Μετά την Αιθιοπία, περνάμε στο γειτονικό Σουδάν για να δούμε το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει και εκεί.
Το 1902 δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική κοινότητα στο Χαρτούμ. Κατόπιν, ακολούθησαν κι άλλα σημαντικά γεγονότα, όπως η ίδρυση ελληνικού δημοτικού σχολείου το 1905, ενώ το 1908, ολοκληρώθηκε η ανέγερση του ελληνικού ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ελληνικές κοινότητες εκτός απ' το Χαρτούμ, ιδρύθηκαν στις πόλεις Πορτ Σουδάν, Ουάντ Μεντάνι, Ελ Ομπέϊτ, Γκεντάρεφ, Ουάου, Τζούμπας κ.α. Με πρωτοβουλία των κοινοτήτων δημιουργήθηκαν πολλοί σύλλογοι καθώς και η Ελληνική Λέσχη, το 1904, ο Σκοπευτικός Σύλλογος το 1907 και ο Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος το 1908. Μεταξύ των διαφόρων συλλόγων και σωματείων που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία κυρίως των κοινοτήτων, ήταν η Λεσβιακή Αδελφότητα, ο Φιλεκπαιδευτικός Καρπαθιακός Σύλλογος «Ομόνοια», η Ηπειρωτική Αδελφότητα και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος, σύλλογοι όλοι αυτοί που όμως δεν κατόρθωσαν να διατηρηθούν για πολλά χρόνια.
Στη δεκαετία του '50, η ελληνική παροικία αυξάνονταν διαρκώς για να γίνει στη συνέχεια η μεγαλύτερη κοινότητα αλλοδαπών στο Σουδάν. Μάλιστα, όταν το 1956 το Σουδάν έγινε ανεξάρτητο κράτος ζούσαν σ’ αυτή τη χώρα περίπου 6.000 Έλληνες και 1.000 Κύπριοι. Η ελληνική παρουσία ήταν ιδιαίτερη έντονη στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου όλα τα εστιατόρια, καφενεία, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ήταν ελληνικά. Ωστόσο, το 1992, απέμειναν στο Σουδάν μόνο 500 Έλληνες και σήμερα ο αριθμός τους είναι μικρότερος, απ' τους οποίους περίπου 300 ζουν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Οι περισσότεροι ομογενείς μας ασχολούνται με το εμπόριο ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός εργάζονται ως υπάλληλοι. Σε ελληνικά χέρια, ανήκουν 8-10 εργοστάσια μεσαίου ή μικρού μεγέθους.
Η παρουσία του ελληνισμού είναι σημαντική και η Κοινότητα του Χαρτούμ, παρ’ ότι ολιγάριθμη (γύρω στα 300 άτομα), παρουσιάζει αξιόλογη δράση. Διαβιεί και διαπρέπει εδώ και ένα περίπου αιώνα στη σουδανική πρωτεύουσα, είναι άριστα οργανωμένη, συμμετέχει στα κοινά έμπρακτα και αποτελεσματικά και αναπτύσσει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Συγκεκριμένα παρέχει πρόνοια, σίτιση, στέγαση και φοίτηση στους περίπου 50 Έλληνες πρόσφυγες της Κοινότητας Ουάου του Ν. Σουδάν, συντηρεί το Κοντομιχάλειο Εκπαιδευτήριο, τη Μητρόπολη και την εκκλησία, παρέχει δωρεάν στέγαση στους εκπαιδευτικούς και διοργανώνει αθλητικές εκδηλώσεις. Οι Έλληνες ομογενείς, παρά τον πολύχρονο πόλεμο Βορρά και Νότου, που είναι πηγή σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, δραστηριοποιούνται κυρίως στο βιομηχανικό και εμπορικό τομέα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι νέοι αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα επιστρέφουν στο Σουδάν για να εργαστούν στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η Ελληνική Κοινότητα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τις αρχές του Σουδάν και με το φιλήσυχο λαό της χώρας και τα μέλη της εξασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Μερικά απ' τα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας είναι η αποστολή δασκάλων στο Δημοτικό Σχολείο, ο εμπλουτισμός των σχολικών βιβλιοθηκών με σύγχρονα ελληνικά βιβλία κι η απόκτηση ενός σχολικού λεωφορείου, ώστε να μετακινούνται ασφαλείς οι μαθητές στο σχολείο του Χαρτούμ.
Χιονίζει!! / Συμμετοχή!
-
Χειμώνας χωρίς κρύο δεν γίνεται/
Και Χριστούγεννα χωρίς χιόνι είναι σαν κουραμπιές χωρίς άχνη.
Ήθελα από καιρό να φτιάξω ένα βιβλιαράκι με θέμα χριστουγ...
Πριν από 1 εβδομάδα
2 σχόλια:
με τέτοια αξιόλογη δράση και τέτοια οργάνωση που έχουν
εκει οι Έλληνες του εξωτερικού,λέω μήπως θα ήταν καλύτερα να μετακομίσουμε όλοι οι Έλληνες
εκτός Ελλάδος,μήπως και γίνουμε καλύτεροι με εμάς και την πατρίδα μας?
Απ' τα πιο εύστοχα σχόλια που μου έχουν γράψει! Πράγματι, έχω αρχίσει και το σκέπτομαι κι εγώ...
Δημοσίευση σχολίου