Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Κινέζοι Μαθαίνουν Ελληνικά

Λατρεύουν τον Όμηρο, γνωρίζουν για την αρχαία Ελλάδα και θέλουν να μάθουν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Είναι Κινέζοι φοιτητές που τώρα, πλέον, μιλούν ελληνικά και χορεύουν συρτάκι. Οι περισσότεροι φιλοδοξούν να γίνουν διπλωμάτες ή στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και να εργαστούν στην Ελλάδα. Άλλοι, πάλι, θα γίνουν διερμηνείς ή ακόμα και πανεπιστημιακοί καθηγητές της ελληνικής γλώσσας.

«Οι φοιτητές αυτοί θ' αποτελέσουν τη γέφυρα που θα εδραιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα, στα επόμενα χρόνια» λέει η κ. Ματούλα Δουβαρτζίδου-Μαχαίρα, ομογενής, που άφησε την οικογένειά της στη Μελβούρνη (εκεί γεννήθηκε) για να πραγματώσει το όραμα της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.

H λέκτορας της ιστορικής αυτής διείσδυσης της ελληνομάθειας στην Κίνα, η εκπαιδευτικός και κοινωνιολόγος κ. Ματούλα Δουβαρτζίδου-Μαχαίρα, διαθέτει πολύχρονη πείρα στη διδασκαλία της Ελληνικής, έχει συγγράψει βιβλία για την Ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα και συμμετέχει ενεργά στην επιστημονική ομάδα του Προγράμματος «Παιδεία Ομογενών» του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μετά από ένα χρόνο παραμονής της στο Πεκίνο, η κ. Δουβαρτζίδου λέει ότι βασικός στυλοβάτης της στη δύσκολη αυτή επιλογή υπήρξε ο ζήλος και το ήθος των 18 φοιτητών της. Προσθέτει δε, ότι «είναι ανάγκη η Ελλάδα να αγκαλιάσει αυτούς τους φοιτητές. Να δώσει προτεραιότητα στα παιδιά μη ελληνικής καταγωγής που ενδιατρίβουν στις ελληνικές σπουδές».

Στο πρώτο έτος (η φοίτηση είναι τετραετής) την ελληνική γλώσσα διδάσκονταν 18 φοιτήτριες και φοιτητές οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν από την λέκτορά τους να τους «βαπτίσει» με ελληνικά ονόματα. «Θεωρώ τους φοιτητές αυτούς φίλους και… παιδιά μου» λέει η κ. Δουβαρτζίδου. «Είναι ο Τάσος (αρχηγός της τάξης), η Αντωνία, η Σωτηρία, η Αλίκη, ο Πέτρος, ο Γιώργος, ο Γιάννης, ο Μανώλης, ο Μιχάλης, ο Λουκάς, η Κρυστάλλω κι άλλοι» λέει η εκπαιδευτικός και προσθέτει: «Τα μαθήματά μας δεν περιορίζονται μόνο μέσα στην τάξη. Τους μαθαίνω ελληνικούς χορούς, όλους τους χορούς, παραδοσιακούς και λαϊκούς. Χορεύουν από συρτάκι, μέχρι καλαματιανό. Ακούνε κι ελληνικά τραγούδια. Επίσης, τρώνε ελληνικά και μαθαίνουν την ελληνική κουζίνα. Ακόμα και να μαγειρεύουν. Μέχρι και κόκκινα αβγά βάψαμε το Πάσχα. Ακόμα κι οι ήχοι κλήσης των κινητών τους είναι ελληνικά τραγούδια».

Και συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό σε μια χώρα με μια επίσης μακραίωνη κουλτούρα. Να μπολιαστούν με τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και στη συνέχεια να εξελιχθούν σε πολλαπλασιαστές του ελληνικού πολιτισμού και σε πρεσβευτές της παιδείας μας, ώστε μέσα απ' τη μαγιά αυτή να ξεπηδήσουν φιλέλληνες και ελληνολάτρες, που θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα».

Η ίδια τονίζει ότι οι φοιτητές της γνώριζαν πολλά για την αρχαία Ελλάδα αλλά όχι και για τη σύγχρονη. «Αισθάνονται πως έχουμε μια κοινή, πανάρχαια ιστορία» λέει. Και συνεχίζει: «Οι Κινέζοι ξέρουν πως υπάρχει μια μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα, την έμαθαν κάπως καλύτερα με τους Ολυμπιακούς αλλά για την σύγχρονη Ελλάδα δεν ξέρουν πολλά. Πάντως, όπου σταθώ και όπου βρεθώ, όταν μαθαίνουν πως είμαι ελληνικής καταγωγής ζητούν να μάθουν για την Ελλάδα». Η ίδια δεν διστάζει ν' ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις τους και να πηγαίνει στα σπίτιά τους ή να γνωρίζει μέρη της Κίνας μαζί τους. Μάλιστα, επισημαίνει: «Ο ζήλος των μαθητών μου να μάθουν ελληνικά είναι τόσο μεγάλος, κι απ' την άλλη, ο σεβασμός τους είναι τόσο ειλικρινής, που όλ' αυτά με γοητεύουν και θα μου έφταναν να μείνω στο Πεκίνο».

Από ελληνικής πλευράς, η μόνη ουσιαστική στήριξη που δέχθηκε το πανεπιστημιακό τμήμα «Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» του Πεκίνου προέρχεται από ελληνικά πανεπιστήμια που έσπευσαν να συμβάλλουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα, πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα τέσσερις από τους φοιτητές της, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι φοιτητές, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, δήλωσαν γοητευμένοι με την Ελλάδα και τους Έλληνες. «Βρήκαν αυτό που περίμεναν, γιατί τους είχα δώσει μια ρεαλιστική εικόνα για τη σύγχρονη Ελλάδα», συμπληρώνει η κ. Δουβαρτζίδου...

10 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Μπράβο φίλε Διάττων!!!
Φοβερή ανάρτηση!!!

Μπράβο και σε αυτή τη γυναίκα που κάνει τόσα πολλά για μας!(και ουσιαστικά χωρίς εμάς... ή τουλάχιστον χωρίς αυτούς που θα έπρεπε...)

Άραγε πόσοι Έλληνες βλέπουν τους μετανάστες κινέζους εδώ στην Αθήνα με τον ίδιο σεβασμό που βλέπουν οι Κινέζοι τους Έλληνες στην Κίνα;;

Πολύ χαρούμενο με έκανε αυτή η είδηση που δεν την είχα υπόψη μου...
Διάττων συνέχισε έτσι εμείς τα λέμε ούτως ή άλλως βέβαια, αλλά ήθελα να το γράψω και εδώ...
Κάνεις κάτι μοναδικό, οι ειδήσεις σου έρχονται να καλύψουν το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω της η φτηνή δημοσιογραφία που αγγίζει και ξεπερνά δυστυχώς την σκανδαλοθηρία σε όλα τα επίπεδα!
Μπράβο!

Diatton είπε...

Ξέρω πολύ καλά (φαίνεται, άλλωστε) πως αυτές τις αναρτήσεις, τις βλέπουν ελάχιστοι. Χαίρομαι όμως πραγματικά, όταν τις βλέπουν αυτοί που θέλω εγώ. Κι εσύ, τουλάχιστον, ξέρεις, πως κυνηγάω όχι μόνο το ποιοτικό αλλά και το σπάνιο. Κι οι επόμενες αναρτήσεις που έχω προγραμματίσει, υπακούουν στο ίδιο σκεπτικό...

Όπως και να 'χει, πάντως, σ' ευχαριστώ για τις επισκέψεις και τις επισημάνσεις σου...

Alice Iocco είπε...

Φίλε μου, σήμερα ενθουσιάστηκα πραγματικά με την επίσκεψη μου εδώ, αντικρίζοντας τους αγαπημένους μου Λειβαδίτη και Καρυωτάκη στα δεξιά, τους ποιητές που μ'άγγιξαν και συνεχίζουν να μ'αγγίζουν βαθειά !
Διαβάζοντας την ανάρτησή σου για τους Κινέζους...,ο ενθουσιασμός κι η ευχαρίστηση ..φτάσανε στο αποκορύφωμα !
Σ'ευχαριστώ γι'αυτήν την ενημέρωση, πού'κανε σήμερα τον καφέ μου γλυκόπιοτο και τη μέρα μου φωτεινότερη !

Alice Iocco είπε...

Περιμένω μ'ανυπομονησία την αυριανή ανάρτησή σου ,γιατί ξέρω ότι θα με καταπλήξει . Εξ άλλου γνωρίζεις την αδυναμία μου και το ενδιαφέρον για την περιοχή των Άνδεων !!!
'Εχεις ένα τρόπο στην ενημέρωση ''μοναδικό'' !

evelina είπε...

Συγχαρητήρια στην κ. Δουβαρτζίδου.Ευτυχώς που υπάχουν κάποιοι Ελληνες σαν την κ.Δουβαρτζίδου ,(κάπου είχα ιαβάσει παλαιότερα ότι είναι ομογενής απο την Αυστραλία και ότι άφησε την οικογένειάτη εκεί για να πραγματοποιήσει το όραμά της την διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα) να μας κάνουν υπερήφανους που είμαστε Έλληνες.Πολύ ωραία η ανάρτησή σου...χρειαζόμαστε τέτοιες ειδήσεις με κεφαλαία γράμματα και όχι με ψιλά και πίσω πίσω

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΑΥΤΗ.ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

Diatton είπε...

Αλίκη, η ανάρτηση για τους Έλληνες των Άνδεων, είναι απ' τις πιο δύσκολες που έχω κάνει μέχρι τώρα (με την έννοια ότι έτρεξα σε διάφορες πηγές για να συγκεντρώσω όλο αυτό το υλικό για κάθε χώρα). Όσο το ενδιαφέρον σου για την περιοχή, το ξέρω. Μα κι εγώ διακατεχόμενος απ' το ίδιο ενδιαφέρον ανέβασα το θέμα αυτό...

Εβελίνα και Σκρουτζάκο, χαίρομαι που σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, χαίρομαι που επικροτείτε το περιεχόμενό τους (αυτό είναι το πιο σημαντικό). Έτσι, με τα φώτα αυτά που υπάρχουν στα σχόλιά σας, στρέφετε την πορεία όλων μας σε πιο θετικούς προσανατολισμούς. Και το χρειαζόμαστε!

Olga είπε...

When I was in China I was truly amazed at how many people speak various European languages and how well they do it. So Greek must be rare for them, and China has lots of surprises!

P.S. I do believe guinea pigs are found in Greece as well ;)

VASILIKI είπε...

Πολύ αξιέπαινη η ποσπάθεια της κυρίας Δουβαρτζίδου για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ο ζήλος των Κινέζων αξιοθαύμαστος!
Τέτοιες αναρτήσεις ανεβάζουν το ηθικό μας και νιώθουμε υπερηφάνεια για την καταγωγή μας.
Να είσαι καλά, φίλε Διάττων, που επέλεξες να μας ενημερώσεις γι' αυτή τη δραστηριότητα που συμβαίνει.

Diatton είπε...

Guinea Pigs in Greece? Then i have to search for in order to find out, Olga! :)

Αγαπητή Βασιλική, χαίρομαι για τα σχόλιά σου. Χαίρομαι επίσης κάθε φορά που εντοπίζω Έλληνες σε κάποια γωνιά της γης. Από κει αντλώ περισσότερα θετικά μηνύματα απ' ότι απ' την ελληνική μάζα του εσωτερικού. Είναι γνωστό ότι οι έλληνες του εξωτερικού διαπρέπουν ενώ αυτοί που μένουν εδώ είναι μη το συζητάς. Πολύ παράξενος λαός, αλήθεια! Πολύ ιδιόρρυθμος!