Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Οι Μικροί Βούλγαροι Ζωγραφίζουν Την Ελλάδα

Η μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά, που διοργάνωσε η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Σόφια, απέδειξε ότι η Ελλάδα, ο πολιτισμός κι η ιστορία της εξακολουθούν να εμπνέουν γενικότερα αλλά και να τροφοδοτούν την παιδική φαντασία ειδικότερα. Πόσω μάλλον στη Βουλγαρία, μια χώρα όπου η σύγχρονη Ελλάδα είναι ιδιαίτερα παρούσα.

Πάνω από 130 παιδιά από 14 πόλεις της Βουλγαρίας πήραν μέρος στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα: «Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών» που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της άνοιξης στη γειτονική μας χώρα. Τ' αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε μια ειδική τελετή στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Σόφια, όπου και φιλοξενείται η έκθεση με τα έργα των μικρών διαγωνιζομένων.

Τα Βραβεία

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη μικρή Ιβελίνα Νικόλοβα, 6 ετών, από την πόλη της Σιλίστρας, καθώς το έργο της ξεχώρισε, παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές του διαγωνισμού: τα παιδιά, το περιβάλλον της Ελλάδας και την ειρηνική συμβίωση των δύο γειτονικών λαών. Το δεύτερο βραβείο πήρε η δεκατετράχρονη Ντεσισλάβα Κόεβα από τη Σόφια, της οποίας το έργο απεικονίζει τη Σαντορίνη και τη χαρακτηριστική της αρχιτεκτονική, ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στον επίσης δεκατετράχρονο Γκεόργκι Ράτσκοφ, από το Βέλικο Τύρνοβο, ο οποίος επέλεξε να παρουσιάσει σκηνές από την ελληνική μυθολογία και ιστορία...

Και μια και μιλάμε για τη γειτονική μας χώρα, να αναφερθούμε λίγο και στο ελληνικό στοιχείο που καταγράφεται σ' αυτή. Ο αριθμός των Ελλήνων (καταγωγή και ιθαγένεια) πλησιάζει τους 30.000 (εκ των οποίων αρκετοί είναι παλιοί πολιτικοί πρόσφυγες αλλά και φοιτητές). Στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο «Ελληνικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος Σόφιας», σύλλογοι Ελληνο βουλγαρικής Φιλίας, η «Ομοσπονδία Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας», και διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Νεοελληνιστών Βουλγαρίας «Κωστής Παλαμάς», η «Ομάδα Φίλων Στέφαν Γκέτσεφ», το βουλγαρικό τμήμα της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» κ.α.

1 σχόλια:

evelina είπε...

καλησπέρα Διαττων έχω πολλές μέρες να μπώ και τώρα διάβασα μαζεμένες τις αναρτήσεις σου ...συγχαρητήρια έμαθα αρκετά που δεν τα ήξερα...είναι υπέροχες συνέχισε έτσι