Ένα όραμα έγινε πραγματικότητα! Μετά από έναν δύσκολο αγώνα που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο» (EURONEM) που ανέλαβε την ανέγερση δημοτικού σχολείου σε μία απ' τις φτωχότερες και πιο δύσβατες χώρες της Αφρικής, τη Ζάμπια, έφερε πριν λίγους μήνες την αποστολή της εις πέρας! Το σχολείο, 750 τ.μ, με 7 αίθουσες διδασκαλίας και 2 αίθουσες καθηγητών σε μία περιοχή που δε διαθέτει σχολικά κτίρια στην πρωτεύουσα Λουζάκα, είναι έτοιμο!
Με την αποπεράτωσή του, η πρόεδρος του EURONEM Νάσια Μιχαλοπούλου δήλωσε τα εξής: «Είμαστε περήφανοι, γιατί μ' αυτό το σχολείο, αφήνουμε ένα πλούσιο έργο για την εκπαίδευση και τη μόρφωση αυτών των πάμφτωχων παιδιών, μια ελπίδα ζωής για το μέλλον, αλλά και γιατί θέτουμε τις βάσεις να γίνει η Ελλάδα κέντρο διακίνησης ιδεών και ανάπτυξης απ' την Ευρώπη προς τον Τρίτο Κόσμο».
Το EURONEM, γενικά, έχει να επιδείξει μία πολύ σημαντική δραστηριότητα επιλέγοντας κάθε φορά περιοχές που πραγματικά έχουν ανάγκη. Το σχολείο κτίστηκε με την οικονομική στήριξη της Hellenic Aid στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών για την Ανάπτυξη των υποανάπτυκτων περιοχών της Αφρικής, μια ανάπτυξη που θα αναχαιτίσει τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.
Η οικονομική στήριξη των αφρικανικών χωρών από την Ε.Ε. άρχισε εδώ και 45 χρόνια, αλλά ενισχύθηκε απ' το 2000 και μετά. Ειδικότερα για τη Ζάμπια, η αναπτυξιακή βοήθεια της Ε.Ε. άρχισε ήδη απ' την ανεξαρτησία της, το 1964. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της Ε.Ε., της οποίας μέρος είναι κι η χώρα μας, εντάσσεται το σχολείο που έκτισε η EURONEM.
Μιας και ο λόγος για τη Ζάμπια, να δούμε και το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει στο κράτος αυτό της Αφρικής. Σύμφωνα με τα τελευταία τεκμηριωμένα στοιχεία που υπάρχουν, το 1996 στη Ζάμπια ζούσαν περίπου 700 Έλληνες, εκ τών οποίων, οι μισοί κυπριακής καταγωγής. Δύο είναι οι οργανωμένες ελληνικές κοινότητες της χώρας. Η πρώτη είναι η Ελληνική Κοινότητα της Λουσάκα, στην πρωτεύουσα, η οποία αριθμεί περίπου 300 άτομα. Εδώ, έχει συσταθεί και Σύνδεσμος Ελλήνων Της Λουσάκα και Περιχώρων, που φέρει την επωνυμία «Hellenic Association Of Lusaka And Districts». Στη Λουσάκα βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Αλεξάνδρου. Λειτουργεί, επίσης, ημερήσιο απογευματινό ελληνόγλωσσο σχολείο (το «Hellenic School of Lusaka») με 30 περίπου μαθητές και με εκπαιδευτικό προσωπικό αποσπασμένο απ' την Ελλάδα. Η δεύτερη οργανωμένη κοινότητα βρίσκεται στην πόλη Κίτουϊ, με την επωνυμία Ελληνική Κοινότητα Κόπερμπελτ (Copperbelt Hellenic Community). Εδώ βρίσκεται κι ο ιερός ναός του Αποστόλου Ανδρέα. Στην πόλη Λουάντα, βρίσκεται ο ελληνορθόδοξος ιερός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Στις φωτογραφίες έχουμε τη σημαία της Ζάμπιας και εικόνες απ' το ελληνικό σχολείο της χώρας.
Χιονίζει!! / Συμμετοχή!
-
Χειμώνας χωρίς κρύο δεν γίνεται/
Και Χριστούγεννα χωρίς χιόνι είναι σαν κουραμπιές χωρίς άχνη.
Ήθελα από καιρό να φτιάξω ένα βιβλιαράκι με θέμα χριστουγ...
Πριν από 1 εβδομάδα
3 σχόλια:
Απίστευτο κι όμως αληθινό !!!
Ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα'φτανε η χάρη μας εκεί πέρα.
Συγχαρητήρια λοιπόν ,σ'αυτούς που δουλέψανε και δουλεύουν για αυτό το σχολείο ,συγχαρητήρια και σε σένα που μας ενημερώνεις για τόσο ουσιαστικά θέματα .
Καλό σαββατοκύριακο !
Αλίκη
Έτσι είναι Αλίκη. Έλληνες υπάρχουν παντού! Ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένεις!
Καλό Σαβ/κο και σ' εσένα!
Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια!
Φέτος το καλοκαίρι έχω σκοπό να επισκεφθώ τη Ζάμπια και φυσικά και το Ελληνικό Σχολείο.
Θα χαρώ πολύ να το δω από κοντά!
Παντελής Πανδής
Δημοσίευση σχολίου