Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ο Ψαραντώνης Κι Η Νίκη Ξυλούρη Στην Αθήνα, στις 5 & 6 Μαρτίου!

Ο Ψαραντώνης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Είναι ένας απ' τους πιο γνωστούς κρητικούς λυράρηδες. Γεννήθηκε (ως Αντώνης Ξυλούρης) το 1942 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, κι είναι αδελφός του αδικοχαμένου Νίκου Ξυλούρη.

Με ξεχωριστή θέρμη σε κάθε του εμφάνιση, μεταφέρει με τη λύρα του και την αρχέγονη φωνή του ολόκληρο τον πολιτισμό της Κρήτης. Αυτό θα κάνει και στην αθηναϊκή μουσική σκηνή "Μύγα", όπου θα εμφανιστεί για δυο βραδιές (οι οποίες αναμένονται μαγευτικές), αύριο Παρασκευή 5 Μαρτίου και μεθαύριο Σάββατο 6 Μαρτίου.

Κοντά στα 70 πλέον ο Ψαραντώνης, αλλά παρόλ' αυτά, έχει τη δυνατότητα να παραμένει νέος, κι αυτός είναι άλλος ένας λόγος (πέρα απ' την εγνωσμένη αξία του) που διατηρεί το δικό του αφοσιωμένο κοινό. Το μεγάλο μουσικό θα συνοδεύσει η Νίκη Ξυλούρη, ερμηνεύοντας με τον προσωπικό εκφραστικό της τρόπο, τραγούδια απ' την πλούσια (κρητική) παράδοση.

Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που έχει παρουσιαστεί στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ (όπως στα πιο πρόσφατα, της Αγγλίας το 2008 και της Αυστραλίας το 2009) κι έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης μουσική και τραγούδια απ' τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές των καλλιτεχνών.

Συντελεστές: Ψαραντώνης - τραγούδι, λύρες, μαντολίνο, τζουράς. Νίκη Ξυλούρη - τραγούδι, μπεντίρ, στάμνα. Λάμπης Ξυλούρης - λαούτο, ούτι. Νεκτάριος Κοντογιάννης - λαούτο.

Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Μαρτίου, Μουσική Σκηνή Μύγα (Αισώπου & Μίκωνος 13, Αθήνα), Είσοδος 18 €, Έναρξη 22:30.

Εμείς, σαν πρόγευση απ' την επερχόμενη συναυλία, ακούμε τον Ψαραντώνη σ' ένα χαρακτηριστικό τραγούδι, που έχει τίτλο "Εκειά Που Θέλω"...

7 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΞΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ.
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ:)))

evelina είπε...

Διάττων θα την χαιρόμουν περισσότερο αυτή την ανάρτηση αν διάβαζα οτι θα εμανιζόταν σε καμμιά μουσική σκηνή της Καβάλας.Είναι όντως υπέροχος

Olga είπε...

Good evening, Diatton.. beautiful music this winter evening. keep warm ;)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;ΟΛΑ ΚΑΛΑ;ΣΕ ΕΙΧΑ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΕΣ.

Alice Iocco είπε...

Συμφωνώ,...πρέπει όσο μπορούμε να συνεχίζουμε φίλε μου...,όσο μπορούμε....

Diatton είπε...

* Φίλε Σκρουτζάκο, να 'σαι σίγουρος πως δεν σε έχω ξεχάσει. Αλίμονο, πως θα μπορούσε να γίνει αυτό! Απλώς, πρέπει για κάποια χρονικά διαστήματα να απέχω απ' την ιστοσελίδα μου, αυτό είναι όλο... Σου εύχομαι να έχεις μια ευχάριστη Κυριακή...

* Αγαπητή Εβελίνα δικαιολογημένα τα παράπονά σου, όπως και όλων των άλλων ατόμων που ζουν στην επαρχία. Σίγουρα έχει κι η επαρχία τα καλά της. Σε άλλους τομείς, βέβαια...

* Αγαπητή Αλίκη... Εσύ πάντα ξέρεις περισσότερα. Κι ίσως μπορείς και διαισθάνεσαι κιόλας...

Diatton είπε...

Dear olga... It's Greek traditional music which comes from the biggest island in Greece! I am so glad that you liked the post!