Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Αμοργός, Η Ανατολή Των Κυκλάδων

Νησί βραχώδες, άγριο κι επιβλητικό. Bαθιά νερά που παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου. Διαδρομές που κινούνται ψηλά με μόνιμη θέα στη θάλασσα. Το «αμοργιανό μου πέραμα», εδώ, στην ανατολική άκρη των Κυκλάδων, είναι πολυτραγουδισμένο...

Μέρη και παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε:

Χώρα. Απλώς κουκλίστικη. Βρίσκεται ψηλά, σ' ένα απ' τα στενότερα σημεία της Αμοργού, περίπου στη μέση του νησιού, κατάλευκη, καθαρή, περιποιημένη, κρυμμένη ή πιο σωστά προστατευμένη απ' τον κυκλαδίτικο αέρα (απαραίτητο το μπουφάν τα βράδια). Όντως, είναι αθέατη απ' τη θάλασσα, για το φόβο των πειρατών, που τα αρχαία χρόνια ήταν η μάστιγα για τα νησιά. Η όμορφη Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της, τα καλόγουστα σπίτια και τα μαγαζιά της, τα στενά της δρομάκια στολισμένα με γλάστρες και λουλούδια, κι οι πολλές εκκλησιές της, τής προσδίδουν αφάνταστη ομορφιά! Επισκεφτείτε το Βενετσιάνικο Κάστρο του 13ου αιώνα, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην αγκαλιά του βράχου και το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Γαβρά. Σήμα κατατεθέν η κορυφογραμμή του διπλανού λόφου με τους ανεμόμυλους.

Παναγία Χοζοβιώτισσα. Απ' τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα, βλέπει ανατολικά και είναι κρεμασμένη πολύ ψηλά στο βράχο. Ανεβείτε τα σκαλιά (φυσικά, όχι με τον πολύ ήλιο) και θαυμάστε την υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Eδώ κοντά βρίσκεται κι η Αγία Αννα. Η παραλία της, περιορισμένη σε μέγεθος, μπορεί να φιλοξενήσει μόνον όσους καταφθάσουν πρώτοι και πιάσουν θέση. Αλλιώς, υπάρχουν και τα λεία βράχια παραπλεύρως.

Κατάπολα. Είναι το ένα απ' τα δύο λιμάνια του νησιού και το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων. Τυπικό κυκλαδίτικο χωριό, με επαρκή τουριστική υποδομή και σε μικρή απόσταση απ' τη Χώρα. Κοντά του βρίσκονται δυο συνοικισμοί, το Ξυλοκερατίδι και το Ραχίδι. Διαθέτει οργανωμένες αλλά και μη κοντινές παραλίες, όπως Αγιος Παντελεήμονας, Πλάκες, Κάτω Ακρωτήρι, Μαλτέζι, Φοινικιές, Άγιοι Σαράντα. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας της Καταπολιανής, όπου στην αρχαιότητα στην ίδια θέση ήταν χτισμένος ο Ναός του Απόλλωνα.

Αιγιάλη. Το δεύτερο λιμάνι του νησιού σε απόσταση 20 - 25 χιλιομέτρων απ' τα Κατάπολα. Γνωστό για τη μέχρι πρωίας νυχτερινή ζωή του. Εδώ μπορείτε να κολυμπήσετε στην ομώνυμη πολυσύχναστη κι οργανωμένη παραλία, αλλά και να επιλέξετε κι απ' τις κοντινές παραλίες Ψιλή Αμμο, Χόχλακα, Λεβρωσσό και Φωκιότρυπα.

Λαγκάδα, Θολάρια. 2 πολύ γραφικά ορεινά χωριά κοντά στην Αιγιάλη. Απ' τη Λαγκάδα περπατήστε 15 λεπτά ώς την Παναγία Πανοχωριανή, 20 λεπτά ώς την εκκλησία του Γέρου Σταυρού και μία ώρα ώς το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στα Θολάρια, πάλι, ανακαλύψτε τον τετράγωνο πύργο που ονομάζεται Βίγλα κι απολαύστε τα χρώματα της δύσης σε συνδυασμό με το περίφημο γαλακτομπούρεκο που σερβίρει ο Νικόλας. Μοναδικό! Μαζί με τα χωριά Λαγκάδα και Θολάρια, ο Ποταμός, είναι το τρίτο της σειράς των χωριών που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά της Αιγιάλης.

Όρμος. Είναι το τέταρτο χωριό κοντά στην Αιγιάλη, αλλά αυτό είναι κτισμένο κοντά στη θάλασσα και διαθέτει πολύ καλή παραλία.

Κάτω Μεριά. Πρόκειται για το ΝΔ τμήμα του νησιού που είναι και το λιγότερο γνωστό. Θεωρείται όαση ηρεμίας και ομορφιάς. Εδώ, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων απ' τη Χώρα, θα συναντήσετε τους πρώτους οικισμούς Καμάρι και Βρούτση, έπειτα το Καστρί, την αρχαία ακρόπολη της Αρκεσίνης, την ίδια την Αρκεσίνη με τον αρχαίο πύργο της Αγίας Τριάδας και την Κολοφάνα με την εκκλησία της Παναγίας του Πολίτη. Eπίσης, θα κολυμπήσετε στη θαυμάσια παραλία του Μούρου, αλλά και στη μόνη οργανωμένη παραλία της Καλοταρίτισσας. Στην Κάτω Μεριά βρίσκεται, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου στις 26 Ιουλίου φιλοξενεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού! Στην Κάτω Μεριά, τέλος, κι όπως θα σας φέρει ο δρόμος, θα παρατηρήσετε, απέναντι, μικρά και μικρότερα νησιά δίνοντας την αίσθηση του Αρχιπελάγους.

Γραμβούσα. Νησάκι που βρίσκεται απέναντι απ' την Κάτω Μεριά και μπορείτε να το επισκεφτείτε απ' παραλία της Καλοταρίτισσας με καΐκι. Αξίζει, καθώς διαθέτει την καταπληκτική ομώνυμη παραλία.

Νικουριά. Ακατοίκητο νησάκι, ακριβώς απέναντι απ' την παραλία του Αγίου Παύλου, μεταξύ Χώρας και Αιγιάλης. Διαθέτει δύο παραλίες...

5 σχόλια:

Olga είπε...

I find these little islands very beautiful... And what is your favourite holiday destination in Greece?

VASILIKI είπε...

Μας ταξίδεψες όμορφα και ονειρεμένα στο μπλε και στο γαλάζιο, φίλε Διάττων!
Μια καλή πρόταση για Κυκλάδες είναι και η Αμοργός, που συνδυάζει τόσα καλά...
Πολύ ολοκληρωμένη η παρουσίαση.

Σου εύχομαι καλή εβδομάδα
και καλές διαδρομές...

Diatton είπε...

It's very hard to distinguish a favourite island in Greece. Greece has many beautiful islands, that's for sure. Which island you choose, you can live an "other way of vacations" there...

Το ταξίδι συνεχίζεται αγαπητή Βασιλική, και πάντα, θέλω να πιστεύω, μ' ενδιαφέροντα θέματα. Επόμενος σταθμός, αύριο, η Κίνα...

Alice Iocco είπε...

Ωραία ιδέα να μας παρουσιάσεις τις προτάσεις σου για διακοπές :))
'Εχω πάει και στα τρία που πρότεινες ,Μήλος ,Πάρος και Αμοργός κι είναι πανέμορφα στ'αλήθεια !
Πολύ σωστά απάντησες,ότι κάθε νησί έχει τη δική του ομορφιά και μπορείς να ζήσεις στο καθένα με διαφορετικό τρόπο, τη μαγεία του τοπίου, του γαλάζιου και της απόλαυσης....των διακοπών σου.
Καλή εβδομάδα κι ευχαριστώ για τις άρτιες παρουσιάσεις σου!

Diatton είπε...

Ακριβώς Αλίκη, και τα τρία είναι πολύ ωραία νησιά και γι' αυτό τα παρουσίασα. Αλλά και ποιο να πρωτοπαρουσιάσει κανείς!