Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Φυτώριο Φιλελλήνων Η Ουκρανία!

Είναι γνωστό ότι στην Ουκρανία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Στα δεκατρία χρόνια ύπαρξής της, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ) έκανε σημαντική δουλειά για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μόνο το 2008, περίπου 6.000 άτομα παρακολουθήσαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε 100 σχολεία της Ουκρανίας.

Μεγάλη προσοχή αποδίδεται στην προετοιμασία του διδακτικού προσωπικού. Σήμερα, τα ελληνικά διδάσκονται από 120 δασκάλους, για τους οποίους διεξάγονται (με φροντίδα του ΟΕΣΟ) κάθε χρόνο πανουκρανικά εκπαιδευτικά σεμινάρια με συμμετοχή καθηγητών απ' την Ελλάδα. Η Ελλάδα, πάλι, δίνει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολουθεί από κοντά όλες αυτές τις δραστηριότητες. Για παράδειγμα, έτσι εξοπλίστηκαν με σύγχρονη επίπλωση, υπολογιστές, φωτοτυπικά μηχανήματα, μαγνητόφωνα κι άλλο υλικό, τα 18 σχολεία της περιοχής του Ντονέτσκ, όπου τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Εκτός απ' το ΟΕΣΟ (κι αυτό πρέπει να σημειωθεί), άλλος ένας αρωγός παρόμοιων τέτοιων προσπαθειών είναι και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Ο Κωνσταντίν Μπαλαμπάνοφ, ο οποίος είναι πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστήμιου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης (ΚΠΑΣΜ) και Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, κάνει λόγο για «εθνική πνευματική αναγέννηση», μία αναγέννηση που ευνοήθηκε, όπως τονίζει, από την πολιτική του ουκρανικού κράτους για τις εθνικές μειονότητες αλλά και την οικονομική και ηθική υποστήριξη της Ελλάδας. «Πριν από την ίδρυση του πανεπιστημίου, κανείς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης δε γνώριζε την ελληνική γλώσσα, σήμερα όμως, είναι μια απ' τις πόλεις της Ευρώπης όπου μπορεί να ακούσει κανείς να ομιλούν σωστά ελληνικά όχι μόνο Έλληνες ομογενείς, αλλά και Ουκρανοί, Ρώσοι και εκπρόσωποι άλλων εθνικοτήτων», λέει ο κ. Μπαλαμπάνωφ.

Το ΚΠΑΣΜ, με 6 σχολές και 17 τμήματα, στα οποία φοιτούν πάνω από 4.000 φοιτητές, ελληνικής και μη καταγωγής, αναμφίβολα λειτουργεί ως «φυτώριο φιλελλήνων». Είναι το μόνο στην Ευρώπη, όπου πάνω από 700 σπουδαστές, κατά την πενταετή φοίτησή τους, διδάσκονται επιτυχώς την ελληνική γλώσσα. «Κύριος σκοπός του πανεπιστημίου μας είναι η προετοιμασία υψηλού επιπέδου επιστημόνων», τονίζει ο κ. Μπαλαμπάνοφ. Και συνεχίζει: «Τα ελληνικά διδάσκονται πλέον σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας και στη πλειοψηφία τους από αποφοίτους του πανεπιστημίου μας. Δικά μας παιδιά επιτυχώς διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, σε σχολεία και γυμνάσια, εργάζονται σε διπλωματικές αντιπροσωπείες και κοινές εμπορικές εταιρίες της Ουκρανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Πάνω από 500 απόφοιτοι μας εργάζονται ή συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Στο πανεπιστήμιο λειτουργεί και η Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας, μοναδική στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου τα τελευταία τρία ακαδημαϊκά έτη γράφτηκαν 230 φοιτητές. Άλλο ένα «κόσμημα» του ΚΠΑΣΜ είναι η βιβλιοθήκη του, η οποία ξεκίνησε το 2006, διαθέτει μέχρι στιγμής 14.000 τίτλους συνολικά και συμβάλλει κι αυτή στην ανάπτυξη της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εγκαινιάστηκε πρόσφατα και το Ερευνητικό Ίδρυμα Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας.

Επίσης, εδώ και οκτώ χρόνια, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας, διεξάγεται η Πανουκρανική Φοιτητική Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας, ενώ απ' την περσινή χρονιά ξεκίνησε κι ο Πανουκρανικός Φοιτητικός Διαγωνισμός διατριβών στο χώρο των ελληνικών σπουδών...

Κι ο κατάλογος του ελληνικού στοιχείου φαντάζει ατέλειωτος στην Ουκρανία! Πραγματικό στολίδι όχι μόνο για την περιοχή της Μαριούπολης, αλλά για την Ουκρανία ολόκληρη, αποτελεί το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο (ΙΔΚ) της Μαριούπολης, που υλοποιήθηκε χάρη στη γενναία χορηγία του επιχειρηματία Αντώνη Δούδου. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα Διαγνωστικά Κέντρα στην Ουκρανία που θα παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη όχι μόνο στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της περιοχής αλλά και στους Ουκρανούς που κατοικουν εκεί. Το κέντρο διαθέτει πλήρη διαγνωστικά εργαστήρια όλων των ειδικοτήτων, με σύγχρονα μηχανήματα (απ' το Ίδρυμα Νιάρχου), ενώ το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, υιοθέτησε το ΙΔΚ, προκειμένου να το στηρίζει με προγράμματα εκπαίδευσης γιατρών, τηλεϊατρικής κι αποστολές ιατρικού υλικού.

Και να συνοψίσουμε σε ποια χώρα αναφερόμαστε. Μιλάμε για μια χώρα όπου το ελληνικό στοιχείο αριθμεί κοντά στα 300.000 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων ζουν στη Μαριούπολη! Κάτι παραπάνω από έντονο λοιπόν το ελληνικό χρώμα εδώ στην Ουκρανία!

6 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

τεράστια εκπληξη...
την περίμενα αυτή την ανάρτηση και όντως είναι εκπληκτικά τα στοιχεία που παραθέτεις φίλε Διάττων!!!

δεν το είχα ξανακούσει και δεν το περίμενα...

καλή μέρα να έχεις και για μια ακόμα φορά Μπράβο!!

Diatton είπε...

Πιστεύω φίλε Δημήτρη να κατάλαβες και τη δυσκολία αυτής της ανάρτησης. Μάζεψα υλικό από πολλές πλευρές για να καταφέρω να κάνω αυτήν την παρουσίαση, και πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο...

Δημήτρης είπε...

Αυτό είναι σαφές...
φυσικά και αξίζει!!!
δεν έχεις επιλέξει εύκολο δρόμο όπως πολλοί και αυτό σε τιμά αφάνταστα...

Diatton είπε...

Μπορεί, πράγματι, αυτό που λες να με τιμάει, περισσότερο όμως με τιμάει η προυσία εδώ κάποιων ατόμων νεαρότερων μεν, αλλά πολύ "φωτισμένων". Αυτό για μένα λειτουργεί θετικά, όχι με την έννοια της επιβεβαίωσης (δεν την έχω ανάγκη, ειλικρινά, γιατί ξέρω που βαδίζω) αλλά της δικαίωσης και της συνέχισης της πορείας...

Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις όποιες παρεμβάσεις σου στο blog μου...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΦΟΒΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.ΠΟΛΥ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ.ΦΥΤΩΡΙΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ!!ΜΠΡΑΒΟ!!ΠΟΛΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Olga είπε...

Wow, Ukraine can't stop surprising me! Still i have a little excuse for it, it is the biggest country in Europe ;)