Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Οι Έλληνες Της Σκανδιναβίας

Σκανδιναβία, άλλο ένα μέρος της γης απ' όπου δε λείπουν οι Έλληνες! Βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Ευρώπης και την απαρτίζουν 4 χώρες, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία κι η Νορβηγία. Για τη Σουηδία και τη Νορβηγία θα αναφερθούμε με ξεχωριστές αναρτήσεις, 3/8 και 5/8 αντίστοιχα, άρα εδώ θα δούμε το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει στις χώρες της Φινλανδίας και της Δανίας.

Φινλανδία

Στη Φινλανδία δεν κατοικούν πολλοί Έλληνες αλλά, όσο αφορά το ελληνικό στοιχείο της χώρας αυτής, υπάρχουν αρκετά θετικά αξιοσημείωτα:

* Λειτουργούν πέντε πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών.

* Υφίστανται 30 και πλέον σύλλογοι Φινλανδοελληνικής Φιλίας, αποτελούμενοι σχεδόν εξ ολοκλήρου από Φινλανδούς φιλέλληνες, οι οποίοι προάγουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας στη μακρινή αυτή χώρα του βορρά, μέσω της διοργάνωσης μουσικοχορευτικών και λοιπών εκδηλώσεων.

* Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι ότι στη Φινλανδική βουλή έχει συσταθεί 12μελής ομάδα φιλίας Φινλανδίας-Ελλάδας.

Στη Φινλανδία διαβιεί μικρός αριθμός ελλήνων ομογενών (περίπου 400), η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται εγκατεστημένη στα νότια γεωγραφικά διαμερίσματα και τα περίχωρα του Helsinki.

Δανία

Η Ελληνική Πρεσβεία στην πρωτεύουσα (Copenhagen) παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την ελληνική παρουσία με εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις κ.α. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Συμπόσια για τον Σεφέρη και τον Καζαντζάκη που οργανώθηκαν στην Κοπεγχάγη το 2004. Πλην της Πρεσβείας, δραστηριοποιείται, επίσης, με ιδιαίτερη επιτυχία, ο πολιτιστικός Σύλλογος «Μελίνα» με πλούσια πολιτιστική και εκδοτική δράση.

Υπολογίζεται ότι στη Δανία διαβιούν λιγότεροι από 1.500 Έλληνες. Οι περισσότεροι είναι εγκατεστημένοι στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης, όπου έχει την έδρα της η «Κοινότητα Ελλήνων Δανίας» (Κ.Ε.Δ.). Θεωρείται απ' τις πιο δραστήριες στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια, και από τις πιο μαζικές, παρόλο που στη Δανία δεν μένουν και πολλοί Έλληνες. Πρωτοστατεί στη μαζικοποίηση του ελληνισμού και στην προώθηση της ελληνικής κουλτούρας. Εκτός των άλλων, διαθέτει αρκετά χορευτικά συγκροτήματα, που προωθούν και διαφημίζουν τους ελληνικούς χορούς και την ελληνική μουσική σε κάθε ευκαιρία, ενώ, στα πλαίσια της κοινότητας, λειτουργούν και 2 ομάδες ποδοσφαίρου.

Σε παράλληλη δραστηριότητα με την Κοινότητα, κινείται κι ο Σύλλογος Φιλελλήνων που αποτελείται από Δανούς φίλους της Ελλάδας.

Στο Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης λειτουργεί και έδρα Νεοελληνικών Σπουδών. Στην ίδια πόλη, υπάρχει σχολείο στο οποίο διδάσκεται η αρχαία ελληνική γλώσσα. Κάθε χρόνο διοργανώνεται στο σχολείο αυτό διαγωνισμός για τα αρχαία ελληνικά και το έπαθλο για το μαθητή που κερδίζει κάθε φορά (καθώς και για τον καθηγητή του) είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα με ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους...

5 σχόλια:

VASILIKI είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και αυτή η ανάρτησή σου, φίλε Διάττων.
Εντύπωση προκαλεί ο φιλελληνισμός των λαών αυτών, παρόλο που στη Β. Ευρώπη υπάρχουν λίγοι σχετικά Έλληνες μετανάστες.

Να είσαι καλά και να μας ενημερώνεις.
Τέτοιες αναρτήσεις μας εμψυχώνουν και μας κάνουν υπερήφανους για την καταγωγή μας.

Καλό μήνα σου εύχομαι.

Diatton είπε...

Ακριβώς όπως το επισήμανες αγαπητή Βασιλική. Παρατηρείται έντονος φιλλεληνισμός στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ είναι λίγοι οι Έλληνες μετανάστες εκεί (με εξαίρεση ίσως τη Σουηδία όπως θα δούμε αύριο).

Την καλημέρα μου φίλη μου...

I-DIADROMI είπε...

Ενα ειναισιγουρο
οσους ελληνες γνωρισα στο εξωτερικο αγαπουσαν περισσοτερο την ελλαδα απο εμας εδω και κανουν τα παντα να την διαφημιζουν και να την προωθουν

arrwstia7 είπε...

Συνυπογραφω με τον/τη 'Η Διαδρομη', μιας και το εχω ζησει απο κοντα για 20 χρονια.

Συγχαρητηρια για την τοσο ενημερωτικη αναρτηση σου.

Diatton είπε...

Ευχαριστώ και τους δυο τελευταίους φίλους που κατέθεσαν τη σκέψη τους.

Όσο για σένα Δημήτρη, κάποτε θα ήθελα να μου πεις σχετικά μ' αυτά τα 20 που έζησες στο εξωτερικό...