Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Πετάει Με... Αυτοκίνητο

Από το Λονδίνο στο Τιμπουκτού με... ιπτάμενο αυτοκίνητο.

Ο βρετανός λάτρης της περιπέτειας Νιλ Λότον αρχίζει σήμερα, οδικώς και από αέρος, το ταξίδι με τη βοήθεια ενός αλεξίπτωτου και μιας μηχανής με έλικα που μετατρέπει σε ιπτάμενο το "μπάγκι" του (ή "Skycar" όπως ονομάζεται), ένα ανοιχτό όχημα για κίνηση στην άμμο. Θα πετάξει πάνω απ' τα Πυρηναία και τα στενά του Γιβραλτάρ προς την Αφρική, με τελικό προορισμό το Τιμπουκτού.

Με τη βοήθεια ενός αλεξίπτωτου, αλλά και ενός τεράστιου έλικα ο κ. Λόντον φιλοδοξεί να πετάξει επάνω από τα Πυρηναία κοντά στην Ανδόρα και να υψωθεί ξανά στους αιθέρες διασχίζοντας τα Στενά του Γιβραλτάρ. Τελικός προορισμός του είναι το μυθικό Τιμπουκτού, στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής. Στις 42 ημέρες που θα διαρκέσει η αποστολή ο τολμηρός Βρετανός θα διασχίσει συνολικά 6.400 χιλιόμετρα περνώντας από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μαρόκο και τη Σαχάρα. Σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του μέσω Σενεγάλης.

Το "Skycar" χρειάζεται μόλις τρία λεπτά για να μετατραπεί από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να ξετυλίξει ένα ειδικό φτερό από νάιλον από το πορτ μπαγκάζ και ακολούθως το αλεξίπτωτο στο κάτω πίσω μέρος. Η ισχυρή ώθηση του έλικα κινεί το μπάγκι προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να απογειώνεται κινούμενο με 70 χιλιόμετρα την ώρα από κάθε διάδρομο μήκους άνω των 200 μέτρων.

"Εγκέφαλος" πίσω από το διθέσιο "Skycar" είναι ο μόλις 29 ετών Γκίλο Γκαρντόζο, ο οποίος θα βοηθήσει ως δεύτερος πιλότος τον κ. Λόντον στο αφρικανικό σκέλος του ταξιδιού. Τον τολμηρό οδηγό πιλότο θα συνοδεύει για λόγους ασφαλείας ένα κομβόι αυτοκινήτων.

Από Την Εφημερίδα "Το Βήμα"

1 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

Με το βαρος αυτο (δεν γνωριζω βεβαια ποσο αλλα θα το χει το βαρος του) δεν νομιζω πως θα το επιχειρουσα ...