Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Καλώς Μας Έρχεσαι USB 3.0!

Οι περισσότεροι από μας έχουν χρησιμοποιήσει την συνδεσμολογία του Παγκόσμιου Σειριακού Λεωφορείου, αφού εδώ και δέκα χρόνια έχει καθιερωθεί ως το βασικό μέσω επικοινωνίας μεταξύ πάσας μορφής συσκευών.

Για όσους δεν το αναγνωρίσατε στα ελληνικά, είναι το γνωστό USB (Universal Serial Bus) δια του οποίου συνδέεται κάθε λογής εξωτερική συσκευή με τον υπολογιστή μας όπως πχ. printer, scanner, camera, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πολυμηχάνημα, GPS, κινητό τηλέφωνο. Το παρόν πρωτόκολλο ακούει στο όνομα USB 2.0 που υποστηρίζει ταχύτητες έως και 480Mbit/sec (δηλ. 60MegaByte/sec) και αντικατέστησε το προηγούμενο του 1997 USB 1.0 (και 1.1) των 12Mbit/sec ταχύτητας.

Όπως καταλαβαίνετε η διαφορά στην ταχύτητα ήταν μεγάλη (τεράστια θα λέγαμε) κι άνοιξε τον δρόμο για εξωτερικές συσκευές που απαιτούν μεγάλη ταχύτητα διαύλου, όπως οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι USB 2.0, που ήταν ανέφικτη η ύπαρξή τους με το παλαιότερο πρωτόκολλο.

Όμως τα χρόνια πέρασαν και τα μεγέθη χώρου των σκληρών δίσκων αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο (πλέον η αγορά ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου 1TB είναι τυπική, ενώ το 2002 αυτός ο δίσκος, απλά, δεν υπήρχε). Απ' την άλλη πλευρά, οι ανάγκες του σύγχρονου χρήστη με τις ταινίες High Definition των πολλών GigaByte έχουν αρχίσει να πέφτουν «βαριές» για τον δίαυλο USB 2.0 κι αυτό γιατί χρειάζεται πια πολύς χρόνος για να αντιγραφούν ογκώδη αρχεία από και προς ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο. Το νέο πρωτόκολλο USB 3.0 έρχεται ως σωτήρας, με ταχύτητα που θα καλύψει χρήστες και συσκευές για αρκετά χρόνια ακόμα.

Η ταχύτητα του USB 3.0 φτάνει τα 5Gigabit/sec αλλιώς τα 625MByte/sec στην θεωρία, ενώ τα πρώτα τεστ κάνουν λόγο για πραγματική ταχύτητα των 350-400MB/sec. Τιμές αληθινά «υπερηχητικές»! Για να καταλάβουμε σε καθημερινές συνθήκες τι σημαίνει η παραπάνω ταχύτητα, ένα αρχείο των 500ΜΒ περνιέται απ' τον εσωτερικό σκληρό δίσκο στον εξωτερικό μέσω USB 3.0 μόλις σε 4.2 δευτερόλεπτα! Αντίστοιχα μια ταινία Full High Definition (στα επίπεδα ποιότητας εικόνας μιας Blu-ray ταινίας) των 25GigaByte χρειάζεται μόλις 70 δευτερόλεπτα μέσω USB 3.0, ενώ μέσω USB 2.0 ο χρόνος είναι 13,9 λεπτά της ώρας! Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι γρήγοροι οι ίδιοι οι σκληροί δίσκοι...

Επίσης, ανοίγεται κι ένας νέος δρόμος για εξωτερικές συσκευές που δεν ήταν δυνατό να υπάρχουν έως σήμερα λόγω της μικρής όπως είπαμε ταχύτητας του USB 2.0 για τις σημερινές ανάγκες, όπως η κάμερα για υπολογιστές (στο στυλ μιας web camera για βιντεοκλήσεις μέσω Internet) «Point Grey» σε πρωτότυπη ακόμα μορφή που συλλαμβάνει και μεταδίδει βίντεο (και μάλιστα ασυμπίεστο, με απαράμιλλη ποιότητα, με ανάλυση 1920x1080 στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, κοινώς σε Full HD), κάτι που με τις σημερινές ταχύτητες δεν είναι εφικτό.

Τέλος, το USB 3.0 θα είναι συμβατό με το USB 2.0, που σημαίνει ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπάρχουσες συσκευές με το νέο πρωτόκολλο (αλλά σε ταχύτητες φυσικά USB 2.0). Αυτό που μένει είναι να το δούμε και στα ράφια των καταστημάτων, καθώς, εδώ κι ένα χρόνο τώρα, «έρχεται» χωρίς ωστόσο αυτό να έχει γίνει πράξη. Οι κατασκευαστές πάντως τοποθετούν την έλευση στις αρχές του επόμενου έτους...