Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Άνδρος, Το Νησί Των Καπεταναίων

Η λιακάδα κι η ζέστη δεν έχουν περάσει ακόμα (αλίμονο, στην Ελλάδα ζούμε), οπότε υπάρχει καιρός για άλλη μια καλοκαιρινή πρόταση. Κι ο λόγος για την Άνδρο. Είναι το νησί όπου απουσιάζει ο συνωστισμός και περισσεύει ένα αίσθημα κοσμοπολιτισμού. Τα σημεία που μπορεί κανείς να δει κατά την επίσκεψή του εδώ, είναι:

Γαύριο. Είναι η πρώτη εικόνα του νησιού, το λιμάνι, στο βορειοδυτικό άκρο του.

Μπατσί. Ο γραφικός οικισμός που επέλεξαν οι Ανδριώτες για να επενδύσουν τουριστικά. Εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταλύματα αλλά και η κοσμική - νυχτερινή ζωή.

Χώρα. Αρχοντική η πρωτεύουσα, χτισμένη σε χερσόνησο, ανάμεσα στις παραλίες Νημποριό και Παραπόρτι, καταλήγει με ένα πέτρινο γεφύρι σα τόξο στο νησάκι με το μεσαιωνικό κάστρο. Τόπος καπεταναίων, συνδυάζει την παλιά πόλη, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις λευκές εκκλησιές, με τη νεότερη, όπου επιβλητικά αρχοντικά θυμίζουν τα χρόνια της ακμής της ναυτιλίας. Ο "Αφανής Ναύτης" στην ομώνυμη πλατεία και ο ανακατασκευασμένος πέτρινος φάρος "Τουρλίτης" στην έξοδο του λιμανιού τραβούν την προσοχή. Στη Χώρα αξίζει να επισκεφτείτε το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ζωής, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (τηλ.: 22820-22444, www.moca-andros.gr).

Λιβάδια. Κοντά στη Χώρα, μέσα στην κατάφυτη πεδιάδα που διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός που εκβάλλει στο Παραπόρτι.

Βραχνός. Χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού, με πανοραμική θέα στη Χώρα.

Μεσαριά. Το μεσαιωνικό κέντρο του νησιού που φιλοξενεί τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, βυζαντινή εκκλησία του 1158.

Μένητες. Καταπράσινο χωριό με άφθονα νερά, μεγάλα πλατάνια και περιβόλια.

Στενιές. Το χωριό των καπεταναίων με αρχοντικά πολύ καλής αισθητικής.

Αποίκια. Από εδώ θα επισκεφτείτε την περίφημη πηγή Σάριζα.

Συνετί. Εδώ θα έρθετε για να δείτε τα Διποτάματα, τη ρεματιά-φαράγγι κάτω απ' το χωριό, με το πλούσιο οικοσύστημα.

Μονή Παναχράντου. Βρίσκεται ψηλά στις βόρειες πλαγιές του βουνού Γερακώνες. Οχυρωμένο μοναστήρι με αξιόλογα κειμήλια και εντυπωσιακή θέα προς τη Χώρα.

Κάστρο της Φανερωμένης (ή Επάνω Κάστρο ή Κάστρο της Γριάς). Σε υψόμετρο 600 μ., βόρεια του γραφικού Όρμου Κορθίου. Αξίζει!

Παραλίες. Ένα θαυμάσιο νησί είναι η Άνδρος κι είναι φυσικό να έχει πολλές παραλίες. Οι κυριότερες απ' αυτές είναι: Λιόπεσι, Άγιος Πέτρος, Χρυσή Άμμος και Kυπρί. Ολες τους βρίσκονται κοντά στο Γαύριο και το Μπατσί και είναι πολυσύχναστες, αλλά πεντακάθαρες.
Της γριάς το πήδημα. Ξεχωριστό όνομα για μια ξεχωριστή παραλία, κάτω από το Κάστρο της Φανερωμένης (ή...της Γριάς). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μυτερός βράχος, αλλά κι ο σχετικός μύθος με τον οποίο συνδέεται!
Άχλα. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Άνδρου, κοντά στο χωριό Βουρκωτή. Αγαπημένη, με δύσκολη σχετικά πρόσβαση.
Συνετί
. Η παραλία του ομώνυμου χωριού με βαθιά καταγάλανα νερά και λευκά βότσαλα.
Πίσω Γιάλια. Όμορφη παραλία που θα προσεγγίσετε απ' τις Στενιές.

Συνοπτικά θα έλεγα πως η Άνδρος είναι άλλη μια θετική πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές. Απέχει μόλις δύο ώρες με το πλοίο της γραμμής από τη Ραφήνα, ενώ το αυτοκίνητο κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη μετακίνησή σας στο νησί...

3 σχόλια:

I-DIADROMI είπε...

ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ
ΟΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ...ΑΓΡΙΟ
ΕΔΩ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ

Diatton είπε...

Και βέβαια έχει, απλά δε μαζεύει πολύ κόσμο. Εκτός βέβαια απ' το Μπατσί, όπου εκεί γίνεται χαμός, θα έλεγα...

I-DIADROMI είπε...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΟΥ ΣΑΙΤ;
gardensofwords