Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ωραίες Στιγμές Από Ελλάδα Στο Τροντχάϊμ Της Νορβηγίας

Στα πλαίσια του εορτασμού των 25 χρόνων απ' την ίδρυση του Ελληνονορβηγικού Συλλόγου (που εδρεύει στην πόλη Τροντχάϊμ της κεντρικής Νορβηγίας), η Χορωδία Μυκόνου ταξίδεψε στη χώρα αυτή του μακρινού βορρά για το διάστημα από 13 μέχρι 18 Μαΐου.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου δόθηκε μια κοινή συναυλία των δυο Χορωδιών, στο εντευκτήριο του Καθεδρικού Ναού του Νίδαρου στο Τροντχάϊμ. Ο Νορβηγικός Τύπος είχε κάνει ειδικό αφιέρωμα στη συναυλία δυο μέρες πριν, κι όλοι στην πόλη ήξεραν για την ύπαρξη της Μυκονιάτικης Χορωδίας. Πάνω από 500 Νορβηγοί τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τα τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών, τραγουδισμένα από Έλληνες και Νορβηγούς.

Ήταν πραγματικά συγκινητικό ν' ακούει κανείς τους Νορβηγούς χορωδούς να τραγουδούν στίχους του Σεφέρη και του Ελύτη σε άπταιστα Ελληνικά. Τα τραγούδια των Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Πλέσσα, Τσιτσάνη, Λοϊζου, σε θαυμάσια χορωδιακή απόδοση κι απ' τις δυο χορωδίες, πλημμύρισαν τον όμορφο χώρο και απλώθηκαν σε όλη την πλατεία του Καθεδρικού Ναού, τραβώντας το ενδιαφέρον ακόμη και των περαστικών. Το κλείσιμο της συναυλίας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και συγκινητικό, με τις δυο Χορωδίες να τραγουδούν μαζί, πότε με τη διεύθυνση της Ελληνίδας Μαέστρου και πότε με της Νορβηγίδας.

Στο τέλος της συναυλίας, ο Δήμαρχος του Τροντχάϊμ (που ήταν κι αυτός παρών), καλωσόρισε τους Έλληνες, μίλώντας παράλληλα με κολακευτικά λόγια για τη Μύκονο και για το πνεύμα της μουσικής, σαν παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους λαούς. Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα από τοπικά εδέσματα, στον ίδιο χώρο και μια όμορφη παρουσίαση Νορβηγικών χορών, με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών μουσικών οργάνων. Η βραδιά συνεχίστηκε σε διπλανή μπυραρία, με όλα τα μέλη των Χορωδιών, να συμμετέχουν με πολύ κέφι, στο Ελληνικό γλέντι που στήθηκε εκεί, με ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό.

Το Σάββατο 16 Μαΐου, μ' ένα θαυμάσιο καλοκαιρινό καιρό, οι δυο Χορωδίες έδωσαν μια υπαίθρια συναυλία, στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης. Οι Νορβηγικές κι οι Ελληνικές σημαίες που ανέμιζαν στα χέρια των χορωδών ήταν ένα ιδιαίτερο θέαμα, που προκάλεσε τους περαστικούς να σταματήσουν ξαφνιασμένοι και να παρακολουθήσουν, με φανερή ευχαρίστηση, τα διαφορετικά - γι' αυτούς - ακούσματα της Ελληνικής μουσικής.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μια ξενάγηση στη Νορβηγική ύπαιθρο, συνοδευόμενη από εκδρομή στα πασίγνωστα φιόρδ του Τροντχάιμ, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους Μυκονιάτες επισκέπτες, που τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για την όμορφη Νορβηγία.

Την Κυριακή 17 Μαϊου, ήταν η Ημέρα του Συντάγματος, η μεγαλύτερη Εθνική Γιορτή της Νορβηγίας. Όλοι οι Νορβηγοί, κάθε τέτοια μέρα, φορούν τις παραδοσιακές στολές της περιοχής τους και παρελαύνουν κατά ομάδες, γύρω από την πόλη. Στην πολύχρωμη αυτή γιορτή, που κρατάει όλο το 24ωρο, συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, σχολεία, πανεπιστήμια, διάφορες σχολές, σύλλογοι και κάθε είδους κοινωνική ομάδα, κρατώντας η καθεμιά τη σημαία της. Η Χορωδία Μυκόνου συμμετείχε και σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή, παρελαύνοντας και τραγουδώντας μαζί με τον Ελληνονορβηγικό Σύλλογο. Χιλιάδες μάτια είδαν την Ελληνική σημαία δίπλα δίπλα με τη Νορβηγική, και χιλιάδες αυτιά άκουσαν Ελληνικά τραγούδια.

Ο πλούτος των συναισθημάτων ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του ταξιδιού. Οι κάτοικοι του Τροντχάϊμ, ένας λαός ήρεμος, αυτάρκης, υψηλού βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου - νέος στην πλειοψηφία του, αφού στην πόλη τους σπουδάζουν 30.000 φοιτητές - άφησαν στους Μυκονιάτες επισκέπτες τις καλύτερες εντυπώσεις, με τη φιλική τους συμπεριφορά και την απαράμιλλη φιλοξενία τους. Και η Χορωδία Μυκόνου, για μια ακόμη φορά έγινε "πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού".

Εντυπωσιακές στιγμές απ' αυτές που ο καθένας θα 'θελε να ζει. Στιγμές που μόνο η απανταχού της γης Ελληνική Ομογένεια ξέρει να προσφέρει! Και μιας κι έγινε λόγος γι' αυτήν, να δούμε λίγο και την ελληνική παρουσία που υπάρχει στη μακρινή Νορβηγία. Η ομογένεια εκεί, υπολογίζεται σε 400 άτομα περίπου. Οι περισσότεροι είναι εγκατεστημένοι στην πρωτεύουσα Όσλο με τάσεις μονιμότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού στοιχείου έχει συνάψει αρκετούς γάμους με Νορβηγούς υπηκόους. Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται υπάρχουν αρκετοί. Για τον Ελληνονορβηγικό Συλλόγο του Τροντχάιμ, μιλήσαμε προηγουμένως. Να σημειώσουμε για το τέλος, στις πόλεις Όσλο και Στάβανγκερ, τη λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων με τμήματα ελληνικής γλώσσας.

8 σχόλια:

I-DIADROMI είπε...

ΩΡΑΙΟ ΜΕΡΟΣ
ΤΟ ΕΙΔΑ ΣΤΟ GOOGLE EARTH
ΘΑΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΡΟΣΙΑ...ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΩΡΑ

Diatton είπε...

Ακριβώς! Η Νορβηγία παραμένει μια δροσερή χώρα, ακόμα και το καλοκαίρι...

VASILIKI είπε...

Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα και συγκινήθηκα με την παρουσίασή σου αυτή, φίλε Διάττων.

Μια χούφτα Έλληνες μόνο ζουν εκεί, σε σύγκριση με άλλες χώρες και καταφέρνουν τέτοιες δραστηριότητες! Λειτουργούν μέχρι και τμήματα ελληνικής γλώσσας! Μπράβο τους!

Πολύ όμορφα περιέγραψες όλες τις κοινές εκδηλώσεις Ελλήνων και Νορβηγών και μας ταξίδεψες σαν να είμασταν εκεί...

Να είσαι καλά,
καλό βράδυ
και καλή συνέχεια...

Olga είπε...

Greece seems to be an antithesis of Norway, but probably this is the reason why people are finding the common language so easily - there is always a strange attraction between antipodes.

Diatton είπε...

Αγαπητή Βασιλική, εγώ απ' τον καιρό που ξεκίνησα το αφιέρωμα για τον Ελληνισμό του εξωτερικού, μόνο εντυπωσιασμένος είμαι...

Diatton είπε...

Dear Olga, you are a regular reader of my blog and i am so glad. Many thanks for that...

evelina είπε...

Καλησπέρα φίλε μου...έλειψα κάποιες μέρες και ειλικρινά μου έλειψαν οι αναρτήσεις σου...εντυπωσιάστηκα με τις αναρτήσεις αυτές που βλέπω τώρα, και νοιώθω πραγματικά περήφανη όταν βλέπω την Ελληνική σημαία να κυματίζει εκτός Ελλάδας ,και μπράβο σε όλους αυτούς τους Έλληνες που τιμούν την πατρίδα μας και την προβάλουν με αυτό τον τρόπο...Δεν μπορώ όμως να μην αναρωτηθώ αν σε μια εθνική γιορτή μας θα δεχώμασταν εμείς σαν Ελληνες να κυματίζει η σημαία ενός άλλου κράτους!!!

Diatton είπε...

Για άλλη μια φορά σωστή αγαπητή Εβελίνα. Κι εγώ αμφιβάλλω αν θα δεχόμασταν να κυματίζουν σημαίες άλλου κράτους εδώ...