Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Γάιδαροι...Βιβλιοθήκες Στην Κολομβία!

O Κολομβιανός Luis Soriano πηγαίνει εκεί που κανένας βιβλιοθηκάριος δεν έχει πλησιάσει. Μεταφέρει τον πολιτισμό στα παιδιά της κολομβιανής επαρχίας στην πλάτη ενός γαϊδουριού! Έχει ήδη δημιουργήσει αξιόλογη βιβλιοθήκη στη γενέτειρά του και ελπίζει πως θα κάνει το ίδιο και στην υπόλοιπη, ξεχασμένη, Κολομβία.

Με τα γαϊδουράκια του φορτωμένα με βιβλία, ο Soriano «οργώνει» τις απομονωμένες πεδιάδες της χώρας του, προσφέροντας τη δυνατότητα στους αγρότες και τα παιδιά τους να «μυηθούν» στην ανάγνωση βιβλίων. Ο ίδιος εφηύρε τους «Γάιδαρους Βιβλιοθήκες», που καταφέρνουν και πλησιάζουν ακόμα και τις πιο φτωχές και δυσπρόσιτες περιοχές της Κολομβίας.

Την αποστολή του ξεκίνησε το 1998, όταν ξαφνικά έμεινε χωρίς δουλειά. Αν και προέρχεται από φτωχή οικογένεια, είχε καταφέρει από μικρός να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του με πλούσιο υλικό. Αποφάσισε, λοιπόν, να μοιραστεί τη συλλογή του με αυτούς που ουδέποτε θα είχαν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε βιβλία. Αγόρασε τον πρώτο του γάιδαρο και ξεκίνησε τα ταξίδια.

Σήμερα, η προσπάθειά του έχει αναγνωριστεί με αποτέλεσμα να δέχεται σημαντική οικονομική βοήθεια από Μη Κερδοκοπικές Οργανώσεις κι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσει το έργο του. Διαθέτει, πλέον, 22 «Γάιδαρους Βιβλιοθήκες», ενώ πολλοί είναι κι οι εθελοντές που τον ακολουθούν...

2 σχόλια:

evelina είπε...

Αξιέπαινη η προσπάθειά του , αλλά και όλων των εθελοντών .Το κράτος από ότι βλέπω είναι απών και από μια τέτοια προσπάθεια. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες μη κερδοσκοπικές Οργανώσεις κι ιδιωτικές επιχειρήσεις , για να μπορέσει να συνεχίσει το υπέροχο έργο του. Εύχομαι να αποκτήσει πολλούς ακόμα «Γάιδαρους Βιβλιοθήκες» και ακόμα περισσότερους εθελοντές…

VASILIKI είπε...

Αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπου!
Σπουδαία η έμπνευση του συνανθρώπου μας Luis Soriano και μπράβο σου Διάττων που προβάλεις τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες!!!
Αν "ανασκουμπωθούμε" και δεν τα περιμένουμε όλα από το κράτος ή τους άλλους, μπορούμε να κάνουμε θαύματα!