Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Portugal: Cristina Branco - Agua E Mel

Πόνος, μελαγχολία και ανεκπλήρωτο είναι ότι αναμένει κανείς ν' ακούσει, όταν πρόκειται για Fado, την παραδοσιακή μουσική της Πορτογαλίας. Πράγματα, ωστόσο, που είναι δύσκολο να εκφραστούν με το σωστό τρόπο. Αυτό όμως δεν ισχύει για την Cristina Branco.

Γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε μακριά απ' τη Λισαβώνα όπου παιζόταν αυτή η μουσική. Κατά συνέπεια, τίποτα δεν προδίκαζε τη μελλοντική ενασχόλησή της. Από ένα δίσκο όμως που της χάρισε ο παπούς της στα 18α γενέθλιά της, ένιωσε όλη τη συγκίνηση του Fado. Ο δίσκος ήταν της Amalia Rodrigues, της πρώτης - ιστορικά - κυρίας του Fado. Κι αυτό για την Cristina Branco ήταν η αρχή. Ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά, ενώ παράλληλα σπούδαζε κοινωνικές επιστήμες καθώς ήθελε να γίνει δημοσιογράφος. Τελικά όμως την κέρδισε η μουσική.

Σήμερα πλέον μιλάμε για μια καταξιωμένη τραγουδίστρια, παγκοσμίως. Έχει, μάλιστα, κάνει και μια καινοτομία. Χωρίς να 'ρθεί σε ρήξη με το παρελθόν, κράτησε όλα τα θετικά στοιχεία, και με την πλούσια και χαρισματική φωνή της, έδωσε μια νέα πνοή στην παράδοση...

Στο video που ακολουθεί, ακούμε την πασίγνωστη καλλιτέχνιδα στο τραγούδι που έχει τίτλο "Agua E Mel"...

2 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Υπέροχη! Όπως υπέροχα είναι τα τραγούδια της μοίρας που τραγουδά.
“Η λέξη fado”, λέει η Κριστίνα, “προέρχεται από τη λατινική λέξη "fatum" που σημαίνει πεπρωμένο”.
Όμως όπως σωστά γράφεις, η ίδια πάει λίγο παραπέρα. Στο "nuevo fado", αφού κατά αυτήν: “Ένας καλλιτέχνης πρέπει να εκφράζει την εποχή του, γιατί αλλιώς θα καταντήσει να ζει στη σκιά του παρελθόντος”.
Και δεν διαφωνώ, αρκεί να το κάνει με τον δέοντα σεβασμό...

Καλησπέρα

Σταλαγματιά είπε...

Την ακούω πρώτη φορά,
Η μελωδία είναι εκπληκτική και η φωνή της πραγματικά σε μαγεύει