Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Φυλακίστηκε Συγγραφέας Γιατί Έθιξε Τη Μοναρχία

Ο 41χρονος Χάρης Νικολαΐδης εργαζόταν ως καθηγητής Αγγλικών σε πανεπιστήμιο της πόλης Τσιάνγκ Μάι στη Βόρεια Ταϊλάνδη, αρθρογραφώντας παράλληλα σε τοπικές εφημερίδες, ενώ έχει επίσης συνεργαστεί με την εφημερίδα της αυστραλιανής ομογένειας "Νέος Κόσμος". Ο κυπριακής καταγωγής δημοσιογράφος και συγγραφέας, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση από ποινικό δικαστήριο στην Μπανγκόγκ γιατί προσέβαλε σε νουβέλα του τον θεσμό της μοναρχίας.

Το βιβλίο το οποίο αποτέλεσε και την αιτία για την καταδίκη του είναι η νουβέλα με τίτλο "Verisimilitude" (Αληθοφάνεια). Το δικαστήριο, έκρινε ότι ο κ. Νικολαΐδης με το βιβλίο του, "προσβάλλει τον βασιλιά, τον διάδοχο,την Ταϊλάνδη και τον θεσμό της μοναρχίας". Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε αρχικά σε εξαετή φυλάκιση, ποινή η οποία μειώθηκε σε τρία χρόνια μετά την "ομολογία της ενοχής του". Το επίμαχο σημείο που οδήγησε στην καταδίκη του κ. Νικολαΐδη είναι μόλις μία παράγραφος που δεν ξεπερνά τις 103 λέξεις, με θέμα τα υποτιθέμενα σεξουαλικά παραπτώματα της βασιλικής οικογενείας, και ειδικά του μυθιστορηματικού διαδόχου.

Η παράγραφος θεωρήθηκε προσβλητική για τον 81χρονο βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ, σε μια χώρα στην οποία ο νόμος περί προσβολής της μοναρχίας επισύρει κάθειρξη από 3 ως 15 χρόνια. Η κυβέρνηση, άλλωστε, λογοκρίνει, με τη δικαιολογία της προσβολής της μοναρχίας, 2.300 διαδικτυακούς τόπους!

Στη φωτογραφία, εικονίζεται ο "κατηγορούμενος" με αλυσίδες και τη γνωστή στολή της φυλακής, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας...

2 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

Ναι
Ειναι ενα κακο ονειρο
Το κακο ονειρο που λεγεται "κόσμος"


Καλησπέρα και καλη σου βδομαδα

ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ είπε...

"ομολόγησε την ενοχή σου" να ονειρεύεσαι ένα διαφορετικό κόσμο και όλα θα "διορθωθούν"

Γιατί μου θυμίζει Brazil και 1984;

Καλό βράδυ