Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Υπό Τον Φόβο Ενός Τυχαίου Επεισοδίου

Υπό την απειλή ενός "τυχαίου" επεισοδίου στο Αιγαίο συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή , το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Σε μια χρονική στιγμή όπου η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως και όχι σε θεωρητική βάση την ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά νησιών και βραχονησίδων, το ΚΥΣΕΑ εξέτασε, μεταξύ άλλων, την τουρκική προκλητικότητα. Το δόγμα με το οποίο θα κινηθεί η ελληνική πλευρά το επόμενο διάστημα είναι: ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και στρατηγική μη έντασης.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία, παρά τις δημόσιες καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, και ο φόβος ενός "τυχαίου" επεισοδίου, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως εκτιμάται, να σταματήσουν οι αερομαχίες, λόγω και της συνέχισης των τουρκικών ασκήσεων. Και όπως έλεγαν και κυβερνητικά στελέχη, η ισορροπία είναι εύθραυστη και όλα "κρέμονται σε μια κλωστή" όσο επιμένει η Τουρκία στην αλλαγή του status quo στο Αιγαίο.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στην οποία δεν συζητήθηκαν επί της ουσίας εξοπλιστικά θέματα, εκτιμήθηκε ότι υπάρχει στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκφράστηκε ανησυχία για την ένταση που παρατηρείται και αποφασίστηκε να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι στις δημόσιες τοποθετήσεις. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, όπως ειπώθηκε, να ακολουθήσει την Τουρκία στο "παιχνίδι της έντασης", ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση για επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

"Οι πολιτικές της κυβέρνησης εξαντλήθηκαν σε επίπεδο επικοινωνίας" τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ιδιαίτερα επικριτική ήταν η ΓΓτης ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ.Παπούλια χαρακτήρισε την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις "πιο επικίνδυνη από κάθε άλλη φορά" και σημείωσε ότι "άλλο πράγμα είναι η ψυχραιμία και άλλο η ανοχή".

Από Την Εφημερίδα "Το Βήμα"