Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Εφευρέσεις Κι Ανακαλύψεις Κατά Λάθος

Σίγουρα έχουμε τους εφευρέτες σε μεγάλη εκτίμηση αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι ανακαλύψεις έγιναν τυχαία ή ήταν αποτελέσματα ατυχήματος. Αυτό ισχύει για πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ας δούμε παρακάτω 6 κατά λάθος εφευρέσεις - ανακαλύψεις...

1. Πλαστελίνη



















Η ανακάλυψή της έγινε τυχαία το 1955 απ' τους Joseph και Noah McVicker καθώς προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα καθαριστικό για ταπετσαρίες. Βγήκε στην αγορά ένα χρόνο αργότερα απ' την κατασκευάστρια εταιρία παιχνιδιών Rainbow Crafts. Μέχρι σήμερα, έχουν πουληθεί πάνω από 320.000 τόνοι πλαστελίνης.

2. Πυροτεχνήματα















Ανακαλύφθηκαν τυχαία στην Κίνα, αιώνες πριν, από ένα μάγειρα ο οποίος ανακάτεψε χαλκό, θειάφι και νιτρικό κάλιο. Το μείγμα θερμάνθηκε κι όταν τοποθετήθηκε σε έναν σωλήνα από μπαμπού, αυτός ανατινάχθηκε.

3. Πατατάκια














Επινοήθηκαν απ' τον Σεφ George Crum, το 1853 στο Moon's Lake House κοντά στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης.

Αγανακτισμένος με έναν πελάτη που επανειλημμένα έστελνε τις τηγανητές πατάτες πίσω παραπονούμενος ότι ήταν άψητες και όχι αρκετά τραγανές, ο Crum τεμάχισε τις πατάτες όσο λεπτότερες μπορούσε, τις τηγάνισε σε καυτό λίπος και τις περιέλουσε με αλάτι. Ο πελάτης τις λάτρεψε κι οι "Saratoga Chips" έγιναν γρήγορα διάσημες.

Τελικά τα τσιπς άρχισαν να παράγονται μαζικά για οικιακή χρήση αλλά επειδή αποθηκεύονταν σε βαρέλια ή κονσέρβες, δεν διατηρούσαν την ποιότητα τους για πολύ. Όμως την δεκαετία του '20, η Laura Scudder εφηύρε την αεροστεγή σακούλα σιδερώνοντας μαζί δυο κομμάτια λαδόχαρτου, διατηρώντας έτσι τα πατατάκια φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

4. Slinky












Το 1943, ο μηχανικός πλοίων Richard James προσπαθούσε να αναπτύξει ένα ελατήριο που θα υποστήριζε και θα σταθεροποιούσε τον ευαίσθητο εξοπλισμό στα πλοία. Όταν ένα απ' τα ελατήρια έπεσε κατά λάθος απ' το ράφι, συνέχισε να κινείται και στον James ήρθε η ιδέα για ένα παιχνίδι. Η γυναίκα του Betty το ονόμασε Slinky και κάνοντας το ντεμπούτο του το 1945 πούλησε 400 κομμάτια μέσα σε 90 λεπτά. Σήμερα πάνω από 250 εκατομμύρια Slinkys έχουν πουληθεί παγκοσμίως.

5. Αυτοκόλλητα Σημειώσεων (post-it)
















Είναι τα γνωστά μικρά κομμάτια χαρτιού που διαθέτουν ένα τμήμα της επιφάνειας τους επικαλυμμένο με κολλώδες υλικό που μας επιτρέπει να τα κολλάμε προσωρινά σε διάφορες επιφάνειες.

Η ιδέα για τα post-it ανήκει στον Arthur Fry και χρονολογείται το 1974. Αυτός αρχικά χρησιμοποιούσε μικρά χαρτάκια ως σελιδοδείκτες για το βιβλίο των ύμνων που έψελνε με την εκκλησιαστική χορωδία. Μέχρι που έμαθε για μια κολλώδη ουσία που είχε επίσης ανακαλυφθεί τυχαία το 1968 απ' τον Spencer Silver, για την οποία δεν είχε βρεθεί κάποια εφαρμογή τον καιρό εκείνο λόγω της ασθενούς κολλητικής της δράσης. Ο Fry συνδύασε τότε και τα δυο μαζί (χαρτάκια και κολλώση ουσία) κι έφτασε στην επιτυχία. Σήμερα τα post-it πωλούνται σε πάνω από 100 χώρες.

6. Corn Flakes



















To 1894, o καθηγητής John Harvey Kellogg ήταν διευθυντής στο σανατόριο Battle Creek στο Μίτσιγκαν. Αυτός κι ο αδερφός του Will Keith Kellogg ήταν χιλιαστές, και για να ταΐσουν τους ασθενείς τους, έψαχναν θρεπτικές τροφές οι οποίες θα συμβάδιζαν με την αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα των χιλιαστών.

Όταν ο Will ξέχασε κατά λάθος μια ποσότητα βρασμένου σιτάλευρου, αυτό μπαγιάτεψε μέχρι τη στιγμή που επέστρεψε και το αντιλήφθηκε. Αντί να το πετάξουν, τα αδέλφια το πέρασαν μέσα από κυλίνδρους με την ελπίδα να φτιάξουν μακριά φύλλα ζύμης αλλά αντ' αυτού έφτιαξαν νιφάδες. Αυτές τις ψήσανε κι αμέσως άρεσαν στους ασθενείς. Τα αδέρφια το πατεντάρανε με την ονομασία Granose και μετά πειραματίστηκαν και με άλλα υλικά συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού. Έτσι, το 1906, ο Will δημιούργησε την εταιρία Kellogg's η οποία πουλούσε νυφάδες καλαμποκιού. Ο αδερφός του John, όμως, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εταιρία επειδή ο Will μείωσε τα πλεονεκτήματα για την υγεία των δημητριακών, προσθέτοντας ζάχαρη.

2 σχόλια:

AlexMil είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση,

πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές ανακαλύψεις που έγιναν τυχαία, βέβαια πολλές φορές σαν η κορονίδα μιας μεγάλης προσπάθειας και άλλες φορές εντελώς τυχαία, όπως η Πενικιλίνη για παράδειγμα

καλημέρα

Diatton είπε...

Ακριβώς φίλε μου. Γι' αυτό κι έκανα την ανάρτηση γιατί μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που επινοήθηκαν αυτές οι (έξι) ανακαλύψεις...

Σ' ευχαριστώ και πάλι για την επίσκεψή σου...