Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Οι Έλληνες Της Σουηδίας

Λιγοστοί Έλληνες, κυρίως φοιτητές, επιστήμονες κι επιχειρηματίες, υπήρχαν από παλιά στη Σουηδία. Ο αριθμός των Ελλήνων που κατοικούσαν στη μακρινή αυτή χώρα κατά τη δεκαετία του ΄50, ανέρχονταν σε 300-400 άτομα. Ο κύριος όγκος μεταναστών απ' τη χώρα μας λοιπόν, καταφθάνει εκεί στη δεκαετία του '60 (μια πρώτη μεγάλη ομάδα μεταναστών πήγε εκεί για να εργαστεί στην αυτοκινητοβιομηχανία SCANIA). Απ' το 1968, αρχίζει μεγαλύτερη εισροή μεταναστών απ' την Ελλάδα στη Σουηδία, σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη και μεγαλύτερη, ήταν για αναζήτηση εργασίας, σε μία εποχή που η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας επιδεινώνονταν συνεχώς. Η δεύτερη ήταν φοιτητές που πήγαιναν εκεί για σπουδές κυρίως στα πανεπιστήμια της Στοκχόλμης, της Ουψάλα και του Γκέτεμποργκ. Κι η τρίτη κατηγορία, ήταν οι πολιτικοί πρόσφυγες, καθώς η Σουηδία είχε μεταβληθεί σε προπύργιο του αντιδικτατορικού αγώνα, λόγω και της βοήθειας που απλόχερα πρόσφερε η Σουηδική κυβέρνηση.

Σήμερα, ζουν στη Σουηδία περίπου 25.000 Έλληνες (20.000 τους θέλουν κάποιες μετριοπαθείς εκτιμήσεις) και πάνω από 6.000 άτομα έχουν αποκτήσει τη Σουηδική υπηκοότητα. Στην πλειοψηφία τους διαμένουν στην περιοχή της Στοκχόλμης. Έλληνες, υπάρχουν επίσης σε όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της Σουηδίας, Γκέτεμποργκ, Μάλμε, Ουψάλα, ακόμη και στο νοτιότερο Τρέλεμποργκ.

Είναι απόλυτα ενταγμένοι κι αποδεκτοί στη σουηδική κοινωνία και δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε πολλούς τομείς: επιστήμες, τέχνες, λογοτεχνία, πολιτισμός, ΜΜΕ, εκπαίδευση, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, αθλητισμός (υπάρχουν 2 ομάδες που αγωνίζονται μ' ελληνικά ονόματα στις ποδοσφαιρικές κατηγορίες της Σουηδίας, ο Panellinios IF Skarholmen κι η Ακrοpolis IF). Τέλος, υπάρχουν Έλληνες που έχουν ανάμειξη ακόμα και στην πολιτική της χώρας αυτής του βορρά, δύο εκ των οποίων φέρουν και τη βουλευτική ιδιότητα (ο Νίκος Παπαδόπουλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κι ο Τάσος Σταφυλίδης του Αριστερού Κόμματος).

Συνοψίζοντας, οι Έλληνες της Σουηδίας, κατά γενική ομολογία, είναι αποδεκτοί και σεβαστοί στους Σουηδούς για την εργατικότητά τους, τη φιλομάθειά τους και την αποτελεσματικότητά τους. Μπορεί να παρουσιάζουν, όντως, μεγάλη προσαρμοστικότητα στη Σουηδική πραγματικότητα, διατηρούν όμως παράλληλα τη νοσταλγία και την αγάπη για την πατρίδα Ελλάδα. Η αξιόλογη θέση που έχουν κατακτήσει στη Σουηδική κοινωνία συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των, έτσι κι αλλιώς, πολύ καλών ελληνοσουηδικών σχέσεων. Κι ίσως, αυτός είναι ένας λόγος που οι Σουηδοί, στην πλειοψηφία τους, επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

5 σχόλια:

AlexMil είπε...

Ενδιαφέρον άρθρο. Μου έκανε εντύπωση ο αριθμός των Ελλήνων, αρκετά μεγάλος και κυρίως το ότι έχουν ενταχθεί σε όλα τα πεδία της Σουηδικής κοινωνίας. Βέβαια εδώ υπάρχει ο "κίνδυνος" της αφομοίωσης τους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Τα ξαναλέμε

Diatton είπε...

Και βέβαια υπάρχει ο "κίνδυνος" της αφομοίωσής τους φίλε Alex. Μιλάμε για Έλληνες και τρίτης γενιάς ακόμα, όπου ίσως σ' αυτούς η μητέρα πατρίδα να μη λέει και πολλά πράγματα πλέον...

Πολύ σωστή η επισήμανσή σου, πράγματι...

Alice Iocco είπε...

Poly endiaferousa ki ayth h anarthsh gia toys Ellhnes ths Souhdias.
Bravo file Diattonta
Thn kalhnyxta moy ...

Diatton είπε...

Ευπρόσδεκτη όπως πάντα η φίλη Αλίκη...

VASILIKI είπε...

Σήμερα βρήκα ευκαιρία να διαβάσω την ανάρτησή σου για τους Έλληνες της Σουηδίας.
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα, όπως και o φίλος AlexMil, για τον μεγάλο αριθμό των Ελλήνων και την κοινωνική τους ένταξη, σε όλους τους τομείς, στη χώρα αυτή.
Νοσταλγία σίγουρα υπάρχει για την Ελλάδα, αλλά τα παιδιά που γεννήθηκαν εκεί θα αφομοιωθούν σίγουρα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους Έλληνες της Αμερικής που έχω ιδία εμπειρία.
Αλλά, ας μη λυπόμαστε γι' αυτό, αφού οι Έλληνες του εξωτερικού είναι περισσότεροι από αυτούς του εσωτερικού. Αν επέστρεφαν όλοι θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα!!!
Τουλάχιστον, να ευχόμαστε, να μην αφομοιωθούν τόσο, ώστε να ξεχάσουν την καταγωγή τους.

Καλή συνέχεια φίλε Διάττων.