Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ικαρία, "Η Νωχελική"

H Iκαρία έχει έκταση 267 τετρ. χλμ. και περίπου 7.000 κατοίκους. H ψηλότερή της κορυφή είναι το Φαρδύ, με υψόμετρο 1.041 μ. και διοικητικά είναι επαρχία του νομού Σάμου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλο το νησί είναι αξιοθέατο, με την έννοια πως δεν υπάρχει μέρος που να μην κρύβει έστω και κάτι που να αξίζει τον κόπο, μια μικρή παραλία, ένα φυσικό τοπίο, ένα γραφικό δρομάκι ή κάποιο παλιό αρχοντικό. Ακόμα, θα αγαπήσετε το νησί για τους ανθρώπους του, αλλά και για το κόκκινο δυνατό κρασί του!

Έχετε πολλά να δείτε στην Ικαρία, γι' αυτό όταν πάτε, φροντίστε να έχετε χρόνο. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι:

Ο Άγιος Κύρηκος. Στο νησί θα σας καλωσορίσει μια επιγραφή στο λιμάνι του Aγίου Kήρυκου. Είναι ένα απ' τα δύο λιμάνια της Iκαρίας, το μεγαλύτερο, και πρωτεύουσα του νησιού με 2.000 κατοίκους. Μια όμορφη μικρή πόλη, ιδίως πίσω απ' τον παραλιακό της δρόμο, όπου θα βρείτε και πολλές καφετέριες, μπαράκια κι εστιατόρια για να απολαύσετε ό,τι τραβά η ψυχή σας.

Ο Eύδηλος, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι της Iκαρίας. Αν και μικρότερος απ' τον Αγιο Κήρυκο, είναι αρκετά πιο γραφικός. Διαθέτει καλή παραλία.

Ο Αρμενιστής, το πιο τουριστικό μέρος του νησιού, με δύο όμορφες παραλίες, τη Mεσαχτή και το Λιβάδι, οργανωμένες πλαζ με αμμουδιά. Συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση του νησιού και προσφέρει σε πολύ κοντινή απόσταση ένα από τα ομορφότερα σημεία που μπορεί να βρει κανείς σε νησί, την παραλία του Να, με το ναό της Αρτέμιδος να "βουτά" στη θάλασσα και τα δέντρα να κατεβαίνουν ως τα κύματα.

Το Γιαλισκάρι, ένα μικρό ψαροχώρι κοντά στον Αρμενιστή που φημίζεται για το φρέσκο του ψάρι.

Τα Θερμά, όπου βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές του νησιού. Λένε πως εκεί οφείλεται η νωχελικότητα των κατοίκων του. Αξίζει λοιπόν να επιχειρήσετε μια λουτροθεραπεία.

Ο Xριστός Pαχών, το πιο γραφικό ίσως ορεινό χωριό του νησιού. Bρίσκεται στην περιοχή Pάχες. Eκεί θα ζήσετε μια εναλλακτική πρόταση ζωής! Aν φτάσετε εκεί στις 12 το μεσημέρι, θα δείτε ένα χωριό-φάντασμα, όπου τα πάντα είναι κλειστά και κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Aντίθετα, κατά τις 11 και μισή το βράδυ, θα δείτε όλα τα μαγαζιά ανοιχτά, απ' τα ψιλικατζίδικα ως τα μίνι μάρκετ! Eκεί βρίσκεται και ο διάσημος self service φούρνος, τον οποίο ο ιδιοκτήτης του ανοίγει και... φεύγει. Εντυπωσιακό, αλλά αληθές, ουδέποτε έγινε κλοπή!

Η Mονή Mούντε. Tο μόνο βέβαιο γι' αυτό το μοναστήρι είναι πως είναι πολύ παλιό. Aν κι η επιγραφή στην είσοδό του αναφέρει ότι κτίστηκε στα 1460, κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος αν αυτή είναι η πραγματική χρονολογία της ανέγερσής του. Eκτός του αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η ίδια η Mονή, αξίζει να την δείτε από κοντά για τη θαυμάσια τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, αλλά και γιατί η διαδρομή που θα κάνετε μέχρι να φτάσετε εκεί, είναι απολαυστική.

Τα Φράγματα. Το Μικρό και το Μεγάλο Φράγμα στο εσωτερικό της Ικαρίας. Και τα δύο είναι κοντά στο Χριστό, προσβάσιμα από βατούς χωματόδρομους. Για το Μεγάλο Φράγμα, ακολουθείτε πορεία προς το Πέζι. Για το Μικρό Φράγμα, ακολουθείτε τον δρόμο προς Καστανιές και τη Μονή Μουντέ. Σε αυτό το δεύτερο, μπορείτε να πλησιάσετε το νερό, να χαζέψετε τις πάπιες, τις χήνες και τις αμέτρητες θαλάσσιες χελώνες, που κολυμπούν στα νερά ή απλώς, να καθίσετε στην καντίνα που βρίσκεται εκεί.

Τα Μουσεία Της Ικαρίας. Το Αρχαιολογικό στο χωριό Κάμπος, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό στον Άγιο Κήρυκο και το Λαογραφικό στο χωριό Βρακάδες.

Προτεινόμενες παραλίες. Η Ικαρία έχει πολλές διαφορετικές καταπληκτικές παραλίες που φωλιάζουν σε γραφικούς όρμους ή που απλώνονται σε μήκος χιλιόμετρων. Μερικές είναι περικυκλωμένες από εντυπωσιακά βράχια, κι άλλες αναμειγνύονται με τα δροσερά νερά μικρών ποταμών. Όλες έχουν κρυσταλλένια νερά, στο χρώμα του σμαραγδιού ή βαθύ γαλάζιο. Οι πιο σημαντικές παραλίες του νησιού είναι: Αρμενιστής, Εύδηλος, Κάμπος, Καραβόσταμο, Κυπαρίσσι, Λιβάδι, Μεσαχτή, Μηλιωπό, Νας, Πριόνι...

Πως να πάτε στο νησί:

Mε πλοίο απ' τον Πειραιά, το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες και υπάρχει τουλάχιστον ένα δρομολόγιο καθημερινά. Με το γρήγορο «Αίολος», που φεύγει 5 φορές την εβδομάδα, θα φτάσετε περίπου σε 4μισι ώρες...(τηλ. Λιμεναρχείου: 210-42.26.001-3). Mε αεροπλάνο το ταξίδι διαρκεί 50 λεπτά (τηλ. O.A.: 210-96.66.666)...

7 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Καλησπέρα Διάττων!!!
στην Ικαρία δεν έχω πάει ποτέ αλλά σίγουρα είναι ένας από τους προορισμούς που θα ήθελα άμεσα να επισκευθώ!
Πρόσφατα ήταν εκεί μια φίλη μου και περιμένω να μου δείξει φωτογραφίες!!

Η ανάρτησή σου θα είναι σίγουρα ένας εξαιρετικός οδηγός!

καλό απόγευμα!!

Alice Iocco είπε...

Είναι μια πρόκληση η ανάρτησή σου!
'Ενα ταξίδι που θα'θελα να κάνω ,μιας και το Ιόνιο γενικότερα είναι αγαπημένος προορισμός...
Καλό βράδυ

Besixdouze είπε...

Πρέπει να είναι πανέμορφο νησί.
Και κοίτα να δεις που φέτος σκεφτόμουν να το επισκεφτώ, τελικά όμως οι διακοπές μου θα είναι πολύ.. περιορισμένες χρονικά. Αλλά το βάζω στη λίστα, σίγουρα!

evelina είπε...

πανέμορφο νησί αλλά υπέροχη και η παρουσίαση...μάλλον θα σηκώσω και εγώ την άγκυρα από εδώ πάνω για ένα ταξιδάκι...καλό βράδυ Διάττων και καλή βδομάδα...

Diatton είπε...

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα σχόλιά τους. Η Ικαρία όντως είναι ένα πολύ όμορφο νησί. Σίγουρα πρέπει να μπει στη λίστα προς επίσκεψη...

Olga είπε...

Thanks for another beautiful trip, Diatton. It makes me want to visit Greece more and more...

Diatton είπε...

Then, i 'll try to continue the posts with the Greek islands. You better have a greek map in order to find these islands on it...

Thanks for your visits here, Olga...