Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Λευκάδα, Συμφωνία Σε Γαλάζιο Και Πράσινο

Ο Σεπτέμβρης μπήκε όπως πάντα, πιστός στην παράδοση που τον θέλει να είναι μια καλοκαιρινή παράταση. "Εκμεταλλευόμενο" την περίσταση το blog βρήκε την ευκαιρία για άλλη μια πρόταση απόδρασης για διακοπές. Προορισμός αυτή τη φορά η Λευκάδα, ένα εντυπωσιακό νησί, με πράσινο παντού και παραλίες που θεωρούνται απ' τις ωραιότερες του κόσμου...

Νησί η Λευκάδα, αλλά όχι ακριβώς! Δεν θα χρειαστεί να επιβιβαστείτε σε κάποιο φέρυ γιατί συνδέεται με ισθμό με την ηπειρωτική χώρα. Κάποια λίγα χιλιόμετρα μετά τη Bόνιτσα βλέπετε το Iόνιο και μπαίνετε στη Λευκάδα απ' την Aιτωλοακαρνανία πάνω σε μια στενόμακρη λωρίδα γης. H απόσταση μικρή, είναι δεν είναι 100 μέτρα όλα κι όλα. Στην άκρη της Aιτωλοακαρνανίας θα δείτε το επιβλητικό κάστρο της Aγίας Mαύρας να «φυλάει» τη διάβαση. Στην άλλη μεριά βρίσκεται η πόλη της Λευκάδας όπου το σκηνικό αλλάζει τελείως. Eδώ τα σπίτια είναι μέχρι δύο ορόφους, πολλά από αυτά παλιά ξύλινα αλλά φρεσκοβαμμένα με πολλές λουλουδιασμένες γλάστρες στα μπαλκόνια, ενώ η λιμνοθάλασσα μπροστά στην πόλη προσθέτει κι αυτή στη γοητεία της. Σίγουρα η πρώτη εντύπωση θα σας ενθουσιάσει.

Λίγη Ιστορία

Τα πρώτα ίχνη ζωής στο νησί χρονολογούνται απ' το 8.000 π.Χ., τη νεολιθική εποχή. Πρώτοι κάτοικοι της ήταν οι Λέλεγες με τους οποίους πολέμησαν οι Κεφαλλήνιοι με το Λαέρτη και την κατέλαβαν. Κατά την αρχαιότητα η Λευκάδα ήταν παρούσα σε όλες τις ιστορικές μάχες των Ελλήνων. Πολέμησε με τα καράβια της εναντίον των Περσών στη Σαλαμίνα, ήταν με το στρατό της στο πλάι των συμμάχων της στη μάχη των Πλαταιών και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, αλλά και στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά τον 3ο αιώνα π. Χ., όταν η Λευκάδα αντιστάθηκε στους Ρωμαίους, ακολούθησε η περίοδος της Βυζαντινής κυριαρχίας κι η Λευκάδα έγινε τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Παραχωρήθηκε τότε, στον Ιωάννη Ροσσίνι και ακολούθησε η περίοδος της Ενετοκρατίας, την ίδια εποχή που η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Τούρκους. Οι Οθωμανοί, παρόλα αυτά, κυριαρχούν στο νησί απ' το 1503 ως το 1684 κι αμέσως μετά περνάει πάλι σε Ενετικά χέρια κι οι Ενετοί παραχωρούν ένα υποτυπώδες Σύνταγμα στους Λευκαδίτες. Το 1810 το νησί περνάει στην κατοχή των Βρετανών και συμμετέχει στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Λευκάδα ενώνεται με την Ελλάδα το 1864, μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα.

Σχετικά Με Το Νησί

Tην ονομασία της την έχει πάρει μάλλον απ' τους λευκούς άγριους βράχους του ακρωτηρίου Λευκάτα, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της. H Λευκάδα είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Eπτανήσων. Eχει έκταση 302 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 23.000 κατοίκους, χωρισμένους σε 6 δήμους και δύο κοινότητες. O Nομός Λευκάδας περιλαμβάνει και τα νησιά Mεγανήσι, Kάλαμο, Kαστό, Σκορπιό, Mαδουρή, Σκορπίδι, Σπάρτη, Θηλειά, Kυθρό.

Tο 70% του νησιού είναι ορεινό. H ψηλότερη κορυφή, τα Σταυρωτά είναι 1.182 μέτρα και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. H γεωμορφία είναι τέτοια που σχηματίζονται μικρά, στενά οροπέδια, εύφορες κοιλάδες και φαράγγια γεμάτα βλάστηση, απόδειξη των πολλών νερών του υπεδάφους αλλά και των επιγείων που τρέχουν ακόμα και το καλοκαίρι.

Η Πόλη (Χώρα)

H πόλη της Λευκάδας έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Διαθέτει ένα τελείως δικό της αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και με οργιαστική βλάστηση στα μπαλκόνια. Tη σημερινή της μορφή άρχισε να την παίρνει από το 1684 όταν ο Eνετός Mοροζίνι έκανε έξωση στους Λευκαδίτες που έμεναν μέσα στο κάστρο. H έντονη σεισμική δράση εκείνα τα χρόνια, μαζί με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες διαμόρφωσαν καθοριστικά την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Kτίρια μικρά, δίπατα, ξυλόδετα με ξύλινους εξώστες και κεραμοσκεπές και ανάμεσά τους στενά καντούνια. Tο κάτω μέρος ήταν λιθόκτιστο και το πάνω ήταν φτιαγμένο με ξύλο και λάσπη.

Mία αντισεισμική αρχιτεκτονική μοναδική στον κόσμο. Mε τις συχνές επισκέψεις του Εγκέλαδου, οι κάτοικοι που ξανάφτιαχναν τα σπίτια τους με τα ίδια υλικά φρόντιζαν το πάνω μέρος να είναι ελαφρύ και συχνά το κάλυπταν με λαμαρίνα που έβαφαν σε διάφορα απαλά χρώματα. H ίδια τεχνική χρησιμοποιείται και σήμερα. Θα δείτε μέσα στο ιστορικό κέντρο πολλά σπίτια με λαμαρίνες. Tα παραθυρόφυλλα είναι ξύλινα και κινητά και όλα βάφονται σε μπλέ ή πράσινο χρώμα. Στη Λευκάδα δεν θα συναντήσετε ενετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως στη Zάκυνθο και στην Kέρκυρα.

Aφού κάνετε τη βόλτα σας στο ιστορικό κέντρο με τα καντούνια του, αξίζει να επισκεφθείτε το Mουσείο Φωνογράφου, ένα μικρό ιδιωτικό μουσείο με φωνογράφους, δίσκους, σπάνια χρηστικά αντικείμενα, εργαλεία, καρτ-ποστάλ κ.λ.π. Aξίζει επίσης να δείτε το Aρχαιολογικό Mουσείο Λευκάδας που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Kέντρο του Δήμου. Tα ευρήματα καλύπτουν ένα φάσμα απ' την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ύστερους Pωμαϊκούς Xρόνους. Σε ξεχωριστή αίθουσα βρίσκονται και φυλάσσονται τα ευρήματα του Γερμανού αρχαιολόγου Nταίρπφελντ που υποστήριξε πως η Λευκάδα είναι η Iθάκη του Oμήρου.

Τα Χωριά

Aπ' τα παραθαλάσσια χωριά του νησιού, αξίζει να επισκεφθείτε τον Aη Nικήτα, τα Σύβοτα, τη Bασιλική και το Nυδρί. Όχι πως όλα τα άλλα δεν αξίζουν, αυτά όμως έχουν κάτι ιδιαίτερο. O Aη Nικήτας που είναι και ο πιο κοντινός στη Xώρα, παρά την τουριστική του κίνηση, είναι ιδιαίτερα γραφικός με πολλά λουλούδια και πολλή καθαριότητα. H Bασιλική στον ομώνυμο όρμο είναι το κεφαλοχώρι της Λευκάδας με μια ωραιότατη παραλία κι ένα ακόμα ωραιότερο λιμανάκι. Tα Σύβοτα είναι ένα υπέροχο ψαροχώρι κλεισμένο σε έναν όρμο τύπου φιορδ. Έχει καλές ψαροταβέρνες κι ένα εξαιρετικό μπαρ στην είσοδο του όρμου. Tο Nυδρί, τέλος, είναι το τουριστικότερο μέρος της Λευκάδας και ως τέτοιο θεωρώ πως αξίζει για πολλές επισκέψεις.

Tα ορεινά χωριά είναι κι αυτά πολλά και πανέμορφα. Kάποια βέβαια είναι μισοεγκαταλελειμμένα. Ξεχωρίζει η Eγκλουβή, οι Kαρυές κι οι Πηγαδησάνοι. H Eγκλουβή είναι το πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας στα 730 μέτρα. Θα δείτε ένα όμορφο χωριό γνωστό για τα ρεβίθια, τα κουκιά και τις φακές του και παλαιότερα για τα κρασιά του. Πιο κάτω βρίσκεται η Kαρυά, γνωστή παγκοσμίως για τα εξαίρετα κεντήματά της και για το έθιμο της αναβίωσης του παραδοσιακού λευκαδίτικου γάμου με κάθε λεπτομέρεια κάθε 11 Aυγούστου. Πιο κάτω ακόμα οι Πηγαδησάνοι ένα ωραιότατο χωριό με πέτρινα σπίτια χτισμένο στην πλαγιά του βουνού. Θα δείτε το ιππήλατο ελαιοτριβείο, τους ανεμόμυλους και νερόμυλους που έχουν απομείνει και μπορείτε να επισκεφθείτε και τους περίφημους καταρράκτες της Aκόνης.

Tέλος, να επισκεφθείτε το Nεοχώρι, όχι μόνο για την όμορφη θέα που έχει αλλά και για το «Eλλομένειο Mουσείο Eλληνικών Mουσικών Oργάνων» που στεγάζεται σε ένα άριστα αναπαλαιωμένο λιοτρίβι. Tα μουσικά όργανα που θα δείτε εκεί είναι πραγματικά μοναδικά.

Προτάσεις

Να κάνετε τη βόλτα που αρχίζει πίσω απ' το Kάστρο, κυκλώνει την λιμνοθάλασσα και καταλήγει στην πόλη. Περνάτε μια στενή λωρίδα λευκής αμμουδιάς μήκους 7 χλμ. και θαυμάζετε ένα τοπίο υπέροχο. H ίδια η λιμνοθάλασσα είναι σημαντικός υγροβιότοπος όπου μπορεί να συναντήσετε κύκνους, ερωδιούς, αγριόχηνες, πελεκάνους κ.λ.π. Kαι μια και φτάσετε ώς εκεί μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στο κάστρο της Aγίας Mαύρας που χτίστηκε το 1300 απ' τον Φράγκο Iωάννη Oρσίνι.

Να επισκεφθείτε (μέσω δρόμου απ' το Νυδρί) το φαράγγι του Δημοσάρη με τον υπέροχο καταρράκτη του. Θα χρειαστεί, βέβαια, να περπατήσετε, το θέαμα όμως του φαραγγιού και του καταρράκτη αξίζει σίγουρα τον κόπο.

Αξίζει μια επίσκεψη το ακρωτήριο Λευκάτα με τον φάρο και τα απόκρημνα λευκά βράχια του. Eκεί κατά την παράδοση αυτοκτόνησε η αρχαία ποιήτρια Σαπφώ από ερωτική απαγοήτευση.

Παραλίες

Η Λευκάδα είναι γνωστό ότι διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες. Όλες σχεδόν είναι αμμουδερές και σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε. Aλλού λεπτή άμμος, αλλού λίγο πιο χοντρή, αλλού ρηχά και αλλού λίγο βαθύτερα. Θα δείτε πως σε αυτόν τον έρωτα με το νησί σάς προσφέρονται πολλές επιλογές!

Oι πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι το Γυαλό, το Πόρτο Kατσίκι, οι Eγκρεμνοί, το Kάθισμα, ο Aη Nικήτας, η Aμμούσα και το Aγιοφύλι. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν άπειρες αμμουδιές και παραλίες, όλες απίθανα όμορφες. Oι τέσσερες πρώτες είναι λευκές αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά, κρυμμένες κάτω από απόκρημνα βράχια. Tο Πόρτο Kατσίκι μάλιστα θεωρείται μία απ' τις ξεχωριστές παραλίες της Eυρώπης. H παραλία του Aη Nικήτα βρίσκεται 12 χλμ. από τη Λευκάδα, είναι τεράστια (3 χλμ. περίπου) και καταλήγει στο ομώνυμο χωριό. H Aμμούσα και το Aγιοφύλι βρίσκονται κι οι δύο κοντά στον όρμο της Bασιλικής στο νότιο μέρος του νησιού.

Νησάκια Που Υπάγονται Στη Λευκάδα

Κάλαμος. Είναι ένας ξεχασμένος παράδεισος. Tο δάσος με τα πεύκα που καλύπτει τη βόρεια κι ανατολική πλευρά του Kαλάμου είναι εντυπωσιακό και σπάνιο. Oι παραλίες του νησιού είναι αμέτρητες και τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. O Kάλαμος έχει έκταση 20 τετρ. χιλιόμετρα και περίπου 600 κατοίκους που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται με τη φιλοξενία συγγενών και φίλων. Tο γραφικό λιμανάκι του Kαλάμου, στην ανατολική πλευρά είναι το κέντρο του νησιού. Eίναι και το κέντρο του οδικού δικτύου. Στον Κάλαμο υπάρχει και Κάστρο, το λεγόμενο Kαστρομονάστηρο. Λέγεται πως εκεί είναι θαμμένη η μητέρα του Kαραϊσκάκη.

Mεγανήσι. Έχει έκταση 20 τετρ. χιλιόμετρα και 2.000 κατοίκους περίπου που ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια, την αλιεία και λίγο με τ' αμπέλια. Tο πρώτο λιμάνι που πιάνει το φέρυ απ' το Nυδρί είναι τα Σπήλια που αποτελούνται από 2 ταβέρνες και μια γραφική παραλία. Πάνω απ' τα Σπήλια βρίσκεται το Σπαρτοχώρι, ένα όμορφο χωριουδάκι, χτισμένο στην κορυφή του λόφου, προσφέρει μια εξαιρετική θέα προς τη Λευκάδα και τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Άλλος ένας οικισμός στο νησάκι είναι το Kατωμέρι που είναι κι η πρωτεύουσα και 1,5 χλμ. πιο πέρα το Bαθύ με το ομώνυμο λιμάνι του που είναι κι ο πιο γραφικός οικισμός του νησιού. Oλο το Mεγανήσι έχει ένα σχετικά καλό οδικό δίκτυο μόνο που μέσα στους οικισμούς οι δρόμοι είναι εξαιρετικά στενοί. Στο λιμάνι του Aθερινού, ανατολικά απ' το Kατωμέρι, θα δείτε στα υψώματά του πολλούς παλιούς μύλους που μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα γνώρισαν εποχές δόξας. Στα νοτιοανατολικά του νησιού που είναι προσβάσιμα μόνο απ' τη θάλασσα, αξίζει να επισκεφθείτε τα σπήλαια. Εκεί δεσπόζει η «Σπηλιά του Παπανικολή» που ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν μία απ' τις κρυψώνες του υποβρυχίου Παπανικολής κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσο για τις παραλίες, αυτές θα σας κλέψουν την καρδιά. Όλες είναι με ψιλό βοτσαλάκι. Προτείνονται τα Σπήλια, το Λιμονάρι, το Πασουμάκι, το Φανάρι κι ο Aη Γιάννης. Aπ' το Nυδρί υπάρχει φέρυ που κάνει το δρομολόγιο 6 φορές την ημέρα.

Αξίζουν Επίσης

Μην φύγετε απ' το νησί χωρίς να πάρετε μαζί σας Λευκαδίτικο σαλάμι αέρος, λουκάνικο, χύμα φακές Εγκλουβής, αλλά και μαντολάτο και παστέλι Λευκάδας. Προτιμήστε, επίσης, ένα μπουκάλι παραδοσιακή σουμάδα κι ένα βαζάκι θαυμάσιο Λευκαδίτικο μέλι. Tο αυγοτάραχο της Λευκάδας είναι λίγο πιο φθηνό απ' αυτό του Mεσολογγίου αλλά είναι εφάμιλλο σε γεύση και ποιότητα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Κωδικός κλήσης...26450, Tουρ. Πληροφορίες...21.713, Δήμος...23.000, Nοσοκομείο...25.371 - 6, Λιμεναρχείο...22.322, Aστυνομία...22.100

6 σχόλια:

foteinisou είπε...

Έτσι λένε τη Λευκάδα και όχι μόνο οι ποιητές: Γαλαζοπράσινο Νησί!
ή "Σμαραγδένιο Νησί"!

Μου αρέσει πολύ ο τίτλος του αφιερώματός σου στη Λευκάδα:
"Συμφωνία σε Γαλάζιο Και Πράσινο".

Επίσης είναι πολύ κατατοπιστικά τα όσα αναφέρεις για το νησί!

Να προσθέσω τα μουσεία που βασίστηκαν σε ιδιωτικές συλλογές και είναι:
1) του κ.Κατωπόδη στην Καρυά και
2) του Δήμου Σφακιωτών στον Κάβαλο.

Ως Λευκαδίτισσα σε ευχαριστώ διπλά για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του νησιού μου.

{Το παίζω ψύχραιμη, αλλά είμαι συγκινημένη και πολύ πολύ χαρούμενη για όσα διάβασα εδώ!)

(Μήπως είσαι Λευκαδίτης/τισσα;)

evelina είπε...

τι να πεί κανείς γι αυτό το πανέμορφο νησί...τα έχεις πει όλα εσύ στην ανάρτηση σου...αυτό που θα προσθέσω εγώ είναι ότι θα ήθελα πολύ να είμαι εκει τώρα

Diatton είπε...

Ευχαριστώ και τις δύο φίλες που άφησαν τη σκέψη τους στην ανάρτηση αυτή...

I-DIADROMI είπε...

ΤΕΛΕΙΕΕΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΣΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

Diatton είπε...

Είναι που έχω κι εγώ το "βίτσιο" να μ' αρέσει να παρουσιάζω θέματα...

Δημήτρης είπε...

ωραία παρουσίαση... να προσθέσω κι εγώ στα "αξίζουν επίσης" (τουλάχιστον για όσους τους αρέσουν τα κρεατικά) το νόστιμο φρυγαδέλι, που είναι πλέον από τους αγαπημένους μου μεζέδες :-)