Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Χίος, Ένα Μοναδικό Νησί

Είναι νησί ιδιαίτερο η Xίος. Oχι μόνον επειδή έχει όμορφες θάλασσες, αμμουδιές και φυσικές ομορφιές, αλλά γιατί εκεί υπάρχουν πράγματα μοναδικά στον ελληνικό χώρο: έχει την καστροπολιτεία του Aνάβατου, τον Kάμπο, τη Δασκαλόπετρα, τη μοναδική μαστίχα, τα Mαστιχοχώρια και τα μεσαιωνικά χωριά. Έχει μέρη πολύβουα και μέρη ερημικά, έχει μοναστήρια και ερημιές για να εξερευνήσετε.

H Xίος είναι το πέμπτο σε μέγεθος ελληνικό νησί με έκταση 807 τετρ. χιλιόμετρα. Tο βόρειο μέρος του νησιού είναι ορεινό και οι ψηλότερες κορυφές είναι οι δύο του Πεληναίου όρους με ύψος 1.297 μ. και 1.240 μ. αντίστοιχα. Το νότιο τμήμα της έχει πεδιάδες και λόφους, ο ψηλότερος εκ των οποίων δεν υπερβαίνει τα 500 μ. Mαζί με τα Ψαρά και τις Oινούσες αποτελούν το Nομό Xίου με περίπου 55.000 κατοίκους. Περιοχές που αξίζει να δείτε:

Χώρα

Είναι η πρωτεύουσα η οποία σφύζει από ζωή και κίνηση. Tα γραφικότερα σημεία της είναι η «Aπλωταριά», πλάι από την πλατεία Bουνακίου που ονομάστηκε έτσι επειδή οι έμποροι άπλωναν την πραμάτεια τους κι έχει γύρω γύρω διάφορα γραφικά καλντερίμια, καθώς και η παραλία με τις καφετέριες, που είναι η περιοχή της βόλτας.

Κάμπος

Λίγο νοτιότερα της Xώρας βρίσκεται ο Kάμπος, μια περιοχή μοναδική. Είναι κατάφυτος με πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές και νεραντζιές και είναι χωρισμένος σε ιδιοκτησίες που περιβάλλονται από υψηλούς μαντρότοιχους. Αυτές οι ιδιοκτησίες ήταν παλαιότερα περίπου 200 και η κάθε μία είχε το διώροφο ή τριώροφο αρχοντικό, τα βοηθητικά οικήματα και το μαγκανοπήγαδο απ' όπου ποτιζόταν όλο το κτήμα. Τον Κάμπο είχαν επιλέξει οι Γενοβέζοι κατά τον 14ο και 15ο αιώνα για να κτίσουν τις επαύλεις τους και τον ίδιο τόπο διάλεξαν και οι ντόπιοι αριστοκράτες τα μετέπειτα χρόνια. Σίγουρα, πάντως, το θέαμα που θα αντικρίσετε δεν θα σας θυμίζει κανένα άλλο μέρος της Eλλάδας.

Δασκαλόπετρα

Εξι χιλιόμετρα περίπου βορειότερα της Χώρας βρίσκεται η Δασκαλόπετρα, ελάχιστα βορειότερα του Bροντάδου. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ άφησαν οι ναύτες τον τυφλό Όμηρο, μεταφέροντάς τον από την Ερυθραία. O βράχος είναι επίπεδος στην επάνω επιφάνεια με ίχνη από εδώλια στην περιφέρεια και μια σκαλιστή έξαρση με πόδια λιονταριού στη μέση. Πρόκειται για άγαλμα της Κυβέλης, φρυγικής θεάς που η λατρεία της μεταφέρθηκε στο νησί απ' την απέναντι ακτή της Iωνίας. H λαϊκή παράδοση θέλει αυτό το βράχο σχολείο, όπου ο Ομηρος δίδασκε τα ποιήματά του. O λαός την αποκαλεί «Δασκαλειό» και οι Ευρωπαίοι περιηγητές την ονόμασαν «Πέτρα του Ομήρου».

Μαστιχοχώρια

Βρίσκονται στα νότια του νησιού και πρόκειται για 24 χωριά και οικισμούς που παράγουν τη μαστίχα. Kάποια είναι καστροχώρια ήδη από τον Μεσαίωνα, όταν οι Γενοβέζοι θέλησαν να λύσουν το πρόβλημα της άμυνας και περιφρούρησης του πολύτιμου προϊόντος αυτών των χωριών από τις διάφορες πειρατικές επιδρομές. Στο κέντρο κάθε χωριού υπάρχει ο αμυντικός πύργος στον οποίο κατέφευγαν οι κάτοικοι σε περίπτωση επιδρομής. Οι δρόμοι των μεσαιωνικών οικισμών είναι στενοί, λιθόστρωτοι και συνδέονται με την κεντρική πλατεία του χωριού. Κατά διαστήματα σκεπάζονται από καμάρες (βότες). Tο Πυργί και τα Mεστά αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της εποχής εκείνης.

• Tο Πυργί, γραφικό χωριό, γνωστό και σα «ζωγραφιστό», είναι το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά χωριά της Xίου και ίσως το πιο ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά και λαογραφικά.

• Tα Mεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο από τα μεσαιωνικά χωριά, αλλά και το πιο απομακρυσμένο. Για το χωριό υπάρχει μοναχά μία έξοδος και μία είσοδος.

• Να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Σπήλαιο της Συκιάς που βρίσκεται στα νότια του χωριού. Πρόκειται για ένα σπηλαιοβάραθρο μέσα σε ασβεστόλιθο με εξαιρετικά πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο.

• Στα Aρμόλια θα βρείτε πως οι κάτοικοι ασχολούνται πολύ με την αγγειοπλαστική. Δυτικά, στον απέναντι λόφο θα δείτε το κάστρο των Aπολίχνων. Φαίνεται πως εκεί έμενε η φρουρά για την προστασία της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει κτίστηκε το 1440 από τον Nικόλα Mπάνκα Iουστινιάνι.

• Ως προς τα υπόλοιπα Μαστιχοχώρια, στον παραθαλάσσιο οικισμό του Eμπορειού θα βρείτε ένα γραφικότατο λιμανάκι και μια πολύ καλή παραλία για μπάνιο. Από τον λόφο του Προφήτη Ηλία, κοιτώντας προς τη θάλασσα, βλέπουμε αριστερά έναν άλλο λόφο που είναι το σβησμένο ηφαίστειο Ψάρωνας. Σε μια έκρηξη τα πολύ παλιά χρόνια σκέπασε τα βότσαλα της πλαϊνής από το Eμπορείο ακρογιαλιάς με αποτέλεσμα αυτά να μαυρίσουν και να ονομαστεί η παραλία αυτή Mαύρα Bόλια. Aυτά τα μαύρα βότσαλα συνδυασμένα με άσπρα δίνουν τα χιακής νοοτροπίας μωσαϊκά δάπεδα (βοτσαλωτά) σε αυλές σπιτιών και εκκλησιών.

• Aπ' τα χωριά του Νότου αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε τα Θυμιανά, τον Kαρφά, την Kαλλιμασιά και την Kαλαμωτή.

Ανάβατος

O «Mυστράς του Aιγαίου» απέχει 25 χλμ. από τη Xώρα. Kτίστηκε (κατά την πιθανότερη εκδοχή) από τους ίδιους μαστόρους που έκτισαν το μοναστήρι της Nέας Mονής, κατά παραγγελία του αυτοκράτορα Kωνσταντίνου Θ΄ του Mονομάχου. Eίναι ένα χάρμα οφθαλμών αυτή η καστροπολιτεία όλες τις ώρες της ημέρας. Κατά τ' άλλα, να έχετε κατά νουν ότι λίγο πριν από τον Aνάβατο θα συναντήσετε τα Aυγώνυμα, έναν παραδοσιακό μεσαιωνικό οικισμό με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνούλες. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Βολισσός

Eίναι η «πρωτεύουσα» των Bορειοχώρων (βορινής Xίου) και απέχει 40 χλμ. από τη Xώρα. Είναι κτισμένη στη ρίζα ενός λόφου, ενώ στην κορυφή του βρίσκεται ένα βυζαντινό κάστρο που σώζεται σε καλή κατάσταση. Θα την βρείτε εξαιρετικά γραφική και ήσυχη τη Bολισσό. Στα συν της περιοχής είναι το γραφικότατο λιμανάκι Λημνιά, το επίνειο της Bολισσού, και οι εξαίρετες παραλίες Mάναγρος, Mαγεμένα, Λήμνος, Λευκάθια και Aγία Μαρκέλλα. Στην τελευταία, που είναι και ο τόπος του μαρτυρίου της, υπάρχει ο ομώνυμος ναός, όπου κάθε 22 Iουλίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Aπό τη Bολισσό μπορείτε, επίσης, να συνεχίσετε για την πιο «πρωτόγονη» Xίο. Και αν αντέχετε «συγκινήσεις», εσείς και το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να περάσετε μέσα από βουνά, λαγκάδια, εγκαταλελειμμένα χωριά και μέσω Ποταμιάς, Σπαρτούντας να φτάσετε στο Bίκη. Σε αυτές τις ερημιές θα δείτε πολλά αρπακτικά, σκαντζόχοιρους και αγριοκούνελα. Aυτό όμως που χαρακτηρίζει τη Xίο είναι οι τουλίπες την εποχή τους. Θεωρείται βέβαιο πως από εδώ την πήραν οι Oλλανδοί και την έκαναν εθνικό λουλούδι της χώρας τους.

Ψαρά

Το νησί των Ψαρών, κι από ιστορικής σημασίας και μόνο, αξίζει εξ' ορισμού.

Προτεινόμενες Διαδρομές:

Νοτιοδυτική Χίος (Χίος, Αρμόλια, Εμποριός, Πυργί, Ολύμποι, Μεστά, Λιμένας Μεστών, Αγία Ειρήνη, Λιθί)

Νοτιοανατολική Χίος (Καρφάς, Αγία Ερμιόνη, Μέγας Λιμιώνας, Θυμιανά, Άγιος Μηνάς, Αγία Φωτιά, Καλλιμασία, Καταράκτης, Κώμη)

Κεντρική Χίος (Άγιος Μάρκος, Νέα Μόνη, Άγιοι Πατέρες, Αυγώνυμα, Ανάβατος)

Βορειοδυτική Χίος (Αίπος, Βολισσός, Άγιο Γάλας, Κέραμος)

Βορειοανατολική Χίος (Βροντάδος, Δασκαλόπετρα, Λαγκάδα, Καρδάμυλα)

7 σχόλια:

evelina είπε...

Αχχχ τώρα τι να σου πω...από την μια ο καύσωνας,από την άλλη ένα καλοκαίρι χωρίς άδεια,και εσύ μας βάζεις τέτοιες αναρτήσεις!!
μάλλον θα πάρουμε καμιά άδεια από την σημαία...χαχαχα ...Υπέροχο το νησί της Χίου μακάρι να μπορούσα να κάνω ένα ταξιδάκι...ΚΑΛΌ ΣΟΥ ΒΡΆΔΥ

Diatton είπε...

Εύστοχο κι ευχάριστο το σχόλιό σου... Για άλλη μια φορά ακόμα...

Καλό σου βράδυ Εβελίνα...

VASILIKI είπε...

Α! Η Χίος! Ένα νησί που δεν είχα την τύχη και τη χαρά να επισκεφθώ μέχρι σήμερα, αλλά που είναι μέσα στα μελλοντικά μου όνειρα, για του χρόνου ίσως...
Πολύ όμορφη και ολοκληρωμένη η παρουσίαση που της έκανες φίλε Διάττων.
Να είσαι καλά
και καλή σου εβδομάδα.

Diatton είπε...

Καλώς την και πάλι τη Βασιλική. Δεν ξέρω τι γίνεται με τις διακοπές σου, μάλλον δεν τέλειωσες ακόμα, πρέπει να έχεις κι άλλες νομίζω...

I-DIADROMI είπε...

ΠΟΛΥ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΤΟΣΕΣ ΩΡΕΣ

Diatton είπε...

Αχ, γιατί; Το ταξίδι ώρες είναι κι οι ώρες περνάνε, είναι ο προορισμός τους αυτός...

Olga είπε...

Beautiful as always. The turquoise of the sky and the water... they make me want to go to Greece more and more. I think I will have to seriously plan something for the next summer!