Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ελεύθερη Η Σουδανή Δημοσιογράφος Που Φορούσε Παντελόνι

Ελεύθερη αφέθηκε προχθές η Σουδανή δημοσιογράφος που καταδικάστηκε για "άσεμνη αμφίεση", καθώς τελικά η Ένωση Δημοσιογράφων του Σουδάν πλήρωσε το πρόστιμο των 200 δολαρίων εκ μέρους της.

Η Lubna Hussein καταδικάστηκε σε ένα μήνα κράτηση επειδή φόρεσε δημοσίως παντελόνι, ενώ τελικά οι αρχές δεν της επέβαλαν την ποινή μαστιγώματος, η οποία "συνοδεύει" το αδίκημα.

Η ίδια η δημοσιογράφος, που αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο μη θέλοντας να "νομιμοποιήσει" την απόφαση εις βάρος της, δήλωσε ότι αυτό εξοφλήθηκε χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. "Δεν είμαι χαρούμενη. Είπα σε όλους τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς μου να μην πληρώσουν" δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η δημοσιογράφος όσο και άλλες 13 γυναίκες που συνελήφθησαν στις αρχές Ιουλίου γιατί φορούσαν παντελόνι, απέσπασαν τη διεθνή υποστήριξη για την άδικη κατηγορία σε βάρος τους. Ωστόσο οι δέκα από τις συλληφθείσες, τιμωρήθηκαν τελικά με μαστίγωμα γιατί παρέβησαν τον νόμο του Σουδάν.

Στη δίκη της, η Lubna Hussein ανέφερε ότι δεν παραβίασε κάποιο νόμο κι ότι το άρθρο του ποινικού κώδικα βάσει του οποίου κατηγορήθηκε είναι αντισυνταγματικό. Επίσης σημείωσε ότι το Κοράνι δεν αναφέρει ότι οι γυναίκες πρέπει να τιμωρούνται με μαστίγωμα για τα ρούχα τους.

Έξω απ' το δικαστήριο του Χαρτούμ την ώρα της δίκης είχαν συγκεντρωθεί πολλές δεκάδες πολίτες κυρίως γυναίκες - όλες ντυμένες με παντελόνια - σε ένδειξη συμπαράστασης στη δημοσιογράφο.

Σημειώνεται ότι το 2008, 43.000 γυναίκες κρατήθηκαν λόγω των ρούχων τους στο Χαρτούμ, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις...