Εξήντα χρόνια πριν, όταν η Ελλάδα μετρούσε τις πληγές του Εμφυλίου Πολέμου, που μόλις είχε ρίξει αυλαία, μια ομάδα πολιτικών, κυρίως, προσφύγων, ξεκινούσε για ένα μακρύ ταξίδι, χιλιόμετρα μακριά, προς την τότε Τσεχοσλοβακία. Οι πρόσφυγες αυτοί, αφού εγκαταστάθηκαν εκεί, άρχισαν να "χτίζουν" τη νέα τους ζωή, οργανώνοντας τις πρώτες άτυπες ελληνικές κοινότητες, που ενσωματώθηκαν με ταχείς ρυθμούς στις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα, μετά το 1989, οι Έλληνες απέκτησαν status εθνικής μειονότητας στην Τσεχία, που αποτελεί πλέον μια δεύτερη πατρίδα γι' αυτούς.
Σήμερα, 60 χρόνια μετά, οι Έλληνες της Τσεχίας (υπολογίζονται σε 3.500 άτομα) καλύπτουν όλα τα κοινωνικά στρώματα της τσεχικής κοινωνίας και έχουν συναίσθηση της εθνικής τους ιδιαιτερότητας, την οποία εξακολουθούν να καλλιεργούν με διάφορες εκδηλώσεις. Έχουν, μάλιστα, οργανωθεί επίσημα σε 14 κοινότητες, εκ των οποίων οι 13 λειτουργούν υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, ενώ αυτή της Πράγας, που ιδρύθηκε το 1991, έχει δικό της, ανεξάρτητο Καταστατικό.
Στην Πράγα διαβιούν περί τους 1.000 Έλληνες, από τους οποίους οι 700-800 είναι πιστοί στις διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της κοινότητας που αφορούν την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, αλλά και τη διατήρηση κι ενίσχυση των δεσμών με τον τσέχικο λαό.
"Είμαστε μια μικρή κοινότητα, αλλά αρκετά
δραστήρια" λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας, Τασούλα Ζησάκη - Healey, σύμφωνα με την οποία η συμβίωση Ελλήνων και Τσέχων στο ίδιο περιβάλλον είναι καθ' όλα αρμονική. "Ο κόσμος μας λειτουργεί και στα δύο περιβάλλοντα. Τα μέλη της κοινότητας μιλούν άπταιστα τσέχικα και αισθάνονται άνετα και στους δύο πολιτισμούς, ακολουθώντας τα ήθη κι έθιμα και τις παραδόσεις και των δύο λαών. Δεν έχουμε προβλήματα. Δουλεύουμε πολύ αρμονικά με τους Τσέχους. Το υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας υποστηρίζει οικονομικά το περιοδικό μας, ο Δήμος της Πράγας υποστηρίζει το χορευτικό μας, την έκδοση βιβλίων και ό,τι άλλο θέλουμε" αναφέρει η κ. Ζησάκη.
Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας
"Κλειδί" στην όλη προσπάθεια αποτελούν τα μαθήματα των ελληνικών, μια και η γλώσσα αποτελεί το συνδετικό κρίκο κάθε λαού, όπου κι αν αυτός βρίσκεται. Όπως εξηγεί η κ. Ζησάκη, μαθήματα ελληνικών γίνονται στο Σπίτι των Μειονοτήτων και μεταξύ των μαθητών είναι κι αρκετοί Τσέχοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Το Περιοδικό "Καλημέρα"
Εκτός των μαθημάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, μια άλλη σημαντική δράση της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας, είναι η έκδοση του περιοδικού "Καλημέρα", που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια ζωής και μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό περιοδικό στην ελληνική γλώσσα, στη χώρα αυτή. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε το Νοέμβριο του 1999, κι είχε αρχικά 16 σελίδες. Σήμερα, υπό την ευθύνη της ίδιας της κ. Ζησάκη, το περιοδικό έφτασε τις 32 σελίδες και τα περίπου 40 τεύχη και εκδίδεται με την οικονομική βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας και των αναγνωστών του.
Το περιοδικό ενημερώνει τους αναγνώστες του για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας και εν γένει των Ελλήνων της Τσεχίας, φέρνει στο φως ιστορικά στοιχεία για τον εκεί ελληνισμό, φιλοξενεί συνεντεύξεις με Έλληνες που ζουν στην Τσεχία και αλλού, ενώ από τις σελίδες του δεν λείπουν και τα άρθρα σχετικά με την ιστορία της Ελλάδας, τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και την ελληνική κουζίνα!
Χορευτικό Συγκρότημα "Ακρόπολις"
Η εκμάθηση ελληνικών και η έκδοση του περιοδικού «Καλημέρα» δεν είναι, ωστόσο, οι μόνες δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας. Περίοπτη θέση σ' αυτήν κατέχει το συγκρότημα "Ακρόπολις", που ιδρύθηκε το 1993, αρχικά ως χορωδία, ενώ στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο χορό. Αριθμεί 26 μέλη και το "μενού" του περιλαμβάνει χορούς από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Κάθε χρόνο συμμετέχει στο Φεστιβάλ Πράγας, σε άλλες, επίσης, γιορτές ανά την Τσεχία, αλλά και σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ, δίνοντας έτσι τη δική του "ελληνική νότα" στις εκδηλώσεις αυτές...
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Πράγας αλλά και η ύπαρξη, στην ίδια πόλη, της "Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη" (ελληνοτσεχικός φορέας με πολιστικές εκδηλώσεις)...
''Η ζωή της'' / 32ο Συμπόσιο Ποίησης
-
Η ζωή της
Στο παραθύρι ακουμπισμένη
στα χάδια του αγέρα παραδομένη,
χαμογελά στον ήλιο που ευλαβικά
τα πέταλα των λουλουδιών σκύβει και τα φιλά
...
Πριν από 18 ώρες
1 σχόλια:
Εξαιρετική και η συνέχεια του αφιερώματός σου, φίλε Διάττων, με τους Έλληνες της Τσεχίας, όπως και η προηγούμενη, πολύ ενδιαφέρουσα σε αριθμούς, της Γερμανίας.
Αποδεικνύεται ότι ο ελληνισμός κρατάει την ταυτότητά του όπου και να βρίσκεται και πολύ δύσκολα αφομοιώνεται από τα κράτη που φιλοξενείται.
Καλό Σ/Κ
και καλή συνέχεια.
Δημοσίευση σχολίου