Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Νανορομπότ Σε Ρόλο Θεραπευτή

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αυστραλοί ερευνητές παρουσίασαν έναν μικροσκοπικό κινητήρα ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή νανορομπότ, τα οποία αφού θα εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό θα λειτουργούν σαν... γιατροί. Τα νανορομπότ θα μπορούν να κάνουν πλήθος ενεργειών, από τη χορήγηση φαρμάκων εκεί ακριβώς που υπάρχει πρόβλημα ως και το να βοηθούν χειρουργούς σε δύσκολες επεμβάσεις.

Τον μικροσκοπικό κινητήρα κατασκεύασαν ερευνητές του Εργαστηρίου Νανοφυσικής του Πανεπιστημίου Μonash. Εχει πλάτος μικρότερο από ένα τέταρτο του χιλιοστού ή αλλιώς ίσο με δύο ανθρώπινες τρίχες. Εδώ και χρόνια η ιατρική κοινότητα ονειρεύεται τη δημιουργία μικροσκοπικών συσκευών που θα εισέρχονται και θα κινούνται με ευκολία στον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα θα είναι και αρκετά «έξυπνες» ώστε να εκτελούν δύσκολες αποστολές. Αν και η εξέλιξη στη νανοτεχνολογία είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια, το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη τέτοιων συσκευών για ιατρική χρήση ήταν η ισχύς τους και ο μηχανισμός της κίνησης. Η απόδοση κι η αποτελεσματικότητα των συμβατικών ηλεκτροκινητήρων μειώνονται όσο μικραίνει το μέγεθός τους και στα μικροσκοπικά μεγέθη που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός νανορομπότ είναι πρακτικά άχρηστοι.

«Αν δείτε τον χώρο των ηλεκτρονικών συστημάτων, θα προσέξετε ότι τα συστήματα και οι συσκευές κάθε χρόνο μικραίνουν σε μέγεθος όλο και περισσότερο. Στον τομέα των κινητήρων όμως από τη δεκαετία του 1950 υπάρχει πολύ μικρή εξέλιξη όσον αφορά το μέγεθός τους» δήλωσε μιλώντας στο ΒΒC ο Τζέιμς Φρεντ, επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία του νανοκινητήρα μια νέα γενιά υλικών, τα λεγόμενα «πιεζοηλεκτρικά». Πρόκειται για υλικά όπως οι κρύσταλλοι ή τα κεραμικά, τα οποία παράγουν ένα σημαντικό ποσό ηλεκτρικής τάσης όταν ασκηθεί ένα είδος μηχανικής πίεσης, όπως μια ώθηση.

Τα πιεζοηλεκτρικά υλικά έχουν πλήθος εφαρμογών, ανάμεσα στις οποίες η κατασκευή συσκευών που θα παράγουν μόνες τους την απαιτούμενη ενέργεια και δεν θα χρειάζονται φόρτιση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατασκευή του μικροσκοπικού κινητήρα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νανορομπότ που θα μεταφέρουν μαζί τους αισθητήρες και μικροκάμερες μεταδίδοντας στοιχεία και εικόνες από το εσωτερικό ενός ασθενούς στους γιατρούς. Ευελπιστούν μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα κατασκευαστούν νανορομπότ που θα μπορούν τα ίδια να κάνουν διάφορες ενέργειες, όπως για παράδειγμα να διαλύουν θρόμβους ή να επιδιορθώνουν φραγμένες αρτηρίες και κατεστραμμένους ιστούς.

Από Την Εφημερίδα "Το Βήμα"