Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Τιμές Σε Μαρινέλλα, Μελίνα Μερκούρη, Μιχάλη Κακογιάννη Και Sophia Loren

Ευχάριστα νέα έρχονται απ' το χώρο των Τεχνών και του Πολιτισμού. Αποδίδονται τιμές σε πρόσωπα που το αξίζουν ως αναγνώριση της προσφοράς τους. Η σημερινή ανάρτηση αναφέρεται σε 4 περιπτώσεις. Για κάθε μια ισχύει αναλυτικά:

1. Ένα μιούζικαλ βασισμένο στη ζωή της Μαρινέλλας αναλαμβάνει φέτος το συγγραφικό δίδυμο Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου στο «Παλλάς». Πρόκειται για ένα μιούζικαλ που αναπτύσσεται σε 24 «εικόνες» με πρωταγωνίστρια την ίδια τη Μαρινέλλα ξεκινώντας απ' την αρχή όταν ακόμα ζούσε στη Θεσσαλονίκη ως Κυριακή
Παπαδοπούλου.

Υπενθυμίζουμε πως η μεγάλη αυτή ερμηνεύτρια είχε πάντα σχέση με το θέατρο κάνοντας το ντεμπούτο της στον θίασο της Μαίρης Λωράνς, ενώ αργότερα την είδαμε και στην τηλεόραση.

Τη Μαρινέλλα πλαισιώνουν στη σκηνή στους τέσσερις βασικούς ρόλους οι Αντώνης Λουδάρος, Ευαγγελία Μουμούρη, Μέμος Μπεγνής και Τζένη Μπότση.

Η παρουσίαση του μιούζικαλ στο «Παλλάς» ξεκινάει στις 15 Απριλίου, πραγματοποιώντας 20 παραστάσεις με τις τιμές να κυμαίνονται από 20 ως 80 ευρώ (και με πιστωτική κάρτα, αλλά και μέσω ιντερνέτ στον ιστότοπο www.elthea.gr).

2. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μελίνα, Παιδεία, Πολιτισμός» έγιναν απ' την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με την παρουσία προσωπικοτήτων απ' το χώρο των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Η Μελίνα Μερκούρη αποτελεί αιώνιο σύμβολο αγωνιστικότητας, γυναικείου «πείσματος» αλλά και πάθους για τη ζωή. Η Μελίνα ήταν μία γυναίκα με πολύπλευρη προσωπικότητα που αγωνίστηκε για την πτώση της χούντας και τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη γη που ανήκουν.

Η έκθεση η οποία θα διαρκέσει ως τις 8 Απριλίου, περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» και πολλά αντικείμενα της ηθοποιού ανάμεσα στα οποία κοστούμια απ' τις ταινίες και τις θεατρικές παραστάσεις που πρωταγωνίστησε, λιθογραφίες και πολλά ακόμα.

Υπενθυμίζουμε πως έχουν περάσει 16 χρόνια από τον θάνατο της αξέχαστης ηθοποιού.

3. Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 10 Μαρτίου απ' τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον κύπριο ομόλογό του, το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Το εν λόγω Ίδρυμα, όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο τιμώμενος (ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, παραγωγός και ποιητής), ήταν ένα όνειρο ζωής, τονίζοντας πως οι νέοι θα μπορούν να βρίσκουν μια συνέχεια της δικής του προσφοράς.

Οι Πρόεδροι Δημοκρατίας των δύο χωρών, ως βασικοί ομιλητές των εγκαινίων, τόνισαν πως το ίδρυμα αποτελεί μια νέα εστία πολιτισμού για την Ελλάδα και πως το όνομα «Μιχάλης Κακογιάννης» σημαίνει αγάπη και πάθος και για την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

Τα εγκαίνια πλαισίωσαν μια σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων, προβολή κινηματογραφικών αποσπασμάτων από έργα αρχαίας τραγωδίας κι αποσπάσματα από έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.


4. Με τους παραγωγούς που θα γυρίσουν τη ζωή της σε σίριαλ συναντήθηκε αυτές τις μέρες η ηθοποιός Sophia Loren.

Πρόκειται για ένα σίριαλ το οποίο θα βασίζεται στο βιβλίο για την ζωή της, το οποίο έχει γράψει η αδερφή της. Το ρόλο της Sophia Loren θα υποδυθεί η ηθοποιός Margareth Made, ενώ η ίδια η Loren θα υποδυθεί την μητέρα της, Romilda Villani.

Απλά μόνο να θυμίσουμε πως η Σοφία Λόρεν γεννήθηκε (ως Sofia Villani Scicolone) στις 20 Σεπτεμβρίου του 1934... Αξιοσημείωτο είναι ότι στη μέχρι τώρα καριέρα της έχει κερδίσει 50 διεθνή βραβεία κι είναι η δεύτερη περισσότερο τιμώμενη ηθοποιός στην ιστορία του κινηματογράφου, πίσω απ' τη Meryl Streep!

6 σχόλια:

Dimos El Grec είπε...

'Ετσι μπράβο!
Όχι να φεύγουν τα φραγκα στις γιουροβιζιον

Diatton είπε...

Όντως, αυτά είναι νέα φίλε Δημοσθένη... Καλό βράδυ...

evelina είπε...

Kαι πολύ καθηστέρησαν...Πέπει να θυμόμαστε άτομα που προσφεραν στον πολιτισμό μας

Diatton είπε...

Έτσι είναι αγαπητή Εβελίνα. Για να παραδειγματίζονται και οι νεώτεροι...

Olga είπε...

Sophia Loren was a gorgeous woman... For some reason I can't get some of your posts translated - this one and the previous one and the one about the movie and the puppies... :(

Diatton είπε...

I know what you mean my friend. The translator does often a bad job, as i have seen so far. But don't mind about that. The most important thing for me is the fact that you visit me... So, don't worry in case you don't get all...