Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Μίμης Πλέσσας, Το Κεφάλαιο Στο Ελληνικό Τραγούδι

Μια κι έγινε λόγος στην προηγούμενη ανάρτηση για το Μίμη Πλέσσα, να πούμε λίγα λόγια για τον πολύ σημαντικό αυτό Έλληνα συνθέτη.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών. Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Το 1952, σε ηλικία μόλις 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα, και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόληση του με τη σύνθεση κι απ' το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει, τα τελευταία 50 χρόνια, όλους τους τομείς της μουσικής...θέατρο, κινηματογράφο, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς απ' τους οποίους ανέδειξε μέσα απ' τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ελληνικές και διεθνείς επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων.

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967), κι επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη 1960, Βαρσοβία 1962, Βέλγιο 1963, Ιταλία 1964, ΗΠΑ 1965, Παρίσι 1968 και Τόκιο 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους. Ενδεικτικά αναφέρονται:

* 1951 Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μιννεσότα.

* 1952 Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.

* 2000 Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό απ' το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του "Χρυσού Μεταλλίου της πόλης" σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

* 2001 Απονομή του "Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα" για την προσφορά του στον πολιτισμό, απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

* 2002 Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην Ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

* 2004 Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

* 2006 Βραβεύεται απ' την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για την συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.


Ένα πολύ μικρό δείγμα της συνθετικής δουλειάς του Μίμη Πλέσσα. Στο video, η Ρένα Κουμιώτη αποδίδει με πολύ ωραίο τρόπο το τραγούδι του "Καινούργιο Μου Φεγγάρι". Οι στίχοι είναι του Άκου Δασκαλόπουλου...

4 σχόλια:

foteinisou είπε...

Πολύ καλό το αφιέρωμα στον κ. Πλέσσα,που εκτός από άξιος και ανγνωρισμένος μουσικός είναι και πολύ συμπαθητική φυσιογνωμία και φαίνεται πολύ προσιτός και απλός άνθρωπος (από συνεντεύξεις του που έχω διαβάσει ή εχω δει στην τηλεόραση)!!
Το τραγούδι που ερμηνεύει η Ρένα Κουμιώτη εδώ, είναι από τα αγαπημένα μου..

Diatton είπε...

Το σχόλιό σου είναι επικοδομητικό και συμπληρώνει την ανάρτησή μου. Σ' ευχαριστώ αγαπητή μου φίλη...

AlexMil είπε...

όμορφο, αφιέρωμα
σίγουρα, ένας μεγάλο ταλέντο στη μουσική και συμπαθητικός σαν άνθρωπος απ' ότι φαντάζομαι.

Ξέρεις, ένα άνθρωπος με θετική ακτινοβολία, τον αισθάνεσαι αμέσως, και ένας τέτοιος είναι ο Πλέσσας και η μουσική του.

τα λέμε

Diatton είπε...

Ευχαριστώ Άλεξ...