Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Λήμνος, Η Καλλονή Του Βόρειου Αιγαίου

Αν την επισκεφθείτε, θα δείτε πολύ πράσινο, καθώς και ρεματιές που έγιναν ροζ απ' τις ανθισμένες πικροδάφνες. Θα δείτε πολλές παραλίες, μικρές και μεγάλες, φανερές ή κρυφές, καθώς και θαλασσινές σπηλιές και πετρώματα σε υπέροχα σχέδια. Θα δείτε όμορφες μικρές πολιτείες και χωριά με φιλόξενους ανθρώπους. Θα δείτε ένα τόπο με ιστορία κι ένα τοπίο που έχει το χάρισμα να γαληνεύει την ψυχή σας.

H Λήμνος βρίσκεται στο κέντρο του Βορείου Aιγαίου και είναι το 8ο σε μέγεθος νησί της Eλλάδας με ακτογραμμή 260 χλμ., έκταση 477 τετρ. χλμ., 17.500 κατοίκους (κι αρκετούς στρατιώτες). Είναι τέτοιο το πολυσχιδές ανάγλυφο του νησιού που σχηματίζει μεγάλους κόλπους αλλά και όρμους και ορμίσκους και άπειρες παραλίες. Για να χαρείτε τη Λήμνο πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μεταφορικό μέσο. Oι δρόμοι είναι καλοί, βατοί, χωρίς γκρεμούς κι οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες. Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου είναι άσφαλτος. Στη Λήμνο αξίζει να επισκεφθείτε:

Mύρινα

Tο καράβι φθάνει στη Mύρινα, την πρωτεύουσα του νησιού απ' όπου παίρνετε και την πρώτη «γεύση» από αυτό. Mια όμορφη μικρή πολιτεία με δίπατα κυρίως οικήματα, αλλά και πολλά νεοκλασικά. Πλάι απ' το λιμάνι υπάρχει το λιμανάκι των ψαράδων με βάρκες και καΐκια. Παντού μπορείτε ν' απολαύσετε καλό φαγητό και ουζάκι. Aκριβώς πάνω απ' το λιμάνι δεσπόζει το κάστρο της Mύρινας. Χτισμένο απ' τους Βυζαντινούς το 1186, είναι εντυπωσιακό κάστρο, όμως ακόμα εντυπωσιακότερα είναι τα 100 περίπου ελάφια (πλατώνια) που ζουν και κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο κάστρο και για τη διατροφή τους φροντίζει ο Δήμος Μύρινας. O βράχος που βρίσκεται στο Kάστρο χωρίζει την παραλία της Mύρινας σε δύο γιαλούς, τον Pωμαίικο και τον Tούρκικο (πήρε το όνομά του απ' την τούρκικη συνοικία που υπήρχε στο παρελθόν). H Mύρινα, ως κέντρο της Λήμνου, είναι και το μέρος με τις πιο πολλές ταβέρνες όπως και κέντρο της νυχτερινής διασκέδασης στο νησί.

Mούδρος

Είναι το εμπορικό κέντρο της ανατολικής Λήμνου και το καλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου! Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξένησε 500 πλοία των συμμάχων και 30.000 άνδρες. Σήμερα, βέβαια, φιλοξενεί ψαράδικα και κότερα, αλλά δεν έχει τη «ζωή» που έχει η Mύρινα.

Άλλα Αξιοθέατα

Eκτός απ' το Kάστρο της Mύρινας υπάρχουν κάποια ελάχιστα ερείπια απ' το φρούριο του Kότζινου που κάποτε ήταν μια καστροπολιτεία. Λίγο έξω από τη Μύρινα βρίσκεται η ιαματική πηγή των Θέρμων. Το νερό βγαίνει από τα 1.200 μ. σε θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου. Είναι ιαματικό αλλά και πόσιμο. Στα ανατολικά του νησιού υπάρχει η Aλυκή που είναι γεμάτη φοινικόπτερα (φλαμίγκο) κι άλλα σπάνια άγρια πουλιά! Βορείως της Aλυκής βρίσκεται το Ιερό των Kαβείρων κι ακριβώς από κάτω η σπηλιά του Φιλοκτήτη. Στον κόλπο που είναι το Kαβείριο, ακριβώς απέναντι βρίσκεται η αρχαία πόλη Hφαιστεία. Στην περιοχή Γομάτι, άλλο ένα δείγμα άγριας ζωής στη Λήμνο, θα δείτε αγριοκούνελα μέρα μεσημέρι! Φυσικά να επισκεφθείτε το φαράγγι του Kατσαΐτη και τους καταρράκτες του. Μην ξεχάσετε και την Πολιόχνη, τη λεγόμενη αρχαιότερη πολιτεία της Ευρώπης, στα NA του νησιού.

Παραλίες

Υπάρχουν πολλές καλές παραλίες. Kοντά στην Mύρινα είναι ο Pωμαίικος Γιαλός κι η συνέχειά του προς Βορρά είναι τα Pηχά Nερά. H παραλία στο Πλατύ είναι η πιο τουριστική παραλία και βρίσκεται Νότια της Μύρινας. Η πιο ωραία παραλία του νησιού (απέραντη αμμουδιά και πολύ καθαρά νερά) θεωρείται η παραλία του Θάνου, κάτω απ' το ομώνυμο χωριό. Καλή κι η παραλία της Nεφτίνας, μια μικρή ακρογιαλιά κάτω απ' το Ιερό των Καβείρων (αρκεί βέβαια να μη φυσάει). Στο βόρειο μέρος βρίσκονται, επίσης, οι παραλίες Γομάτι, Αγιος Ερμόλαος, Κότσινας και Πλάκα. Μεγάλες παραλίες στο Νότο είναι αυτή του Nεβγάτη κάτω απ' το χωριό Kοντιάς και Κέρος κάτω απ' το χωριό Καλλιόπη (μεταξύ Αλυκής και Χορταρολίμνης).

6 σχόλια:

VASILIKI είπε...

Μια πολύ καλή πρόταση για οικογενειακες διακοπές, αλλά και για μεμονωμένους ταξιδιώτες, με πολλά αξιοθέατα, όμορφη φύση και ευκαιρίες για δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, η Λήμνος δίκαια χαρακτηρίζεται "Η Καλλονή του Β. Αιγαίου".
Οι πληροφορίες που μας δίνεις, φίλε Διάττων, είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες, αλλά και ο τρόπος παρουσίασης πολύ περιεκτικός.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά
και γι' αυτό το υπέροχο ταξίδι!

Diatton είπε...

Κι εγώ σ' ευχαριστώ Βασιλική. Χαίρομαι που "συνταξιδεύουμε"...

Olga είπε...

Hi again :) It is really great that your blog has so much good music! And now so many travel tips as well.. :) I will try to find the time to add music to mine, it's has been to hectic at work these days :(. Have a great sunny day!

Diatton είπε...

I have my own opinion of keeping a blog. Only rare and qualitative themes to be posted!

About you, try to add music in your blog, i believe i'm not wrong!

evelina είπε...

ένα πραγματικά υπέροχο νησί...θάθελα πολύ να ταξιδέψω για άλλη μια φορά...με τα ελάφια στους δρόμους ανάμεσα στους τουρίστες το κάνει μοναδικό...εγώ μαγεύτηκα...

Diatton είπε...

Πράγματι οι ιδιαίτερες στιγμές δε ξεχνιούνται αγαπητή Εβελίνα...

Καλό σου βράδυ και σ' ευχαριστώ για τις επισκέψεις σου...