Μια μικρή ακρόπολη στα... έγκατα του Σαντιάγο της Χιλής. Δεκάξι εκμαγεία, 50 κιλών το καθένα, της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα και μια μακέτα της Ακρόπολης, κοσμούν έναν απ' τους πιο σύγχρονους σταθμούς του μετρό, στο Σαντιάγο. Ο σταθμός φέρει το όνομα "Metro Grecia" και, καθημερινά, περίπου 22.000 επιβάτες έχουν πλέον την ευκαιρία να δουν και να ταξιδέψουν σ' ένα απ' τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του ελληνικού πολιτισμού.
Στο Σαντιάγο, περισσότεροι από 600 δρόμοι έχουν ελληνικά ονόματα, εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία, τη φιλοσοφία και τη μυθολογία. Πιο γνωστός δρόμος είναι η λεωφόρος Grecia, όπου υπάρχει κι ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Στην ίδια λεωφόρο βρίσκεται κι ο σταθμός του μετρό "Grecia", όπου πριν λίγες μέρες, έγινε η επίσημη παρουσίαση της δωρεάς του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.
Η τελετή εγκαινίων έγινε παρουσία της Χιλιανής υπουργού Πολιτισμού Παουλίνας Ουρούτια, του υφυπουργού Εξωτερικών της Χιλής Ρόμπερτ Βαν Κλαβερέν, του προέδρου της εταιρείας του μετρό στο Σαντιάγο Κλεμέντε Πέρεζ, και της πρεσβευτού της Ελλάδας στη Χιλή Χρυσούλας Καρυκοπούλου, η οποία εκπροσώπησε το υπουργείο Πολιτισμού.
Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς των Χιλιανών Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών, τονίζοντας τη σπουδαιότητα τη σύσφιγξης των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.
Η πρεσβευτής της Ελλάδας δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα φιλελληνικά αισθήματα που διέπουν το χιλιανό λαό και την υποστήριξή του στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα με τη σύσταση σχετικής Επιτροπής το 2004 και αντίστοιχα ψηφίσματα της χιλιανής Γερουσίας το 2004 και του χιλιανού κοινοβουλίου το 2006.
Ο πρόεδρος του μετρό του Σαντιάγο Κλεμέντε Πέρεζ, τόνισε τη σημασία της δωρεάς σ' ένα χώρο όπου διακινούνται καθημερινά 22.000 άτομα, τα οποία θα έχουν πρόσβαση σ' ένα απ' τα σπουδαιότερα έργα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χώρος ο οποίος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης με τον ελληνικό πολιτισμό, χώρος που θα είναι ανοικτός και σ΄ εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά με τη συμμετοχή του, ο ελληνικής καταγωγής Χιλιανός μουσικός Αλέξανδρος Τεφαρίκης, με ελληνικά παραδοσιακά κομμάτια σε μπουζούκι. Ακολούθησε κοκτέιλ με ελληνικά εδέσματα...
Για την ιστορία να πούμε ότι η Ελλάδα διατηρεί απ' το 1992 Πρεσβεία στο Σαντιάγο καθώς και Επίτιμο Προξενείο στην Αντοφαγάστα.
Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στη Χιλή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Λειτουργούν τρία κέντρα ελληνικών σπουδών, τα δύο στα πανεπιστήμια του Σαντιάγο «Universidad de Chile» και «Universidad Metropolitana» και το τρίτο στο Πανεπιστήμιο του Βαλπαραίσο «Universidad de Playa Ancha». Ειδικά αυτό του Πανεπιστημίου της Χιλής (Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών) παρουσιάζει πολύ αξιόλογο εκδοτικό έργο και θεωρείται το πιο σημαντικό του είδους σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Στη Χιλή δραστηριοποιείται μια μικρή (λιγότεροι από 5.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς), αλλά γεμάτη δυναμισμό ελληνική ομογένεια. Oι Έλληνες της Χιλής, παρά την απόσταση που τους χωρίζει από τη γενέτειρά τους, διατηρούν τους συναισθηματικούς δεσμούς με την πατρίδα. Οι περισσότεροι συμμετέχουν ενεργά στους κατά τόπους συλλόγους (Σαντιάγο, Βαλπαραίσο, Λα Σερένα, Κοκίμπο και Αντοφαγάστα) ενώ σημαντικό πόλο συσπείρωσης αποτελεί και ο Ιερός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, οργανώνει κάθε χρόνο προγράμματα φιλοξενίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Ελλάδα, ελληνικής καταγωγής παιδιά, νέοι και άτομα τρίτης ηλικίας.
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΘΕΜΑΤΑ
- ΜΟΥΣΙΚΗ
- ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009
Ένας Παρθενώνας Στα Έγκατα Του Σαντιάγο Στη Χιλή
Αναρτήθηκε από Διάττων στις 1:00 μ.μ.
Ετικέτες Ελληνισμός Του Εξωτερικού, Θέματα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
11 σχόλια:
'Εμεινα άφωνη φίλε μου! Ποτέ δεν διάβασα για όλα αυτά που συμβαίνουν τόσο μακριά απ'την Ελλάδα και μάλιστα στη Χιλή .
Μετά τις αναρτήσεις σου ,η ενημέρωση από τα μαζικά μέσα...,φαντάζει πάμφτωχη και ριχή !
Χαίρομαι που υπάρχουν έστω και λίγοι Έλληνες μακριά από δω και κάνουν τόσο σπουδαία δουλειά για την Ελλάδα... χωρίς την Ελλάδα !
Κάποτε σου είχα μιλήσει για ένα ταξίδι αγαπητή Αλίκη. Το ταξίδι αυτό συνεχίζεται! Βαδίζουμε, βαδίζουμε ολοένα! Κι υπάρχουν ακόμα κι άλλοι σταθμοί! Που να δεις τι γίνεται στην Ουκρανία (25 Ιουνίου η ανάρτηση αυτή)!
πραγματικά υπέροχη αυτή η ανάρτηση...πράγματα που μας κάνουν περήφανους σαν Ελληνες και που έπρεπε να τα ακούμε απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εμείς τα διαβάζουμε στις αναρτήσεις σου...συγχαρητήρια Διάττων
Χαίρομαι για την προσέγγισή σου αυτή αγαπητή Εβελίνα. Είναι που πολλές φορές θέλω να λειτουργώ ως θεματοφύλακας κάποιων πραγμάτων...
Ενθουσιάστηκα με την αγάπη του Χιλιανού λαού για την Ελλάδα, αλλά και τις δραστηριότητες της "μικρής" μας ομογένειας!
Είναι εκπληκτικό πόσο τιμούν την Ελλάδα αυτές οι χώρες και οι ομογενείς που ζουν εκεί!
Η καλύτερη "δωρεάν" τουριστική διαφήμιση που μπορούσε να γίνει!
Φίλε Διάττων, σ' ευχαριστούμε και πάλι για την εντυπωσιακή ενημέρωση.
Κι εγώ ευχαριστώ για τις ελεύσεις ποιοτικών σχολιαστών στο blog μου αγαπητή Βασιλική...
Φίλε Διάττων ξανά και ξανά συγχαρητήρια!!
μακάρι να δούμε και στο μέλλον αποτελέσματα...
περιμένω και εγώ με αγωνία την ανάρτηση για την Ουκρανία!
καλη σου μέρα!!!
Εντονότατο το ελληνικό στοιχείο εκεί, φίλε Δημήτρη. Δεν το περίμενα να ανακαλύψω τόση Ελλάδα στη χώρα αυτή...
Thanks for another interesting story about the Greeks living in other countries. It is sweet you have also thought about Belarus!! I'm very curious and am waiting for Friday :)
ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΚΑΤΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΕΧΩ ΒΙΩΣΕΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ΄'Η ΞΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΕΠΙΔΕΙΧΤΙΚΑ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ, ΚΛΠ.
ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ 'Η ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΝΩΟΥΜΕ.
* There are Greeks everywhere in the world, OLga! I have been posting for that. About Greeks in Belarus, it's a short post but it's worth!
* Καίριες και σωστές οι παρεμβάσεις σου Δημήτρη, όπως πάντα, και σ' ευχαριστώ!
Δημοσίευση σχολίου