Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

24 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Φυματίωσης

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί απ' τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την αρρώστια, του βακίλου της Φυματίωσης, απ' τον γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ στις 24 Μαρτίου του 1882.

Την εποχή του Κοχ, η αρρώστια, που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, κυριολεκτικά θέριζε τους ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αμερική, προκαλώντας ένα θάνατο ανά επτά ανθρώπους. Η ανακάλυψη του γερμανού γιατρού άνοιξε δρόμους στη διάγνωση, τη θεραπεία και την εν δυνάμει εξαφάνισή της.

Η σημερινή ημέρα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι παρά τα μέσα που διαθέτει η ιατρική επιστήμη, η φυματίωση μετά το 1985 παρουσιάζεται και πάλι απειλητική, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του μικροβίου, αλλά και της εξάπλωσης του ιού του Aids. Περιοχές με σοβαρό πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Νότιος Αφρική κι πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

Υπολογίζεται ότι ετησίως εμφανίζονται 20 εκατομμύρια ασθενείς από φυματίωση, απ' τους οποίους 9 εκατομμύρια είναι νέα περιστατικά και 3 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 500.000 παιδιά, γεγονός που κατατάσσει τη φυματίωση ως την πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, φονικότερη κι απ' το Aids...

4 σχόλια:

Dimos El Grec είπε...

-Bravo gia tin anartisi file Diatton!
Einai ena megalo provlima akoma kai stis meres mas, pagosmiws, afou pleon me tosa taksidia kai tosi metanastefsi, i fymatiwsi einai yparkti pantou!

Diatton είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για την τοποθέτησή σου γιατρέ... :))

evelina είπε...

Ειλικρινά δεν το ήξερα αυτό.Με έπιασες αδιάβαστη ...νάσαι καλά φίλε μου

Diatton είπε...

Προσπαθώντας να τη δουλέψω "επαγγελματικά" αυτήν την ιστοσελίδα, έχω εξασφαλίσει "αποκλειστικές" πηγές αγαπητή Εβελίνα... :))