Περίπου 300 μαθητές απ' τα σχολεία της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο 11ο Ετήσιο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε απ' την οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή», αρχές του μήνα, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε. Το «παρών» έδωσαν μαθητές από ένα δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, εννέα γυμνάσια, τρία λύκεια κι ένα ΙΕΚ της πόλης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παιδιά κι έφηβοι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων ερευνούν, μελετούν και προτείνουν ιδέες και λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες αλλά και τους αρμόδιους φορείς. «Τα παιδιά έχουν σημαντικές ιδέες, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν την αρχή για λύσεις που εμείς οι μεγάλοι δεν έχουμε φανταστεί», σχολίασε η πρόεδρος της οργάνωσης «Ελλάδα Καθαρή», Κάρλα Μπάερ Μανωλοπούλου. «Οι ανησυχίες των παιδιών για το περιβάλλον είναι δικαιολογημένες, καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν το μέλλον τους», πρόσθεσε η ίδια.
Οι μαθητές μέσω των εισηγήσεων τους (φέτος το θέμα ήταν η βιοποικιλότητα), απεύθυναν δριμύ κατηγορώ προς τους φορείς της Πολιτείας, αλλά και προς τους πολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι ευθύνονται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ένας μαθητής του Αρσάκειου Γυμνασίου δήλωσε: «Μου αρέσει να ασχολούμαι με περιβαλλοντικά ζητήματα και θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ευαισθητοποιημένο, όμως κάτι ανάλογο δε συμβαίνει και με τους γύρω μου. Λίγοι συνομήλικοί μου δείχνουν ενδιαφέρον για τη ρύπανση και τα προβλήματα του περιβάλλοντος, παρότι οι καθηγητές μάς παρακινούν και μας δίνουν ερεθίσματα».
Ένας άλλος μαθητής, του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έδειξε σε φωτογραφία νεκρά πτηνά στο Δέλτα του Αξιού, τα οποία ήταν θύματα λαθροθήρων. «Σε εκδρομή που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε πως το Δέλτα του Αξιού είναι μια τεράστια χωματερή, ένα βασίλειο λαθροθηρίας», τόνισε ο ίδιος.
Επίσης, παρουσιάστηκε βίντεο με θέμα την «άφαντη» πλέον λίμνη Κορώνεια, βίντεο που γύρισαν οι μαθητές απ' τα εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, ένας εκ των οποίων δήλωσε: «Για σκέψου, κάποτε εδώ έδεναν τις βάρκες τους οι ψαράδες, τώρα πλέον δεν υπάρχει σταγόνα νερό». Για το οικολογικό έγκλημα που έχει επιτελεστεί στη λίμνη Κορώνεια, μια άλλη μαθήτρια συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Κάποτε εδώ υπήρχε ένας ολόκληρος βιότοπος, ένα ζωντανό οικοσύστημα. Τώρα, βλέπουμε ξερό έδαφος και νεκρά πουλιά»...
Οι μαθητές απ' το 7ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς ασχολήθηκαν με τη λίμνη Κερκίνη. Μια μαθήτρια υπογράμμισε σχετικά: «Τα προβλήματα της λίμνης είναι γνωστά σε όλους. Η Πολιτεία δε βοηθά όσο θα έπρεπε κι ελπίζουμε με εκδηλώσεις όπως η σημερινή να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να προχωρήσουν σε άμεσα και δραστικά μέτρα»...
ΣΧΟΛΙΟ: Νέα απ' τον κόσμο των παιδιών! Τις περισσότερες φορές εντυπωσιακά, όπως και τώρα!
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΘΕΜΑΤΑ
- ΜΟΥΣΙΚΗ
- ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή 14 Μαρτίου 2010
Μαθητές Προτείνουν Λύσεις Για Το Περιβάλλον!
Αναρτήθηκε από Διάττων στις 8:30 μ.μ.
Ετικέτες Θέματα, Παιδί Και Νεολαία, Περιβάλλον
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Πολύ ωραία Οργάνωση και τα παιδιά σίγουρα είναι τα περισσότερα απ'αυτά συνειδητοποιημένα ...για τα περιβαντολογικά προβλήματα .Η γλώσσα τους είναι πολλές φορές καυστική πάνω στους υπεύθυνους ,για την αδράνεια κι τις ''ελλείψεις''. Εύχομαι να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι και να λάβουν κάποια μέτρα, για όλα αυτά τα μεγάλα περιβαντολογικά προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας κι όχι μόνο....
Ειλικρινά, Αλίκη, τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες των παιδιών είναι εντυπωσιακές και με συγκινούν αφάνταστα! Μακάρι όλες αυτές οι αγνές ψυχές να μη διαβρωθούν αύριο μπαίνοντας στον κόσμο των μεγάλων!
Δημοσίευση σχολίου