Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Υποφέρουν (Και) Τα Ζώα!

Δύο αξιοσημείωτες ειδήσεις που αφορούν το ζωικό βασίλειο, το περιβάλλον αλλά κι εμάς τους «ανθρώπους».

1. Ο Ελληνοαμερικανός φωτογράφος του National Geographic, Louie Psihoyos, κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, «The Cove», στην 82η απονομή των Όσκαρ που έγιναν στο Λος Άντζελες, το οποίο αναφέρεται στη σφαγή χιλιάδων δελφινιών στην ιαπωνική πόλη Taiji.

Το ντοκιμαντέρ με την ονομασία «The Cove», σκηνοθετήθηκε απ' τον Louie Psihoyos και καταγράφει τις ενέργειες μιας ομάδας ακτιβιστών, που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα απομονωμένο κόλπο που βρίσκεται στην πόλη Taiji, όπου διεξάγεται το ετήσιο κυνήγι των δελφινιών.

Το ντοκιμαντέρ δεν έχει προβληθεί ακόμα στην Ιαπωνία, αλλά ανακοινώθηκε απ' τον Ιαπωνικό διανομέα, ότι θα προβληθεί σε μια τροποποιημένη έκδοση, μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην τροποποιημένη έκδοση, με ειδική επεξεργασία θα καλυφθούν τα πρόσωπα των ψαράδων, έτσι ώστε να μην διακρίνονται.

Ο δήμαρχος της πόλης Taiji, Kazutaka Sangen, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απονομή του βραβείου Όσκαρ στο εν λόγω ντοκιμαντέρ. «Πιστεύω ότι είναι θλιβερό, η ταινία να παρουσιάζει ως γεγονός, στοιχεία τα οποία δεν στηρίζονται από επιστημονικές αποδείξεις» δήλωσε ο δήμαρχος. Επίσης, πρόσθεσε ότι «το κυνήγι των δελφινιών είναι νόμιμο στην Ιαπωνία κι απαίτησε να σεβαστούν τις παραδόσεις της χώρας». Έντονες διαμαρτυρίες εξέφρασαν και ψαράδες της πόλης.

Ο ίδιος ο Louie Psihoyos δήλωσε ότι όταν το ντοκιμαντέρ προβληθεί στην Ιαπωνία, ελπίζει να ευαισθητοποιήσει πολύ κόσμο καθώς το φιλμ έχει καταγράψει φρικιαστικές σκηνές απ' τη σφαγή των δελφινιών και των φαλαινών, μια σφαγή που γίνεται για να εμπορευτούν το κρέας τους. Όσα απ' τα θηλαστικά αυτά δεν τα σκοτώνουν, τα αιχμαλωτίζουν για να τα πουλήσουν αργότερα σε ενυδρεία.

Ο σκηνοθέτης, εκτός από το μήνυμα που θέλει να περάσει στη κοινή γνώμη για την άδικη σφαγή των εν λόγω θηλαστικών, θέλει να τονίσει και τη ρύπανση που προκαλείται στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού στο κρέας των δελφινιών υπάρχει υψηλή ποσότητα υδράργυρου...

2. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Ρόδου επέβαλε ποινή φυλάκισης 9 μηνών και πρόστιμο 2.500 ευρώ στον κτηνοτρόφο που ομολόγησε στους άνδρες της Θηροφυλακής ότι σκότωσε διά απαγχονισμού για «παραδειγματισμό» δυο κουτάβια, ηλικίας περίπου 4 μηνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», τα κουτάβια βρέθηκαν κρεμασμένα σε δέντρο δίπλα στη μάντρα του κτηνοτρόφου, στην αγροτική περιοχή «Ψαλίδι», ανάμεσα στις περιοχές των Καλυθιών και Αφάντου.

Οι Θηροφύλακες ενημερώθηκαν από κάποιους κυνηγούς που έτυχε και βρέθηκαν στο εν λόγω σημείο κι αντίκρισαν το φρικιαστικό θέαμα. Αφού εντόπισαν το βοσκό, υποδυόμενοι τους κυνηγούς που είχαν χάσει τα σκυλιά τους, τον ρώτησαν ποιος είχε κρεμάσει τα κουτάβια. Ο κτηνοτρόφος απάντησε καταφατικά και τους είπε ότι το έκανε επειδή ενόχλησαν τα πρόβατα του...

ΣΧΟΛΙΟ: Κι ύστερα μετά απ' όλ' αυτά, άντε να ξεχωρίσεις ποιοι είναι οι άνθρωποι και ποια τα ζώα! Όσο για την παρούσα ιστοσελίδα δεν είναι η πρώτη φορά, έχει ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με την κακοποίηση των ζώων (π.χ. εδώ)...

4 σχόλια:

evelina είπε...

Θλίβομαι πάντα όταν ακούω για την κακοποίηση των ζώων…Προσωπικά για μένα ζώο σημαίνει πιο άνθρωπος από τον άνθρωπο

Diatton είπε...

Δυστυχώς όμως Εβελίνα, υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι ταπεινώνονται τόσο πολύ που ούτε και ζώα δε μπορείς να τους πεις!

Olga είπε...

Although I can't read the translation the picture of these two puppies is incredibly sweet. I can tell you this much - the puppies and any other animals are so much better and worth fighting for than humans.. It is sad but true..

Diatton είπε...

Dear Olga, the puppies you saw is the second part of the post. The text says that a primitive and brutal man in a Greek island hung and killed 2 puppies. Finally, that man was arrested, and was set to pay penalty of 2.500 Euros, and to shut in prison for 9 months...