Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Η Ελληνική Κοινότητα Του Ράτινγκεν. Οι Έλληνες Της Γερμανίας.

Ξεκίνησαν πριν από σαράντα χρόνια για να βρουν μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία κι εγκαταστάθηκαν στο Ράτινγκεν. Σιγά σιγά άρχισαν να οργανώνονται και πρώτη μέριμνά τους ήταν να μάθουν ελληνικά τα παιδιά τους, ώστε αυτά, να διατηρήσουν το μοναδικό, αθάνατο κι ένδοξο ελληνικό πνεύμα μέσα στο μυαλό και την καρδιά τους.

Σήμερα οι Έλληνες του Ράτινγκεν έχουν μια οργανωμένη κοινότητα που αριθμεί 1.500 άτομα και βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Ντίσελντορφ όπου κατοικούν άλλοι 19.000 Έλληνες. Έχουν καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία και πρόκειται να αποκτήσουν και τη μόνιμη στέγη τους, το ελληνικό σπίτι.

Πρόσφατα, μάλιστα, η κοινότητα διοργάνωσε εκδήλωση για την ενίσχυση της όλης προσπάθειας. Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τα καλά νέα κάνουν λόγο πλέον για την ανέγερση του νέου ελληνικού σπιτιού του Ράτινγκεν. Το κόστος του υπολογίζεται σε 330.000 ευρώ, από το οποίο τις 220.000 θα προσφέρει ο Δήμος του Ράτινγκεν! Οι τοπικές γερμανικές αρχές βοηθούν πολύ την ελληνική κοινότητα που ήταν η πρώτη απ' τις εθνικότητες που εγκαταστάθηκαν και οργανώθηκαν στην περιοχή. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί Γερμανοί φιλέλληνες οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την κοινότητα. Τριάντα μάλιστα από αυτούς έχουν εγγραφεί ως επίσημα μέλη και είκοσι συμμετέχουν στις χορευτικές ομάδες.

Έλληνες και Γερμανοί χορεύουν μαζί παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στις γιορτές που διοργανώνονται, όπως η γιορτή κρασιού που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν όλα τα ελληνικά κρασιά, η ελληνική κουζίνα, η μουσική και ο πολιτισμός της Ελλάδας ενώ το ενδιαφέρον των επισκεπτών απ' όλη τη Γερμανία ήταν μεγάλο. Τόσο μεγάλο, μάλιστα, που η κοινότητα σκέφτεται να καθιερώσει τη γιορτή αυτή και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Επόμενος στόχος, μετά τη δημιουργία του ελληνικού σπιτιού στο Ράτινγκεν, είναι η οργάνωση της νεολαίας που αποτελεί το 30% του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής. Με τη λέξη οργάνωση, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο να μπορεί ο κάθε νέος να συναντιέται με άλλα άτομα, να επικοινωνεί μέσω Internet, και γενικά, να ψυχαγωγείται. Άλλωστε, οι νέοι είναι το μέλλον της κοινότητας, αυτοί πρέπει να κρατήσουν ενεργή τη φλόγα της πατρίδας, να διατηρήσουν την Ελλάδα μέσα τους, και να μην ξεφύγουν απ' την ελληνική ιδέα.

Αυτά όσο αφορά την ελληνική κοινότητα στο Ράτινγκεν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και σε ποια χώρα βρισκόμαστε. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η ταμπέλα «Griechisches Restaurant» (ελληνικό εστιατόριο) εμφανίζεται τουλάχιστον 8.000 φορές, σε διάφορες παραλλαγές. Ναι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν πάνω από 8.000 ελληνικά εστιατόρια στη Γερμανία! Το ελληνικό ελαιόλαδο κι η φέτα έχουν την τιμητική τους, αλλά κι άλλα ελληνικά προιόντα χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στη χώρα αυτή, όπως το μέλι, η τσιπούρα, το λαβράκι, το ούζο... Γεγονός πάντως είναι, και πρέπει να σημειωθεί, πως τα ελληνικά εστιατόρια, τα τελευταία χρόνια βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται σημαντικά.

Αλλά κι εδώ υπάρχει εξήγηση, κι εδώ υπάρχει το «αιώνιο ελληνικό στοιχείο». Μόνο τα 600 απ' τα 8.000 αυτά και πλέον εστιατόρια είναι υψηλού επιπέδου κι ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις των Γερμανών για καλή γαστρονομία κι εξυπηρέτηση. Τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται «μέτρια» ως «κακά», με χαμηλή ποιότητα προσφερόμενων εδεσμάτων και ποτών και μέτρια εξυπηρέτηση. Επίσης, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των Ελλήνων χονδρεμπόρων, που δραστηριοποιούνται στις διάφορες περιοχές της Γερμανίας, υπάρχει συχνά αθέμιτος ανταγωνισμός και όχι υγιής συνεργασία, σε αντίθεση με ό,τι κάνουν οι Ιταλοί, Ισπανοί και Τούρκοι συνάδερφοί τους.

Κλείνουμε με μερικά στοιχεία που δεν πρέπει ν' αγνοηθούν! Στη Γερμανία σήμερα υπάρχουν σχολεία στο πρόγραμμα των οποίων έχει ενταχθεί επίσημα η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Στο Βερολίνο, ειδικά, λειτουργούν δύο κρατικά δίγλωσσα Ευρωπαϊκά Σχολεία. Κι ο πληθυσμός των Ελλήνων ομογενών στη χώρα αυτή; Υπερβαίνει τις 380.000! Μιλάμε για ένα Ελληνισμό διόλου ευκαταφρόνητο!

7 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 380.000 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ 8.000 ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Εβιτα είπε...

Αυτοί οι άνθρωποι μας κάνουν περήφανους.
Μέσα στη χώρα δεν θα βρεις τόση ελληνικότητα.

Olga είπε...

Interesting post. If you had to leave Greece what country would you go to? Good day ;)

Diatton είπε...

Ευχαριστώ τους φίλους για τα σχόλιά τους.

Olga, i would like to live in a safe country. Greece isn't safe any more. It's full of Asians and Africans. What kind of country is that? The country of the Absolute Nothing! Eventhough it has so glory talking about its past...

Olga είπε...

Oh, I didn't realize Greece also has problems with immigrants. And which country is a safe one for you?

Diatton είπε...

I don't know my friend. I wish i could know all the european countries in order to tell you exactly but i really don't know. Which country is a safe one by your opinion? I mean a safe and a decent country to live in...

Olga είπε...

I don't know, I can say I lived or stayed for longer time in Belarus, Poland, Sweden and US.. I would pick Sweden out of those, but honestly I didn't feel unsafe in any of these countries.