Τη δημιουργία των πρώτων διαγονιδιακών πρωτευόντων θηλαστικών ανακοίνωσε ομάδα του πανεπιστημίου του Κέιο στην Ιαπωνία, συνδυάζοντας το γενετικό υλικό πιθήκων μ' ένα γονίδιο που κάνει το δέρμα τους να λάμπει στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «Nature». Για τους σκοπούς του όλου εγχειρήματος, τα πειραματόζωα ήταν οι μαρμοσέτες, ένα είδος μικροσκοπικών πιθήκων που συναντάται στη Βραζιλία. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ένα γονίδιο πράσινης λαμπιρίζουσας πρωτεΐνης, προερχόμενο από ένα είδος μέδουσας.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής: Το ξένο αυτό γονίδιο τοποθετήθηκε μέσα σ' ένα ιό, ο οποίος με τη σειρά του εισήχθη μέσα σε έμβρυα μαρμοσετών. Τα έμβρυα στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε θρεπτικό διάλυμα σουκρόζης και μετά από ένα διάστημα τοποθετήθηκαν στις μήτρες επτά ενήλικων θηλυκών. Τρεις απ' τις ανάδοχες μητέρες απέβαλαν, αλλά οι υπόλοιπες τέσσερις γέννησαν κανονικά. Τα πέντε συνολικά νεογνά που γεννήθηκαν, φέρουν όλα το συγκεκριμένο γονίδιο. Απ' τα πέντε, τα δύο το έχουν ενσωματωμένο και στα αναπαραγωγικά τους κύτταρα. Αυτό σημαίνει πως έχουν τη δυνατότητα να το μεταδώσουν στους απογόνους τους. Τα ζώα πάντως που κατέχουν αυτό το γονίδιο, αποκτούν μια πράσινη λάμψη όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία.
Το εν λόγω πείραμα θεωρείται πως ανοίγει νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα. Αυτή είναι κι η άποψη της ομάδας του Κεντρικού Ινστιτούτου Πειραματόζωων του Πανεπιστημίου του Κέιο που έκανε το τόλμημα, κι ειδικά της αρχηγού της, Έρικα Σασάκι. Μ' αυτόν τον τρόπο, εξαιρετικά περίπλοκες κι επικίνδυνες αρρώστιες (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον) θα μπορούν να «τοποθετηθούν» και εξεταστούν σε φυσιολογίες πιο κοντά στην ανθρώπινη, καθώς οι πίθηκοι θεωρούνται πλησιέστεροι στη φυσιολογία του ανθρώπου απ' ότι τα ποντίκια.
Ωστόσο, δεν έλειψαν κι οι αντιδράσεις, απ' αυτούς οι οποίοι φοβούνται πως η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στα πρωτεύοντα θηλαστικά, ενδεχομένως κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων. Γενικά, είναι πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι συστήνουν προσοχή στο όλο θέμα. Οργανώσεις προστασίας των ζώων αλλά και ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ποικιλία ενδεχομένων προβλημάτων, από αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν απρόσμενα προβλήματα (όπως η εμφάνιση καρκίνου), μέχρι παράνομες γενετικές τροποποιήσεις ανθρωπίνων εμβρύων.
«Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Είναι μεγάλη η απόσταση από μια μαρμοσέτα που λαμπιρίζει σε μια μαρμοσέτα στην οποία τοποθετείται μια ανθρώπινη ασθένεια, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Επίσης, τίθεται και θέμα ηθικής, πρωτευόντως για τα ίδια τα ζώα και δευτερευόντως για το πού μπορεί να οδηγηθούμε στο μέλλον - αν θα είναι ηθικά αποδεκτό να τροποποιούμε γενετικά ανθρώπους» είπε η Έλεν Γουάλας, της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης GeneWatch UK.
Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας γενετικά τροποποιημένου πιθήκου είχε γίνει το 2000, αλλά τότε δεν είχε ως αποτέλεσμα τα νέα γονίδια να ενσωματωθούν στα αναπαραγωγικά κύτταρα του ζώου.
Χιονίζει!! / Συμμετοχή!
-
Χειμώνας χωρίς κρύο δεν γίνεται/
Και Χριστούγεννα χωρίς χιόνι είναι σαν κουραμπιές χωρίς άχνη.
Ήθελα από καιρό να φτιάξω ένα βιβλιαράκι με θέμα χριστουγ...
Πριν από 1 εβδομάδα
1 σχόλια:
This is a bit scary to tell you the truth... I don't like it too much when humans 'play' with the nature in such a way. Come on, don't we have too much GM food now?...And it's conquering the world little by little - people don't grow natural food anymore :( now we are on the way for having GM humans...
Δημοσίευση σχολίου