Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πάργα, Η Αξιολάτρευτη

Μπορεί να μπήκε το φθινόπωρο αλλά πιστεύω πως προλαβαίνετε να κάνετε άλλη μια απόδραση, έστω και σύντομη, αξίζει τον κόπο! Αναρωτιέστε που; Μα στην αξιολάτρευτη Πάργα, φυσικά!

Λίγα Λόγια

Είναι δήμος του Νομού Πρεβέζης κι αποτελεί διοικητικό, οικονομικό κι εμπορικό κέντρο της περιοχής. Πρόκειται για δημοφιλέστατο τόπο καλοκαιρινών διακοπών και, προφανώς, μέρος τουριστικό, που διαφημίζει σίγουρα τη χώρα μας. Είναι ένας πανέμορφος διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός που έχει τη δική του γοητεία!

Eίναι μια μικρή πόλη με πολυκύμαντη ιστορία, σπάνιες φυσικές καλλονές, πεντακάθαρες θάλασσες, δάση, (χαρακτηριστικό της περιοχής οι λεμονιές, οι πορτοκαλιές κι οι κιτριές που αρωματίζουν τον αέρα), γραφικά δρομάκια με διώροφα ή τριώροφα παραδοσιακά σπίτια κι εξαιρετικό κλίμα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην ανατολική πλευρά της μικρής χερσονήσου με θέα στην Κεφαλονιά, στους Παξούς και τους Αντίπαξους και στο ακρωτήριο Άκτιο. Ο όρμος της Πάργας χωρίζεται σε άλλους μικρότερους από νησάκια και «γλώσσες» στεριάς. Μπροστά στην πόλη και στα δυτικά βρίσκονται οι μεγαλύτεροι από αυτούς τους όρμους, ενώ στο πίσω μέρος τους, στη στεριά, σχηματίζονται αμφιθεατρικές κοιλάδες με μικρούς λόφους και ρεματιές κατάφυτες από ελιές κι οπωροφόρα δέντρα. Ο δυτικός όρμος ονομάζεται Βάλτος κι έχει μια υπέροχη αμμουδιά με αρκετά ξενοδοχεία. Στα ανατολικά, η φύση έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο σύνολο ορμίσκων και νησίδων. Μπροστά στην πόλη, σαν καμπούρα μισοβυθισμένης καμήλας, βρίσκεται το καταπράσινο «Νησάκι της Παναγιάς», που προστατεύει την Πάργα απ' τους χειμωνιάτικους καιρούς.

Αξιοθέατα

Δίπλα στην Πάργα υπάρχει το μεγαλύτερο κάστρο της περιοχής. Χτίστηκε αρχικά απ' τους Νορμανδούς και τελειοποιήθηκε απ' τους Ενετούς. Εξω απ' το κάστρο, οκτώ πύργοι σε διάφορες θέσεις συμπλήρωναν την άμυνα. Όταν το κάστρο πέρασε στην κατοχή του Αλή Πασά, αυτός το ενίσχυσε ακόμη περισσότερο κι αναμόρφωσε ριζικά τους χώρους του. Στην πύλη της εισόδου, διακρίνονται στο τείχος ο Φτερωτός Λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα «Αntonio Bervass 1764» κι ένας δικέφαλος αετός, που είναι ο θυρεός του Αλή Πασά.

Στο «Νησάκι της Παναγιάς», απέναντι απ' την πόλη, υπάρχει ένα πολύ μικρό κάστρο που έχτισαν οι Γάλλοι. Ίσως να είναι και το μοναδικό γαλλικό κάστρο που υπάρχει στην ελληνική επικράτεια.

Πάνω απ' την παραλία του Βάλτου, στο ακρωτήρι Κελαδιό, βρίσκεται η ερειπωμένη μονή της Παναγίας των Βλαχερνών που ίδρυσε η Αννα η Κομνηνή τον 11ο αιώνα. Να επισκεφτείτε αυτόν τον χιλιόχρονο πλάτανο στην Κίπερη όπως και τον καταρράκτη της Μποστανιάς κοντά στην καταπράσινη και με πολλά νερά Ανθούσα. Εκεί, μεταξύ Ανθούσας και Αγιάς, βρίσκεται το Κάστρο της Ανθούσας, ένα ογκώδες επιβλητικό φρούριο που έχτισε ο Αλή Πασάς για να επιτηρεί και να πολιορκεί την ατίθαση Πάργα.

Τέλος, υπάρχει κι ο μικρός όρμος του Αϊ-Γιαννάκη στα ανατολικά της Πάργας, μια πολύ όμορφη μικρή παραλία με κρύα νερά λόγω των υποθαλάσσιων πηγών.

Αξίζουν Επίσης

Πεζοπορίες στα πολλά μονοπάτια που υπάρχουν στην περιοχή.

Καταδύσεις μια κι η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις αυτού του σπορ.

Βόλτες γνωριμίας με την ευρύτερη περιοχή. Π.χ. υπάρχει θαλάσσια σύνδεση με τους Παξούς. Το ταξίδι διαρκεί λίγο παραπάνω από μία ώρα και η αναχώρηση γίνεται απ' το λιμάνι της Πάργας. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις εκβολές και τις πηγές του Αχέροντα, το Ζάλογγο, ακόμη και την Πρέβεζα (60 χλμ.).

Λίγη Ιστορία

Η Πάργα αναφέρεται για πρώτη φορά απ' τον Ιωάννη Καντακουζηνό (1337) ως οχυρή πόλις και μία από τις σπουδαιότερες της Ηπείρου. Εικάζεται πως η μεσαιωνική Πάργα χτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. Γύρω στο 1360, οι Παργινοί, για να ξεφύγουν από τους Αλβανούς επιδρομείς, μετοίκησαν στη σημερινή θέση, όπου έχτισαν την πόλη σε έναν απρόσιτο κωνικό βράχο.

Η Πάργα ελευθερώθηκε απ' τους Τούρκους το 1913. Στις 22 Μαΐου 1930, ύστερα από 111 χρόνια, το αντιτορπιλικό «Έλλη» μετέφερε στην Πάργα τα ιερά κειμήλια που είχαν πάρει μαζί τους οι Παργινοί στην ξενιτιά. Από την Πάργα καταγόταν ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης. Γεννήθηκε εκεί το Σεπτέμβριο του 1790...

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος Πάργας 26840-31.207
Αστυνομικό Τμήμα Πάργας 26840-31.222
Τουριστική Αστυνομία 26840-31.222
Λιμεναρχείο Πάργας 26840-31.227
Κέντρο Υγείας Πάργας 26840-31.233

7 σχόλια:

Alice Iocco είπε...

Είναι πανέμορφη όντως, και για μένα γεμάτος ο τόπος εκεί με υπέροχες αναμνήσεις ....
Μπράβο Διάττοντα για την ενημέρωση όλων αυτών που διάβασα. Είναι πολύ καλή η ιδέα σου να γνωρίσουμε τη χώρα που ζούμε και διάλλεξες τον καλύτερο τρόπο !

Diatton είπε...

Ε, τουλάχιστον, τα ωραία να τα προτείνουμε αγαπητή Αλίκη...

evelina είπε...

υπέροχη πραγματικά η Πάργα,πολύ ρομαντική πόλη,αλλά και πολύ ωραία η παρουσίαση που έκανες

I-DIADROMI είπε...

ΕΙΝΝΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΑΖΕΙ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ

Diatton είπε...

Πραγματικά, η Πάργα είναι απ' τα μέρη εκείνα που, αν τα επισκεφτείς μια φορά, δεν τα ξεχνάς ποτέ...

arrwstia7 είπε...

Οντως...φετος το συνεδεσα με την Λευκαδα και μετα ανεβηκα Παργα & Συβοτα.
ΟΝΕΙΡΙΚΑ ΜΕΡΗ. Απιστευτα νερα, πολυ πρασινο.
Αναμνησεις που θα μεινουν για παντα μαζι μου.

Χαιρετω φιλτατε Διάττων..

Diatton είπε...

Μπράβο, χαίρομαι! Ε, τότε σίγουρα θα πέρασες καλά φίλε Δημήτρη!