηλή ποιότητα προσφερόμενων εδεσμάτων και ποτών και μέτρια εξυπηρέτηση. Επίσης, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των Ελλήνων χονδρεμπόρων, που δραστηριοποιούνται στις διάφορες περιοχές της Γερμανίας, υπάρχει συχνά αθέμιτος ανταγωνισμός και όχι υγιής συνεργασία, σε αντίθεση με ό,τι κάνουν οι Ιταλοί, Ισπανοί και Τούρκοι συνάδερφοί τους.

Κλείνουμε με μερικά στοιχεία που δεν πρέπει ν' αγνοηθούν! Στη Γερμανία σήμερα υπάρχουν σχολεία στο πρόγραμμα των οποίων έχει ενταχθεί επίσημα η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Στο Βερολίνο, ειδικά, λειτουργούν δύο κρατικά δίγλωσσα Ευρωπαϊκά Σχολεία. Κι ο πληθυσμός των Ελλήνων ομογενών στη χώρα αυτή; Υπερβαίνει τις 380.000! Μιλάμε για ένα Ελληνισμό διόλου ευκαταφρόνητο!

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ο "Όλυμπος" Των Ελλήνων Της Πολωνίας Κι Ο 87χρονος Στυλοβάτης Του

Έχοντας αηδιάσει απ' τους Έλληνες του εσωτερικού (αναφέρομαι στα αφύσικα αποτελέσματα των προχθεσινών ευρωεκλογών, αλλά και κάθε φορά που γίνονται εκλογές), ξεκινώ μια σειρά αναρτήσεων ως αφιέρωμα στον Ελληνισμό του εξωτερικού. Πρώτος σταθμός η Πολωνία κι ο λόγος για τον "Όλυμπο".

Είναι το "σπλάχνο" των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, που τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου κατέφυγαν στην Πολωνία, κι εκεί έχτισαν μια νέα ζωή, χωρίς ωστόσο ν' αποκόψουν τον "ομφάλιο λώρο" με την πατρίδα. Ο αθλητικός, τουριστικός, πολιτιστικός σύλλογος "Όλυμπος" μετρά σχεδόν μισό αιώνα ζωής και όπως λέει ο 87χρονος σήμερα Λευτέρης Τσιρμιράκης, εκ των ιδρυτικών στελεχών και πρόεδρος του συλλόγου, αποτελεί το καμάρι των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων της Βαρσοβίας.

Στην Πολωνία κατέφυγαν την εποχή του Εμφυλίου περίπου 50.000 Έλληνες. Ο Λ. Τσιρμιράκης φτάνοντας στην Βαρσοβία, γνώρισε τον δημοσιογράφο Βάσο Γεωργίου κι άρχισαν να συνεργάζονται, μεταδίδοντας ό,τι συνέβαινε στην Πολωνία. Τότε, τίποτα δεν υπήρχε στη Βαρσοβία. Όλα ήταν κατεστραμμένα. Μια ερειπωμένη πόλη. Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα τού Γεωργίου ξεκίνησαν μια εκπομπή στα ελληνικά, στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πολωνίας.

Στην Ελλάδα ο Εμφύλιος έφτασε στο τέλος του. Στην Πολωνία, η Ένωση Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων, μέλος της οποίας ήταν κι ο Λευτέρης Τσιρμιράκης, είχε ήδη θέσει σε λειτουργία δημοτικό σχολείο, για να μαθαίνουν τα παιδιά ελληνικά, ενώ με πρωτοβουλία του ίδιου του Τσιρμιράκη συγκροτήθηκε τότε και ο "Όλυμπος". Ήταν 24 Ιανουαρίου του 1962, όταν δεκαπέντε μέλη της Ένωσης Πολιτικών Προσφύγων της Πολωνίας, που έφερε το όνομα του Νίκου Μπελογιάννη, κι ένας Πολωνός, άτομα διαφορετικής ηλικίας αλλά όμοια παθιασμένοι με τον αθλητισμό και πιστοί στα ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, έβαλαν τα θεμέλια του "Ολύμπου".

Απ' την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, ο "Όλυμπος" συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολύπλευρης αθλητικής (κι όχι μόνο) δράσης των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων της Βαρσοβίας. Την αθλητική δράση του συλλόγου στήριξε και η τότε πολωνική κυβέρνηση, παραχωρώντας γήπεδα, πισίνες και κάθε άλλου είδους αθλητική υποδομή.

Το 1974, ο "Όλυμπος" έκανε ένα βήμα παραπέρα και προχώρησε στη λειτουργία ενός Φροντιστηρίου Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας κι ενός Ομίλου καλλιέργειας του Ελληνικού Φολκλόρ και των Ελληνικών Ηθών κι Εθίμων. Από τα θρανία του Φροντιστηρίου Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας πέρασαν τα παιδιά και τα εγγόνια των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που είχαν καταφύγει στην Πολωνία, αλλά και μετέπειτα πολλοί Πολωνοί, με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα.

Η λειτουργία του "Ολύμπου" δεν άφησε ασυγκίνητες τις ελληνικές αρχές. Σε μια επίσκεψή της στην Πολωνία η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, με την ιδιότητα τότε της υπουργού Πολιτισμού, ήταν αυτή που άνοιξε τον "δίαυλο" επικοινωνίας με την Ελλάδα. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, απέστειλε στον "Όλυμπο" ένα μεγάλο δέμα με διάφορα ελληνικά βιβλία, απαραίτητα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Ο "Όλυμπος" από την ίδρυσή του έως σήμερα, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα, συνεχίζει να λειτουργεί, και ο κ. Τσιρμιράκης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη "δύση" της ένατης δεκαετίας της ζωής του, συνεχίζει να ζητά στήριξη απ' τις ελληνικές αρχές, για να μη σβήσει η φλόγα του Ελληνισμού στη Βαρσοβία και στην Πολωνία γενικότερα...

Στη φωτογραφία, μέλη του "Ολύμπου", με τον Λευτέρη Τσιρμιράκη...

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές 7.6.09

Πήγα να α-σκήσω (και πραγματικά το 'σκισα) το εκλογικό μου δικαίωμα και μόλις επέστρεψα. Μου δόθηκαν 28 ψηφοδέλτια για να επιλέξω. Φυσικά και είδα ανάμεσά τους τα ψηφοδέλτια που "λατρεύω", όπως "Νέα Δικτατορία" συγνώμη, ορθογραφικό λάθος (;) "Νέα Δημοκρατία", "ΠΑΣΟΚ", "ΚΚΕ", "Συνασπισμός", "ΛΑΟΣ"...

Προσπερνώντας αυτά τα πολύ "αγαπημένα" (τα πλέον, άλλωστε, γνωστά), είδα κι άλλα "λατρευτά", όπως: "Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο", "Μ-Λ ΚΚΕ", "Χρυσή Αυγή", "Δημοσθένης Βεργής", "ΑΝΤΑΡΣΥΑ", "Δράση"... Μάλιστα, είδα και το γνωστό "Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών". Εδώ να σας ενημερώσω πως ετοιμάζουν κι ένα κόμμα οι Σουβλατζήδες, ενώ με κοινό ψηφοδέλτιο θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές οι Λουστραδόροι κι οι Επιπλοποιοί (κάτι αντίστοιχο έχω ακούσει για τους Πυροσβέστες ενώ κάποιες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ήδη κι οι Λοστρόμοι)...Τέλος είδα κι ένα ψηφοδέλτιο με το όνομα "Λευκό", αλλά με ονόματα υποψηφίων από κάτω. Τι να πει κανείς! Μέχρι και το Λευκό προσπαθούν να οικειοποιηθούν κάποιοι. Αυτό συμβαίνει με όλους αυτούς που είναι λευκοί, άχρωμοι, καινοί, και δεν έχουν να πουν τίποτα...

Για τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια που δεν ανέφερα, δεν τα ξέρω και δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Με τα δεδομένα όμως που λειτουργεί το άθλιο πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, δεν αμφιβάλλω καθόλου! Για σκεφτείτε, τόσα ψηφοδέλτια! Με τέτοια επάρκεια Σωτήρων, απορώ γιατί παραπονιέμαι!

28 λοιπόν ψηφοδέλτια μου έδωσαν να επιλέξω στις σημερινές εκλογές. Κι όμως όσο τα περιεργαζόμουνα, δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκαν όλα μαζί σαν ένα. 28 ψηφοδέλτια κρατούσα στα χέρια μου, αλλά ναι, έδειχναν σαν ένα. Κι όχι, δεν ήταν ενόραση, αλλά πραγματικότητα! Δεν ξέρω που να το αποδώσω, αλλά ενώ αρχικά πήρα 28 ψηφοδέλτια (το επαναλαμβάνω), κατέληξα στο τέλος να κρατώ μόνο ένα στα χέρια μου!

Ίσως γιατί ήταν αυτό που εξέφραζε όλα τ' άλλα. Το καλύτερο ψηφοδέλτιο με τους καλύτερους υποψηφίους! Κι ήταν αυτό που τελικά έριξα στην κάλπη (την κάλπικη). Κι είναι αυτό που σας παρουσιάζω τώρα:

Φ. Ο. Λ. Α. (Φιλελεύθερη Οργάνωση Λαϊκής Αποδοχής)

Συνδυασμός Υποψηφίων Στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Απατεώνας Ευστάθιος του Κλέφτη
Βολεψόπουλος Στυλιανός του Βουλευτή
Βρώμα - Λάσπη Ερασμία του Βάλτου
Γελοία Ευανθία της Ντροπής
Γιακλωτσές Ευάγγελος του Μπάχαλου
Γλοιώδης Νικήτας του Σάπιου
Δελφίνος Κωστής του Αποστάτη
Δεμενοιάζη Αικατερίνη του Αδιάφορου
Ελεεινός Τρισάθλιος του Ανίκανου
Έσχατος Τελευταίος του Επικίνδυνου
Θαθαρόπουλος Θάνος του ΘΑ
Κάλπη Χαρίκλεια της Νοθείας
Καταστροφή Βασιλική της Κακομοίρας
Κατήφορος Δημοσθένης του Επιπόλαιου
Λειψός Αριστείδης του Ανεγκέφαλου
Λεκές Σπυρίδων του Ξεφτιλισμένου
Λίγος Ιωάννης του Υπόλοιπου
Λογοδιαρρόπουλος Θωμάς του Ψεύτη
Λωποδύτης Αχιλλέας του Τυχοδιώκτη
Μαλάκας Απίθανος του Καραμαλάκα
Μίζα Λίζα του Μπρίζα
Μούντζα Αθανασία της Καρπαζιάς
Παιξοπουλάκη Ελένη του Παίχτη
Πάτος Νικόλαος του Ασήμαντου
Προδότης Ένοχος του Δοσίλογου
Ρεζίλ Χανούμ του Αλαλούμ
Ρουσφέτης Κίμων του Κομπιναδόρου
Ρουφιάνος Χαφιές του Σπιούνου
Σπιούνος Χαφιές του Ρουφιάνου
Σαβούρα Ζημιά του Ξωφλημένου
Τσαπατσούλης Ανδρέας του Πρόχειρου
Τσέπη Χρυσάνθη του Παρταόλα
Τυχάρπαστος Πέτρος του Τσαρλατάνου
Τσούλα Πατσαβούρα του Διεφθαρμένου
Ύπνος Βαθύς του Καληνύχτα
Υπόνομος Κοσμάς του Οχετού
Υποσχεσόπουλος Δημήτριος του Ψήφου
Χυδαίος Εμμανουήλ του Πρόστυχου

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο που ψήφισα. Στις σημερινές εκλογές έριξα ΦΟΛΑ. Διαχρονικό ψηφοδέλτιο, κάνει για όλες τις εκλογές. Και φυσικά, σταυρώνονται όλοι οι υποψήφιοι!


ΣΧΟΛΙΑ:






Έχοντας, πλέον, δει και τ' αποτελέσματα, 4 είναι τα μεγάλα συμπεράσματα αυτών των ευρωεκλογών:

α. Σαθρό πολιτικό σκηνικό που το διαμορφώνουν, κυρίως, τα γνωστά κοινοβουλευτικά κόμματα.

β. Μεγάλη αποχή, που αυτή τη φορά πήρε εντυπωσιακές διαστάσεις!

γ. Ανεγκέφαλο εκλογικό σώμα, που ακόμα κι αν θέλει να εκφράσει με αποχή τη δυσαρέσκειά του σ' αυτό το πολιτικό σκηνικό, τελικά παραμένει εγκλωβισμένο στο νοσηρό δικομματισμό (σε ποσοστό 70%). Είναι που δε μπορεί να αποποιηθεί αυτή την πάγια τακτική που έχει, να προσέρχεται κάθε φορά στις εκλογές, έρποντας!

δ. Εσωστρεφής αριστερά, που παρουσιάζεται αιώνια ανίκανη να εισπράττει τις εκάστοτε απώλειες από άλλες παρατάξεις...

Αν, μάλιστα, τα συμπεράσματα αυτά συνεκτιμηθούν μέσα στο παγκόσμιο σκηνικό, έτσι όπως είναι στημένο σήμερα (κυριαρχία ΗΠΑ, οικονομική κρίση, μετανάστες παντού, ισοπέδωση θεσμών και αξιών κ.α.), ειλικρινά, εγώ, δε μπορώ να δω κανένα φως στον ορίζοντα...

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ! Το φως χαιρέτισέ μου...

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Debate Άλλου Τύπου


Το κλασσικό Debate πλέον τροποποιείται. Από δω και πέρα, οι δυο βασικοί πολιτικοί μονομάχοι, δε θα απαντούν σε καίρια ερωτήματα με πολιτικές τοποθετήσεις αλλά θα εξετάζονται σε άλλες δραστηριότητες, π.χ. καλλιτεχνικές. Το βίντεο αποτελεί στιγμιότυπο από το πρώτο νέο debate...

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Διάλεξη Του Πρωθυπουργού


Υπάρχουν πολιτικοί που έχουν ένα κρυφό ταλέντο, στο οποίο, μάλιστα, παρουσιάζουν αφάνταστα καλύτερες επιδόσεις απ' ότι στην κύρια δραστηριότητά τους. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν ασχολούνται αποκλειστικά μ' αυτό που είναι πολύ καλοί, παρά εμμένουν στην άλλη τους δραστηριότητα, που κάνει τόσο κακό, όταν αυτή απευθύνεται σε πλήθος κόσμου, σε μια χώρα ολόκληρη...

(κι αυτό παλιό βιντεάκι αλλά επίκαιρο λόγω των εκλογών)...

Διάττων Αβρός

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Ο Αξιόπιστος Λόγος Της Αντιπολίτευσης!


Υπάρχουν πολιτικοί που τους διέπει η σωστή άρθρωση, η ευχέρεια λόγου και η σωστή επικοινωνία. Αναμφίβολα, τέτοιοι πολιτικοί αξίζουν το θαυμασμό μας!

Τι νοσηρή εποχή, αλήθεια! Τυχάρπαστα ανθρωποειδή που, αντί να οδηγηθούν στη χλεύη και στην πυρά, επιζητούν λυσσαλέα την ψήφο μας! Κι εμείς, ενίοτε, τους τη δίνουμε!

Ο συγκεκριμένος πολιτικός (;) ρωτήθηκε πρόσφατα από δημοσιογράφο πως αντέχει τους φρενήρεις ρυθμούς λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της εκλογικής περιόδου κι εκείνος δεν απάντησε! Δεν ήξερε, δεν κατάλαβε τη λέξη "φρενήρεις". Κι ο δημοσιογράφος υποχρεώθηκε να επαναλάβει την ερώτηση! Καταλαβαίνετε, φαντάζομαι! Εγώ, προσωπικά, λυπάμαι! Κι αηδιάζω με όλα αυτά τα ανδρείκελα!

Διάττων Αβρός

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Βαρυσήμαντος Λόγος Του Πρωθυπουργού!


Υπάρχουν πολιτικοί που έχουν αυτογνωσία! Γνωρίζουν ποιος είναι ο φυσικός τους χώρος και κινούνται κι εκφράζονται μέσα απ' αυτόν. Το θέμα όμως είναι ότι, ενώ αυτοί το ξέρουν, εμείς επιμένουμε να το ξεχνάμε, και δε φτάνει μόνο αυτό, αλλά τους αναδεικνύουμε και ως κυβερνήτες μας! Αλλά ίσως έτσι, να παίρνουμε τελικά αυτό που μας αξίζει!

Το βίντεο είναι λίγο παλιό αλλά παραμένει επίκαιρο λόγω των επερχόμενων εκλογών...

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Βρέθηκε Γιγάντιο Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο Στην Ινδονησία

Ινδονήσιοι, Αμερικανοί και Γάλλοι επιστήμονες εντόπισαν ένα γιγάντιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο σε απόσταση 330 χιλιομέτρων στα ανοικτά της επαρχίας Μπενγκουλού της Σουμάτρας στην Ινδονησία, ενώ ερευνούσαν το βυθό για να μελετήσουν αλλαγές στη γεωλογική δομή του έπειτα από μεγάλους σεισμούς στην περιοχή.

Το ηφαίστειο αυτό είναι όντως τεράστιο καθώς η βάση του εκτείνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων και το ύψος του φτάνει τα 4.600 μέτρα.

Η Ινδονησία βρίσκεται στο αποκαλούμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού», μια ζώνη με συχνούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις κι ένα τόσο μεγάλο υποθαλάσσιο ηφαίστειο είναι πολύ επικίνδυνο αν εκραγεί...


Αναδημοσίευση Απ' την Εφημερίδα "Καθημερινή"

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Ελληνική Εταιρεία Στη Φινλανδία Έρχεται Πρώτη Σε Έρευνα!

Η οικονομική εφημερίδα «Kauppalehti» της Φινλανδίας αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας «Great Place to Work 2009» και ειδικότερα σε αυτά που αφορούν στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 500 υπαλλήλων.

Τη θέση του καλύτερου χώρου εργασίας στην εν λόγω κατηγορία καταλαμβάνει η ελληνική Piscines Ideales, η οποία απασχολεί 135 άτομα, ακολουθούμενη από τη φινλανδική Reaktor Innovations και τη γερμανική ConSol Software. Στη δέκατη θέση βρίσκεται ακόμη μια ελληνική εταιρεία, η Bristo-Myers Sqibb Ελλάς.

Όσον αφορά στη Piscines Ideales, η οποία κατασκευάζει πισίνες, το άρθρο αναφέρει ότι οι εργαζόμενοί της χαρακτηρίζουν το χώρο εργασίας τους ως μια «δεύτερη οικογένεια» και ότι η ηγεσία της εταιρείας προσδίδει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των υπαλλήλων και την καριέρα τους. Η εταιρεία βοηθάει επίσης με πολλούς τρόπους τους εργαζόμενους εκείνους που θα ήθελαν να ιδρύσουν τη δική τους franchising εταιρεία.


ΣΧΟΛΙΟ: Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό διαπρέπουν. Στη χώρα τους όμως...